ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστολή προς κ. Αρ. Ξενόφο, Ενωση Θεσμικών Επενδυτών

09:42 - 07 Σεπ 2009 | Από θέσεως...
Αξιότιμε κ. Ξενόφο Η προσπάθειά σας να ενισχύσετε το κύρος των θεσμικών επενδυτών στην Ελλάδα, αν και καθυστερημένη είναι αξιέπαινη και γίνεται συστηματικά για πρώτη φορά. Αναφέρομαι στο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήσατε την περασμένη Τετάρτη (την ημέρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχτηκε βομβιστική επίθεση) και στην οποία παρουσιάζατε την υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση των στελεχών του κλάδου.

Ομως κ. Πρόεδρε της ΕΘΕ, ποιός σας είπε, ότι ο ρόλος των θεσμικών επενδυτών «βαραίνει» μόνο από τον βαθμό εκπαίδευσης των στελεχών του κλάδου; Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όπως λένε και αρκετοί συνάδελφοί σας.

Ουδείς έχει θέσει ποτέ θέμα εκπαίδευσης,γιατί ουδείς αμφιβάλλει για τα  αξιοζήλευτα προσόντα, τις ποιοτικές σπουδές των στελεχών και τις ιδιαίτερες ικανότητες αντίληψης, ορισμένων εξ’ αυτών. Το καταλαβαίνει άλλωστε οιοσδήποτε συνομιλώντας μαζί τους.

Αλλού φαίνεται πως είναι τα «ντεσού» κ. Πρόεδρε. Οταν για παράδειγμα βλέπεις σε συνέντευξη τύπου μιας εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έναν και μόνο θεσμικό επενδυτή και τον ρωτάς «εσύ τι κάνεις εδώ;» και σου απατάει ευγενικά πως «έχω προσωπικές σχέσεις» τότε λες ότι κάτι δεν πάει καλά. Οταν βλέπεις και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην οποία εργάζεται, τότε αρχίζεις να έχεις κάποιες αμβιβολίες για το εάν ο εν λόγω θεσμικός διαχειρίζεται τα λεφτά των άλλων με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και ασκεί παράλληλα και τον θεσμικό του ρόλο.

Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και πακέτα μετοχών που αναζητούν παρκάρισμα (και πολλές φορές βρίσκουν άπλετο χώρο στα χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών).

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά θέματα συγκρούσεων συμφερόντων, τα οποία προσπαθούν να εντοπίσουν ανεξάρτητες αρχές, αλλά δυστυχώς αυτές  τις «διαλύουν» οι ίδιες οι κυβερνήσεις για να διαιωνίζουν το είδος.

Εσείς ίσως να μην τα γνωρίζετε καθόλου όλα αυτά.

Και κάτι τελευταίο. Στην ανακοίνωσή σας λέτε για τον σημαντικό ρόλο που παίζετε στην ελληνική οικονομία. Αλλά δυστυχώς το κάνετε αθόρυβα...

Παρόλο που διαχειρίζεστε κεφάλαια άλλων και επενδύετε μεταξύ άλλων σε μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ, δεν πάτε συχνά κόντρα σε κάποια επιχειρηματική απόφαση, δεν καταψηφίζετε συχνά αποφάσεις γενικών συνελεύσεων,δεν βάζετε δικά σας θέματα σε συνελεύσεις για να υποστηρίξετε το συμφέρον των ανθρώπων που σας έχουν εμπιστευθεί.

Είστε σύμφωνοι όλοι, με όλους και με όλα;

Με αυτό το ερώτημα κλείνω και περιμένω τη δυναμική σας απάντηση στο γήπεδο της ενεργούς διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Με εκτίμηση

Χρ. Ιωάννου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.