ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Ιρλανδία!

11:29 - 10 Δεκ 2009 | Από θέσεως...
Η Ιρλανδία είναι μια «αδελφή» χώρα της Ε.Ε., μια μικρή σχετικά οικονομία, με τεράστιο εξωτερικό χρέος, στο 800% του ΑΕΠ καθώς επλήγη σκληρά από την παγκόσμια κρίση, και έλλειμμα στο 12%- χαμηλότερα από το 12,7% της Ελλάδας, με διαρθρωτικές αδυναμίες (αν και διαφορετικές από της Ελλάδας) που όμως δείχνει το δρόμο για την οικονομική ανόρθωση και στην Αθήνα.

Ο προϋπολογισμός της Ιρλανδίας για το 2010- που κατατέθηκε χθες- χαρακτηρίζεται απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις επιταγές της Κομισιόν αλλά και αγορών.  Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ και στόχο την υποχώρηση του ελλείμματος στο 11,6% του ΑΕΠ το 2010, από 12% φέτος.

Η μείωση δαπανών θα προέλθει από: μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα απ' όπου θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ, μείωση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, απ' όπου θα εξοικονομηθούν 760 εκατ. ευρώ, μείωση των «ημερήσιων» δαπανών της κυβέρνησης, με κέρδος 980 εκατ. ευρώ, μείωση επενδυτικών προγραμμάτων με εξοικονόμηση 960 ευρώ, καθώς και άλλες περικοπές δημοσίων εξόδων. 

Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα μειωθούν από 5% έως και 15%. Ο μισθός του πρωθυπουργού- που καλείται να δώσει το καλό παράδειγμα- θα μειωθεί κατά 20%, ενώ ανάλογες ή ελαφρώς μικρότερες μειώσεις θα υπάρξουν και στις αποδοχές των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νέα μέτρα, από το 2010 και μετά αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια από 65 που ίσχυε μέχρι σήμερα με το ανώτατο όριο να φθάνει στα 70 χρόνια για τον δημόσιο τομέα. Η σύνταξη θα καθορίζεται από την συνολική πορεία αποδοχών και εισφορών των εργαζομένων και όχι στον «καλύτερο μισθό», όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Brian Lenihan, καταθέτοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού είπε ότι η ιρλανδική οικονομία έχει κατορθώσει να «γυρίσει σελίδα». Η Ιρλανδία δείχνει λοιπόν αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να τακτοποιήσει με θυσίες τα δημόσια οικονομικά της. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγορές την «τιμωρούν» λιγότερο από την Ελλάδα, η οποία δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ανάλογη διάθεση να συμμορφωθεί με μια –δυστυχώς- πολύ αρνητική πραγματικότητα.

Συγγνώμη, αλλά δεν έχουμε περιθώρια οπισθοδρόμησης

Αυτή η συνολική πραγματικότητα, μπορεί να αιτιολογήσει το γιατί ο «ανθελληνικός» διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody’s προβλέπει για την ελληνική οικονομία μακροχρόνια ύφεση, αν δεν ληφθούν γενναία διαρθρωτικά- το τονίζω- και όχι απλά φοροεισπρακτικά- μέτρα. Και αντιλαμβάνεται κανείς τι σημάνουν τέτοιες αξιολογήσεις- ειδικά αν επαληθευτούν- για το spread που θα αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα στην διεθνή χρηματιστηριακή αγορά.

Η Ελλάδα και εμείς οι πολίτες της χώρας μπαίνουμε σε μια νέα φάση της βαθιάς κρίσης που επιδεινώνεται ραγδαία. Ακριβώς τώρα που στον υπόλοιπο κόσμο εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης. Ακριβώς τώρα που η Κίνα «ξανατρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 8%, η Ινδία με διψήφιους ρυθμούς, η Βραζιλία εντάσσεται στο group των ισχυρών και αναπτύσσεται με 7%, η Ρωσία και η Τουρκία ανακάμπτουν και αναβαθμίζονται από τους ίδιους διεθνείς οίκους που υποβαθμίζουν εμάς.

Αν δεν λάβουμε μέτρα τύπου Ιρλανδίας εδώ και τώρα η επερχόμενη χρόνια ύφεση θα εκτινάξει την ανεργία σε πολύ υψηλά μεγέθη, δίχως τη δυνατότητα του δημόσιου τομέα να κάνει επενδύσεις ή να απορροφήσει την υπερβάλλουσα προσφορά εργασίας, εξ' αιτίας του υπέρογκου χρέους. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα φτάσουν στο ναδίρ, ενώ το- ασυγκράτητο, ας το παραδεχθούμε- μεταναστευτικό κύμα θα μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να ενταχθεί στην κοινωνία. Γι’ αυτό χρειάζονται μέτρα τώρα. Εμπρός, στο δρόμο που χάραξε ο Ιρλανδός- με σεβασμό βέβαια στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας. Είναι φανερό ότι δεν έχουμε περιθώρια- περαιτέρω- οπισθοδρόμησης.  


Μάνος Ρούσσος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.