ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αμηχανία η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση για ευρωσύνταγμα, διεύρυνση, Τουρκία

16:59 - 16 Ιουν 2006 | Από θέσεως...
Η σύνοδος κορυφής που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες απέδειξε και πάλι ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας σε ό,τι αφορά τα οράματά της και την πορεία της στο μέλλον.

Οι ηγέτες των 25 χωρών μελών αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν να διαλογίζονται για το Σύνταγμά της, τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2008, όταν την προεδρία θα έχει η Γαλλία. Αποφάσισαν ακόμη ότι θα παρακολουθούν πιο στενά το θέμα της διεύρυνσης, όχι μόνον από την πλευρά των χωρών που θέλουν να ενταχθούν και κατά πόσον ικανοποιούν τα κριτήρια, αλλά και κατά πόσον η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί. Τέλος, ασχολήθηκαν και με την Τουρκία, επισημαίνοντας τις υποχρεώσεις της.

Με αυτή την έννοια, οι 25 μετέθεσαν για άλλη μία φορά την "καυτή πατάτα" που λέγεται ευρωσύνταγμα στο μέλλον και ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μία έκθεση για την πορεία και τις προοπτικές που υπάρχουν. Σκέφτηκαν επίσης ότι όπου νάναι έρχονται εκλογές στη Γαλλία και βγαίνει εκτός μάχης ο κ. Μπλαιρ, αλλά αυτές οι σκέψεις είναι του τύπου "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει". "Αναμενόμενες" εξελίξεις θα ανακύπτουν συνεχώς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού 25 είναι τα μέλη της σήμερα και αύριο θα γίνουν 27 (αν και μπήκαν κάποιες προϋποθέσεις πάλι για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία).

Από την υιοθέτηση ενός κοινού Ευρωσυντάγματος και από το περιεχόμενό του θα καθοριστεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο μέλλον και εκεί είναι η δυσκολία, αφού άκριτα και δίχως να μελετηθούν οι επιπτώσειςπροχώρησαν οι ευρωηγέτες σε απανωτές και μεγάλες διευρύνσεις. Το Παρίσι που πήρε το μήνυμα από τους γάλλους πολίτες, όταν ψήφισαν "όχι" στο Ευρωσύνταγμα, θέλει τώρα να συνδυάζεται η κάθε διεύρυνση με εξέταση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να ανταπεξέλθει και τότε να πραγματοποιείται. Ωστόσο, κανείς δεν αναρωτήθηκε πότε θα γίνεται αυτό, πριν δοθεί "πράσινο φώς" στιςαιτούσες χώρες, ή μετά το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, γιατί ακόμη και σήμερα οι 25 αντιμετώπισαν με σχετική συμπάθεια την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων…

Μπερδεμένοι όμως εμφανίστηκαν οι ηγέτες των 25 και μαζί τους και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ. Μπαρόζο αναφορικά με την Τουρκία. Της έστειλαν κάποια μηνύματα, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, προκειμένου να κρατήσουν μια επίφαση σοβαρότητας, Της διεμήνυσαν λοιπόν ότι θα πρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, επικυρώνοντας το συμπληρωματικό πρωτόκολλο με το οποίο αναγνωρίζει τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος, να λειτουργεί με όρους καλής γειτονίας και να αποφεύγει τη δημιουργία επεισοδίων κ.ο.κ Μιλάμε για αυτονόητες υποχρεώσεις για κάθε πολιτισμένη χώρα, που όμως δεν ισχύουν στην περίπτωση της Τουρκίας. Ο κ. Ερντογάν έσπευσε να το κάνει αυτό σαφές δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα λιμάνια και αεροδρόμια της Τουρκίας για τα Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, όσο δεν αίρεται το εμπάργκο για την Βόρεια "κατεχόμενη" Κύπρο και για τον ίδιο λόγο δεν πρόκειται να επικυρώσει και το συμπληρωματικό πρωτόκολλο. Και αν δεν …γουστάρει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, ας διακόψει τώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Νταηλίκια και μπεχλιβανισμοί, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν τα κάνει αυτά για εσωτερική κατανάλωση, όπως επιμένουν"μεγαλοφυείς" δημοσιογράφοι καναλιών.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αλλά και σε πολλές πρωτεύουσες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει μεγάλος προβληματισμός γύρω από την Τουρκία. ΄Όχι μόνον για το αν μπορεί να γίνει μέλος ή όχι -ο πρωθυπουργός τους Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ είπε ξεκάθαρα ότι πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες , αν η Τουρκία δεν ανοίξειτα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέσα στο 2006, η Γαλλία βάζει συνεχώς έμμεσα εμπόδια, όπως αυτό της δυνατότητας της ΕΕ να απορροφήσει ένα νέο μέλος, αλλά από την άλλη πλευρά, η κα Μέρκελ έχει παύσει τελευταία να μιλάει για ειδική σχέση Τουρκίας-ΕΕ, ίσως επειδή στην κυβέρνησή της μετέχουν και Σοσιαλδημοκράτες, ενώ Βρετανία και Ολλανδία παραμένουν υποστηρικτές της ΄Αγκυρας- , αλλά και για τους πονοκεφάλους που δημιουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, σκέπτονται τρόπους για να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα στο μέλλον. Σκέπτονται μήπως πάνε πρώτα τα ανώδυνα Κεφάλαια της ένταξης και πως θα υποβαθμίσουν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.