ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασχετες με την ποιότητα την πανεπιστημιακής παιδείας οι κυβερνητικές προτάσεις

19:03 - 21 Ιουν 2006 | Από θέσεως...
Όσα περιλαμβάνει τα προσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία και εξήγγειλε σήμερα η υπουργός κα Γιαννάκου, είναι δυστυχώς πολύ λιγότερα από τα αυτονόητα,

τα οποία πρέπει να γίνουν για να αποφύγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια την πλήρη καταβαράθρωση, εν όψει της αξιολόγησης που θα γίνει το 2010 σε όλη την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Στην πραγματικότητα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας έχουν σαν στόχο να καταπραϋνουν τα πνεύματα όσων αντιδρούν και όχι να βελτιώσουν την εκπαίδευση στα πανεπιστήμια της χώρας. Οι κυβερνητικές προτάσεις δεν αγγίζουν σε τίποτα την ουσία και την ποιότητα της παιδείας.

Είπε λοιπόν η κα Γιαννάκου ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο, παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής, θα αποφασίζει αν θα πρέπει να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Είπε επίσης ότι για τους φοιτητές του μέλλοντος η διάρκεια σπουδών δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα εξάμηνα που πρέπει να κάνουν αυξημένα κατά 50% και με έναν ακόμη χρόνο για όσους υποβάλουν αίτηση και για νέα παράταση (εφόσον εγκριθεί).Οι σημερινοί φοιτητές θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε επιπλέον πέντε χρόνια από την προβλεπόμενη ελάχιστη φοίτησή τους. Διευκρίνησε ότι τα συγγράμματα θα παρέχονται δωρεάν και θα επιλέγονται από ευρύτερη βιβλιογραφία.
Τέλος, οι διοικητικές αρχές θα εκλέγονται από ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα ψηφίζει δηλαδή το σύνολο των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού.

Σ΄ αυτά τα ολίγα περιορίστηκε η κα Γιαννάκου και πραγματικά δεν έχει κανείς κανένα λόγο να αντιδρά πλέον. Ούτε κουβέντα για αξιολόγηση, καμία παρέμβαση περί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού προσωπικού, ούτε σκέψη για το κλείσιμο σχολών και τμημάτων που είναι κατεσπαρμένα σε όλη την επικράτεια και παράγουν άνεργους και χαβαλετζήδες, καμία ενασχόληση με τον εκσυγχρονισμό των γνωστικών αντικειμένων, τον εμπλουτισμό των πανεπιστημίων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και βιβλιοθήκες, «άγνωστη γη» παραμένει το Internet. Ακόμη και στην κατάργηση των μετεγγραφών δεν τόλμησε να βάλει χέρι η κυβέρνηση

Το αποτέλεσμα της εντελώς ανούσιας «μεταρρύθμισης» που επιχειρεί η κυβέρνηση θα είναι να μην αλλάξει τίποτα στη λειτουργία και στην ποιότητα των πανεπιστημίων. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν με συγγράμματα καθηγητών και διδασκόντων , θα συνεχίσουν να κρίνονται οι φοιτητές από την αποστήθιση των λεγόμενων “SOS” θεμάτων. Το τρομερό δε είναι ότι ούτε η αντιπολίτευση προτείνει κάτι , είτε γιατί έχει άγνοια, είτε γιατί δεν θέλει, για να μην ξεβολευτούν όσοι βολεύονται από την σημερινή κατάσταση. Κατάσταση που ξεκινάει από τα γυμνάσια και τα λύκεια και κορυφώνεται στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Της κυρίας Γιαννάκου πάντως η κορυφαία στιγμή ήταν η απόφαση να μην εισάγονται στα πανεπιστήμια όσοι δεν πιάνουν τη βάση. Από εκεί και πέρα την πήρε ο κατήφορος. Δεν πρέπει όμως να ντρέπεται μόνον αυτή. Η ντροπή ανήκει σε όλους όσους εμπλέκονται με την Παιδεία στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και των κομμάτων.

Αγγελος Στάγκος

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.