ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια δημοσκόπηση την ημέρα,την πολιτική (και κάθε αλλαγή) την κάνει πέρα

17:54 - 22 Ιουν 2006 | Από θέσεως...
Δεν αποκλείεται, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η Ελλάδα να γράψει ιστορία. Να γίνει η πρώτη χώρα που θα καταργήσει τις εκλογές και θα βγάζει κυβέρνηση μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

 ΄Ισως μάλιστα κάνει πραγματικότητα το όνειρο της άμεσης και απόλυτης δημοκρατίας, αφού η κυβέρνηση θα προσαρμόζει πλήρως την πολιτική της σε όλα τα θέματα, ανάλογα με τις απαντήσεις, τις θέσεις και τις απαιτήσεις των πολιτών επί παντός επιστητού, όπως αυτές θα εμφανίζονται στις σφυγμομετρήσεις. Αν μάλιστα υπάρχουν αντιφάσεις, η δεν θα βγάζουν άκρη οι υπουργοί για το τι πραγματικά επιθυμεί το νοήμον κοινό, θα παραγγέλλουν μία νέα δημοσκόπηση, με ερωτήσεις τύπου "άσπρο-μαύρο" στα συγκεκριμένα θέματα, οπότε θα προσαρμόζονται ανάλογα.

Το μοναδικό πρόβλημα θα είναι η επιλογή αξιόπιστου δείγματος, αλλά αυτό είναι πλέον παιχνιδάκι για τους έμπειρους δημοσκόπους. Δεν είναι μόνον ότι η επιστήμη τους -μείγμα στατιστικής, πολιτικής επιστήμης, μαζικής ψυχολογίας, κοινωνιολογίας κλπ- έχει προχωρήσει πάρα πολύ, αλλά τουλάχιστον οι έλληνες δημοσκόποι διαθέτουν πλέον και τεράστια εμπειρία. Σκεφτείτε πόσες δεκάδες τηλεφωνικές, με συνεντεύξεις, ή με κάλπη , δημοσκοπήσεις έχουν δημοσιευτεί από τις περασμένες εκλογές μέχρι σήμερα. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι έχουμε εξασφαλίσει την πρωτιά και σ΄ αυτό. Αποκλείεται να υπάρχει άλλη χώρα που να κυβερνάται μέσω των δημοσκοπήσεων, όπως η Ελλαδάρα μας.

Γι΄ αυτό λοιπόν η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι πολιτικοί μας έχουν γίνει μανούλες στηνευελιξία. ΄Ετσι και πάρουν μία θέση, που μετά ανακαλύπτουν ότι δεν είναι και τόσο δημοφιλής, άσχετα αν για το καλό της χώρας επιβάλλεται, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να την ξεχάσουν , η ακόμη καλύτερα, να γυρίσουν τούμπα. Τι σημασία έχει αν χθες έλεγαν άλλα και σήμερα ακριβώς τα αντίθετα, για τα πανεπιστήμια τις ΔΕΚΟ, το ασφαλιστικό, την διαπλοκή, τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τόσα άλλα; Μήπως το θυμάται κανείς;

΄Επαθε τίποτα ο κ. Βουλγαράκης, που προχθές η εικόνα του ήταν καταβαραθρωμένη και σήμερα φιγουράρει ωραίος και πιτσιλωτός στην 8η θέση των στελεχών της ΝΔ; Η μήπως έπαθε τίποτα ο κ. Πρωτόπαπας που κάθε φορά που εμφανιζόταν ως κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Σημίτη η τότε κυβέρνηση έχανε πόντους και τώρα βρίσκεται καμαρωτός-καμαρωτός στην 18η θέση μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ; Και πως αντίθετα εξηγείται ότι ο αξιόλογος κ. Φλωρίδης βρίσκεται κάτω από την φοβερή κα Νόρα Κατσέλη; ΄Αλλωστε είναι γνωστό ότι η αναγνωρισιμότητα παίζει πρωτεύοντα ρόλο και γι αυτό τα κόμματα τρέχουν να εντάξουν στις γραμμές τους, ηθοποιούς, μοντέλα, αθλητές, τηλεοπτικούς δημοσιογράφους και όπου νάναι θα φθάσουν και στους παίχτες των reality shows.

Ετσι λοιπόν έχουμε ήδη φθάσει ανεπίσημα στο σημείο να πορευόμαστε ως χώρα μέσω των δημοσκοπήσεων. Στην πραγματικότητα δεν πορευόμαστε, αλλά κάνουμε σημειωτόν, αφού ούτε η κυβέρνηση τολμά να πάρει μη δημοφιλείς, αλλά αναγκαίες αποφάσεις, ούτε η αντιπολίτευση τολμά να κάνει αντίστοιχες προτάσεις. Επομένως πλατσουρίζουμε στα βαλτόνερα, χαμογελαστοί και υπερήφανοι που δεν ξέρουμε τι μας γίνεται και δεν προχωρά τίποτα. Κατά τα άλλα, ζήτωσαν οι δημοσκοπήσεις και οι δημοσκόποι μας.

Στο κάτω-κάτω της γραφής, οι δημοσκοπήσεις προσφέρουν θέαμα, αφού έχουν πρώτους και δεύτερους, καλύτερους και χειρότερους, υπέρ και κατά και μας δίνουν την ευκαιρία να βγάλουμε και το άχτι μας λέγοντας ότι κανείς δεν αξίζει πεντάρα. Τι τις θέλουμε λοιπόν τις εκλογές, αφού μια δημοσκόπηση την ημέρα την πολιτική (και κάθε αλλαγή) την κάνει πέρα!

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.