ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από την ηγεσία αρχίζουν τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ

15:33 - 30 Ιουν 2006 | Από θέσεως...
Η νέα δημοσκόπηση -της Metron Analysis αυτή τη φορά- επιβεβαιώνει την κοινή αίσθηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα και μάλιστα πολύ μεγάλο, καθώς συστηματικά αδυνατεί να υψώσει το παράστημά του απέναντι σε μία εξαιρετικά μέτρια έως και κακή, κυβέρνηση. Αποδεικνύεται επίσης ότι όσες φορές το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης "απείλησε" στις δημοσκοπήσεις -τις άπειρες και αχρείαστες τόσοι συχνά- την κυβέρνηση, αυτό οφειλότανείτε στα λάθη, είτε στις άθλιες επιδόσεις, είτε ακόμη και στην ενόχληση που ένοιωθαν στρώματα του πληθυσμού από εξαγγελίες της τελευταίας. ΄Όχι πάντως, επειδή το ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε προσδοκίες με τη στάση ή τα μηνύματά του.

Η συνήθης δικαιολογία για το τι φταίει και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ορθοποδήσει στοιχειωδώς και να παίξει τον ρόλο του, είναι ότι μαστίζεται από εσωστρέφεια. Η δεύτερη περισσότερο αποδεκτή δικαιολογία είναι ότι δεν έχει στίγμα και συνεχώς παλινδρομεί, η τρίτη ότι ακόμη ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει την Πασοκοκρατία, που μάλλον είναι μπούρδα γιατί επί Πασοκοκρατίας ο κόσμος έφαγε καλά, είτε νόμιμα , είτε με κομπίνες, αφήστε που η κυβέρνηση Σημίτη άφησε σημαντικότατο έργο πίσω της.Η τέταρτη δικαιολογία που σερβίρεται είναι ότι το μήνυμα του αρχηγού δεν αναπαράγεται από τα στελέχη και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ως ένα μικρό βαθμό, αυτό είναι γεγονός.

Εκείνο που αποφεύγουν όμως σχεδόν όλοι να πουν ανοικτά, αν και τελευταία υπονοείται όλο και περισσότερο στα δημοσιεύματα του Τύπου, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, εκτός από όλα τα παραπάνω, έχει και μεγάλο πρόβλημα ηγεσίας. Τουλάχιστον προς το παρόν και μέχρι να βελτιωθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι μόνο το 35% (ΝΔ) με 33,8% (ΠΑΣΟΚ) στην πρόθεση ψήφου που το λέει αυτό, αλλά κυρίως οι διαφορές στο "καταλληλότερος για πρωθυπουργός" -41,5% Καραμανλής, 28,7% Παπανδρέου- και στην εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση της Ν.Δ. με Καραμανλή (39%) παρά σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Γ. Παπανδρέου (31,6%).

Με τα δεδομένα αυτά, μόνο με θαύμα μπορεί να αναστραφεί η εικόνα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, ιδιαίτερα αν αυτές γίνουν μέσα στο 2007. Αλλά για να γίνει αυτό το θαύμα, θα πρέπει να αλλάξει προφίλ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τέτοια τουλάχιστον θαύματα δεν έχει καταγράψει η ιστορία. Αν πρέπει μάλιστα να γίνουν σε τόσο μικρό διάστημα. Γιατί στο διάστημα αυτό, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να αντιληφθεί ότι εδώ είναι "Βαλκάνια, όχι παίξε-γέλασε", ότι διεκδικεί την εξουσία στην Ελλάδα που κατοικείται από έλληνες και όχι στη Σουηδία που κατοικείται από σουηδούς, ότι είναι αρχηγός κόμματος και όχι Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει να παλινδρομεί όταν διατυπώνει θέσεις -να τις αποκτήσει είναι βέβαια προαπαιτούμενο- και μηνύματα, να οργανώσει καλύτερα το κόμμα και να επιβάλει την θέλησή του, να σταματήσει να μοριοδοτεί τις γυναίκες μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες, να κάνει πιο στιβαρό τον λόγο του, να γίνει καλύτερος ηθοποιός, γιατί η πολιτική θέλει και μία ισχυρή δόση ηθοποιίας. Τέλος, θα πρέπει να αποφασίσει ότι αποτελεί συνέχεια της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας του κ. Σημίτη και να την πάει πιο πέρα, με υπερβάσεις και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Κάποια στιγμή που τον πίεζαν, ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε "αυτός είμαι". Η συνέχεια έδειξε ότι αυτό δεν φτάνει. Είναι καιρός να του το πουν ανοικτά. Δεν του το λένε οι βολεμένοι και οι φοβισμένοι δικοί του, δεν του το λένε οι πονηροί αντίπαλοί του γιατί έτσι τον θέλουν, όπως είναι σήμερα. Το κακό είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση και αν ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν βελτιωθεί, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι μέτρια έως κακή, οι προσδοκίες θα λιγοστεύουν και η χώρα θα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.