ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις ταβέρνες ευτελίζονται οι θεσμοί για να σταλούν πολιτικά μηνύματα

19:30 - 04 Ιουλ 2006 | Από θέσεως...
Αν και ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας σκέψη περί του αντιθέτου, νοιώσαμε ως έλληνες μεγάλη ανακούφιση γιατί χθες επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχουν απλά άριστες σχέσεις, αλλά είναι και φιλαράκια. Είναι πραγματικά ανακουφιστικό για τη χώρα και τους πολίτες της να γνωρίζουν οαρχηγός του κράτους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης διατηρούν άριστες οικογενειακές σχέσεις, σε σημείο που να ανταλλάσσουν επισκέψεις μετά συζύγων, να βγαίνουν οικογενειακά σε ταβέρνες και εκεί, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, ανάμεσα σε μία πηρουνιά από φρεσκότατο φαγκρί και μια γουλιά από εξαιρετικό τσίπουρο ανταλλάσουν απόψεις για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η την παιδεία. Πρόκειται για αξιοθαύμαστο παράδειγμα σύμπνοιας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γι΄ αυτό.

Από εκεί και πέρα,το γεγονός εκτός από αξιοθαύμαστο είναι και λιγάκι έως πολύ, περίεργο. Δεν συνηθίζεται οι ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες ενός κράτους να τα πίνουν μαζί στην ακροθαλασσιά και να συζητούν τα εθνικά θέματα μαζί με τις συζύγους. Ούτε συνηθίζεται να επιζητούν να γίνουν λαϊκό θέαμα, καλώντας τα τηλεοπτικά συνεργεία στην ταβέρνα για να τους αποθανατίσουν. Και σαν να μην φτάνει αυτό, να επιστρατεύεται ο μηχανισμός τύπου του πρωθυπουργού για να σερβίρει διάφορα στις εφημερίδες, ώστε να σκεπάσει με πέπλο σοβαροφάνειας της βραδιά. ΄Ετσι άλλωστε μάθαμε ότι μίλησαν για τα έθνικά θέματα και την παιδεία οι κ.κ. Παπούλιας και Καραμανλής πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαϊδέψει τά δίδυμα, ενώ σύμφωνα με άλλη εφημερίδα ή κουβέντα συνεχίστηκε στου Μαυρικάκη την ταβέρνα.

Κανένας δεν απαγορεύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό να διατηρούν φιλικές σχέσεις. Πρέπει όμως να διατηρούν και τα προσχήματα για να προστατεύουν τους θεσμούς, ακόμη και στην Ελλάδα όπου έχουν εξευτελιστεί τα πάντα από τους πάντες. Ηδη υπάρχουν δημοσιογράφοι που απευθύνονται σε υπουργούς με τηπροσφώνηση «ρε μ.....» και μάλιστα δημόσια, ενώ «ο μ....» χαμογελάει από ιλίθια έως συγκαταβατικά, ή κάνει πως δεν ακούει τηνπροσφώνηση, Ας μην φθάσουμε να γίνονται ανάλογες προσφωνήσεις και σε παραπάνω κλιμάκια, αλλά αυτό πρέπει να το φροντίσουν και εκείνοι που εκπροσωπούν τους θεσμούς.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως υπάρχει και ένα σοβαρότατο πολιτικό θέμα.Είναι σαφές ότι η οικογενειακή αυτή έξοδος σχεδιάστηκε για να στείλει κάποια μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας, στους πολίτες, στα κόμματα και στον τύπο. Ηταν κατά κάποιο τρόπο απάντηση στην παρέμβαση του κ. Στεφανόπουλου για τα ελληνοτουρκικά και την Χάγη και στις δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων, καθώσς και στην επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρχικά η απάντηση ήλθε με τις δηλώσεις του κ. Παπούλια που θέλησε να βάλει φρένο στην φιλολογία περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί παντός επιστητού και ολόκληρώθηκε με την επίσκεψη του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας στο σπίτι του σημερινού πρωθυπουργού και την έξοδο στην ταβέρνα. Δεν αποκλείεται στους παραλήπτες τού μηνύματος να περιλαμβάνεται και η υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη, για να μην επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ξεφεύγοντας από το δόγμα της ακινησίας Μολυβιάτη-Καραμανλή.

Με την ευκαιρία πάντως, στάλθηκε και ένα μήνυμα προς τους πολίτες εν όψει πρόωρων εκλογών. Μήνυμα που λέει ότι στην κορυφή της χώρας βρίσκεται ένα δίδυμο ομοούσιο και αδιαίρετο, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δεν πρέπει να σπάσει! ¨Ολα αυτά με φαγκρί, καλαμαράκια, γραβιέρα και κρητικές νοστιμιές...

Αγγελος Στάγκος

 

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.