ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο μεγάλος στόχος του Ισραήλ είναι το Ιράν

14:12 - 14 Ιουλ 2006 | Από θέσεως...
Ηφαίστειο σε συνεχή δραστηριότητα η Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντίθετα, όλοι περιμένουν την επόμενη έκρηξη που ειναιμαθηματικά βέβαιο ότι πάντα έρχεται. Οι στρατηγικές των δύο πλευρών επηρεάζονται από εθνικούς, εδαφικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς παράγοντες που δεν επιτρέπουν συμβιβασμούς. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ούτε στρατιωτική ισορροπία, καθώς το Ισραήλ υπερέχει τρομακτικά και σ΄ αυτόν τον τομέα και δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει την ισχύ του για να τιμωρήσει με υπερβολικό τρόπο, κάθε ακραία επίσης ενέργεια της άλλης πλευράς, που είναι σε μόνιμη βάση διχασμένη και πολύ συχνά πολιτικά ασυνάρτητη. Και δεν τιμωρεί μόνο τους αυτουργούς, αλλά και τις χώρες στις οποίες αυτοί έχουν τις βάσεις τους, ακόμη και χωρίς την βούληση των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Λιβάνου.

Το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει επιθέσεις σημαντικής κλίμακας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Στη Γάζα η επίθεση έγινε κυρίως από το έδαφος και στον Λίβανο από αέρος. Στόχος η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων, προφανώς γιατί έξέλεξαν κυβέρνηση της Χαμάς, με συστηματική καταστροφή των υποδομών και το ίδιο επιχειρείται και στον Λίβανο. Για το τελικό στρατιωτικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει αμφιβολία και το μόνο ερώτημα είναι που θα θελήσει να σταματήσει το Ισραήλ, όχι επειδή θα πιεσθεί από τον ΟΗΕ, η το Συμβούλιο Ασφαλείας του, ούτε από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ή ακόμη και από τις ΗΠΑ, αλλά γιατί θα έχει πετύχει τους στόχους που έχει βάλει σ΄ αυτή τη φάση.

Φυσικά, η Ισραηλινή κυβέρνηση του κ. Ολμερτ και μαζί της η Ισραηλινή κοινωνία που στηρίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την σκληρή τακτική, θα πρέπει να ξέρει ότι το αβυσσαλέο μίσος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, αν αυτό είναι δυνατόν. Ενας από τους βασικούς λόγους του μιλιταρισμού που χαρακτηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό είναι ότι ζει σε απερίγραπτες συνθήκες ανέχειας, με στοιχειώδη οικονομία που στηρίζεται στην ανα πάσα στιγμή βούληση του Ισραήλ. Οι νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και η ένταξη στις στρατιωτικές οργανώσεις είναι ο μοναδικός σχεδόν τρόπος επιβίωσης. Η καταστροφή των υποδομών, καθώς μάλιστα έχει σταματήσει και η χρηματοδότηση από το εξωτερικό, επειδή κυβερνά η Χαμάς, θα επιδεινώσει τρομερά την κατάσταση.

Το Ισραήλ δεν δείχνει να ενδιαφέρεται γι αυτή την επιδείνωση ξέροντας ότι είναι ασφαλές λόγω της φοβερής στρατιωτικής δύναμής του και της υποστήριξης που έχει κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Δεν ενδιαφέρεται επίσης αν γίνουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου, ή αν θα διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ Ισλαμικού κόσμου και Δύσης. Αντίθετα,προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τώρα την ευκαιρία για να προκληθεί κρίση με την Συρία και το Ιράν. Την Συρία και το Ιράν κατηγορεί ότι ενισχύουν την Χεζμπολά και την Χαμάς και προφανώς επιζητεί την τιμωρία τους.

Την Συρία την έχει του χεριού του και πιθανώς προτιμά να την διατηρεί αδύναμη και με κοσμική εξουσία, παρά να ξεπηδήσει εκεί κάποιο ισλαμικό καθεστώς στη θέση του σημερινού. Το Ιραν όμως είναι άλλη ιστορία. Το Ισραήλ επιθυμεί διακαώς να ξεδοντιαστεί το Ιράν και τελευταία έβλεπε να κερδίζει έδαφος η διπλωματική λύση, κάτι που δεν του άρεσε καθόλου. Θα προτιμούσε να ενεργήσουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, με την κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αν ήταν δυνατόν. Αλλά αυτό δεν έγινε και δεν είναι πολύ πιθανό να γίνει, δεν πρέπει να αποκλεισθεί μονομερής αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ. Και τότε θα ανοίξει πραγματικά ο ασκός του Αιόλου.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.