ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις χωματερές ξεσπούν οι πυρκαγιές, ενώ οι δήμαρχοι αδιαφορούν

15:22 - 16 Αυγ 2006 | Από θέσεως...

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και άλλοι αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές. Από τη μία πλευρά η ζέστη, από την άλλη πλευρά οι αέρηδες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα πάντα έχουν ξεραθεί αφού βρισκόμαστε πλέον στο τέλος του καλοκαιριού, δημιουργούν προϋποθέσεις ιδιαίτερα ευνοϊκές για να ξεσπάσουν πυρκαγιές. ΄Αλλωστε οι μεσογειακές χώρες -φέτος έχει κτυπηθεί ιδιαίτερα η Ισπανία-, όπως και άλλες (Πορτογαλία) υποφέρουν κάθε καλοκαίρι από τεράστιες φωτιές.

Προνοητικές και αξιέπαινες οι προειδοποιήσεις λοιπόν προς τους πολίτες, αλλά κανείς δεν τολμά να ασχοληθεί με το τεράστιο πρόβλημα των παράνομων και κορεσμένων χωματερών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι δήμοι. Κανείς δηλαδή δεν τολμά να καταγγείλει τους δήμους για την απειλή που συνιστούν οι χωματερές. Ηδη φέτος τρεις μεγάλες πυρκαγιές ξεκίνησαν από χωματερές, μία στους Ταγαράδες στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ψάχνουν να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις, μία στην ορεινή Κορινθία και ας υποστηρίζει ο τοπικός δήμαρχος ότι επρόκειτο περί εμπρησμού και μία στην Ασπροβάλτα, πάλι κοντά στη Θεσσαλονίκη. Αν ρωτήσετε μάλιστα τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής θα σας πουν ότι δεκάδες φωτιές ξεκινούν κάθε καλοκαίρι από χωματερές, αλλά τις περισσότερες τις προλαβαίνουν πριν πάρουν διαστάσεις και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με τις χωματερές στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Ενώ ως καταναλωτικοί στο έπακρον παράγουμε μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, κανένας σχεδόν δήμαρχος δεν θέλει οργανωμένη χωματερή στην περιοχή του, ούτε κάν μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών. Η κεντρική πολιτική εξουσία δεν τολμάει να πει κιχ, καθώς αντιμετωπίζει σφοδρές αντιδράσεις και μόνο που σκέπτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί τρέμει βέβαια το πολιτικό κόστος. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση (παράδειγμα ο Κουρουπητός) που ευτυχώς μας παρακολουθεί και προσπαθεί να επιβάλει κάποια τάξη για την δική μας υγεία και να διαιωνίζουμε το πρόβλημα, όπως συμβαίνει με τα σκουπίδια της Αθήνας.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι το κράτος δεν τολμά και οι δήμαρχοι αδιαφορούν ή και κωλυσιεργούν γιατί οι πολίτες δεν πιέζουν για λύσεις. Όχι μόνο δεν πιέζουν, αλλά είναι και ευχαριστημένοι με την σημερινή άθλια κατάσταση, που πολύ συχνά απειλεί την υγεία τους και τις περιουσίες τους με καταστροφή. Και να ήταν τίποτα λιτοδίαιτοικαι αντικαταναλωτικοί τύποι…Κάθε άλλο! Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι πιστεύουν ακράδαντα στη ρήση ότι «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και ή άλλη μισή η βρώμα». Οπότε, έτσι ή αλλιώς, πάλι άρχοντες είναι.

Μία λύση θα ήταν ίσως να περάσει νομοθετική διάταξη που θα ορίζει ότι οι δήμοι θα πληρώνουν για τις καταστροφές που προκαλούν πυρκαγιές σε χωματερές της «επικράτειάς» τους. Ως τότε όμως ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η καταστροφή που θα προκαλέσει η επόμενη πυρκαγιά σε χωματερή.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.