ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κ. Παγκαλος δεν αρκείται πλέον να χύνει τι δική του καρδάρα με το γάλα, χύνει και του ΠΑΣΟΚ

16:01 - 25 Αυγ 2006 | Από θέσεως...
Είναι παγκοίνως αποδεκτό ότι ο κ. Πάγκαλος είχε πολλά χαρίσματα ως πολιτικός. Είχε πολιτική σκέψηόσο λίγοι, είχε πολιτικό λόγο όσο ακόμη λιγότεροι, είχε γνώσεις και παιδεία, όσο ελάχιστοι και επιπλέον ήταν κοσμοπολίτης, ήταν ετοιμόλογος, ήταν πολιτικά _και όχι μόνο- αθυρόστομος και είναι και έντιμος. Με όλα αυτά τα προσόντα δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι κάποτε, όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε να παραπαίει στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, είχε δημιουργηθεί ομάδα "παγκαλιστών" από δημοσιογράφους και άλλους πολίτες που ασχολούνταν με τα κοινά.

Είναι επίσης παγκοίνως γνωστό ότι ο κ. Πάγκαλος είχε και πολλά ελαττώματα. Ήταν άφιλος, ήταν κυνικός, ήταν ανάλγητος όταν ήθελε να επιβάλει κομματική πειθαρχία στους άλλους, όχι βέβαια στον εαυτό του, και το απέδειξε όταν ήταν μέλος του ΚΚΕ, δεν απέβαλε ουσιαστικά ποτέ τα στοιχεία υπαρξισμού που απέκτησε ως νεαρός οπαδός του Σίμου του Υπαρξιστή, δεν ήταν συνεργάσιμος,είχε υπερτροφικό "εγώ", ήταν παραδοξολόγος σε βαθμό άκρατου Αλκιβιαδισμού και είχε πάντα σαν βασικό χαρακτηριστικό να κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα, μόλις αυτή γέμιζε, ή και πριν γεμίσει πλήρως. Με αυτή την έννοια δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθείτις ευκαιρίες που του έδωσε ο Ανδρέας; Παπανδρέου.

Αυτά όλα στο παρελθόν, όταν ο κ. Πάγκαλος ήταν ενεργός πολιτικός. Στο μεταξύ όμως τα χρόνια πέρασαν και σήμερα δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν απόμαχο της πολιτικής. Δεν έχει σημασία που είναι βουλευτής, γιατί στην πραγματικότητα δεν συμμετέχει και δεν ενδιαφέρεται, αφού γνωρίζει ότι στα 70 του δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές υπουργοποίησης μπροστά του. Απόδειξη, ότι δεν έχει προσφέρει τίποτα στο κόμμα του τώρα που είναι στην αντιπολίτευση. Από την άλλη πλευρά όμως είναι σφόδρα "κακιωμένος" και δεν σταματά πουθενά προκειμένου να ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς και να πάρει ρεβάνς από όσους τον έθιξαν στο παρελθόν.

Σήμερα ο κ. Πάγκαλος είναι "γραφικός" , αλλά ταυτόχρονα είναι και "ζημιάρης", καθώς διαθέτει ακόμη "μπεχλιβάνικο" λόγο και κανείς δεν θέλει να τα βάλει μαζί του. Αλλά ταυτόχρονα δεν αρκείται να χύνει το γάλα της δικής του καρδάρας, χύνει και το λίγογάλα της καρδάρας του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας αν αυτά που λέει είναι αλήθεια, ή και για τις επιπτώσεις. Το απέδειξε περίτρανα στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι μετά το 2000 η κυβέρνηση του κόμματός του διέλυσε το κράτος και τη χώρα. Ετσι δικαίωσε πλήρως τη Νέα Δημοκρατία και τη σημερινή κυβέρνηση που από τώρα και μπρος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παραπέμπει στις δηλώσεις αυτές. Αλλωστε αυτό έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος.

Κανονικά, ο κ. Παπανδρέου που ήταν παρών στη χθεσινή συνεδρίαση θα έπρεπε να αποβάλει αμέσως τον κ. Πάγκαλο από την κοινοβουλευτική ομάδα, ή να κινήσει τις διαδικασίες για να την διαγραφή του από το κόμμα. Δεν το έκανε γιατί κανείς δεν θέλει να έχει απέναντί του τον συγκεκριμένο "ζημιάρη" και επομένως θα το πληρώσει κάποια στιγμή αργότερα.

Το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί τα είπε αυτά ο κ. Πάγκαλος και οι εκδοχές είναι οι εξής: Η πρώτη και πιο πιθανή είναι ότι παραδοξολόγησε μόνο και μόνο για να βουλώσει το στόμα των συνομιλητών του εκείνη τη στιγμή και να βγει νικητής. Η δεύτερη είναι ότι πήρε ρεβάνς από τον κ. Σημίτη επειδή τον έπαυσε από υπουργό το 2001, καθώς βλέπει να γίνονται συζήτηση και θετικά σχόλια γύρω από το όνομα του πρώην πρωθυπουργού τον τελευταίο καιρό. Η τρίτη εκδοχή είναι ότι θέλει να συμβάλει στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ γιατί έχει κάποια σχέδια στο μυαλό του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάμεσα στα άλλα ο κ. Πάγκαλος θαυμάζει τον κ. Μητσοτάκη και διατηρεί άριστες σχέσεις με την κα Μπακογιάννη.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.