ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναγκαία συνθήκη η συναίνεση για ουσιαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία (και το ασφαλιστικό)

16:41 - 29 Αυγ 2006 | Από θέσεως...
Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του καθηγητή κ. Θάνου Βερέμη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ», ο κ. Κ. Καραμανλής του είπε σε πρόσφατη συνάντησή τους ότι θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. Βερέμης ήταν επικεφαλής της ομάδας των «σοφών» που ανέλαβε να διαμορφώσει προτάσεις για τις αλλαγές στην παιδεία. Προτάσεις που ήταν λογικές σο σύνολό τους, αλλά συνάντησαν αντιδράσεις από πλευράς κάποιων φοιτητών και διδασκόντων, ενώ κάποιες από αυτές απορρίφθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Παιδείας λόγω πολιτικού κόστους. Φυσικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν επίσης αρνητικά θεωρώντας ότι αυτό είναι το…καθήκον τους.

Για να ξαναγυρίσουμε στην φιλοδοξία του πρωθυπουργού, όπως τουλάχιστον την μετέφερε ο κ. Βερέμης, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι ευγενής. Ποιος πολίτης δεν θέλει να έχει ως ταγό έναν πρωθυπουργό που επιθυμεί να αφήσει τη σφραγίδα του στις τέχνες και στα γράμματα, σε μία μάλιστα χώρα , όπως η Ελλάδα, με τόσο ένδοξο παρελθόν, αλλά και τόσο προβληματικό παρόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Καραμανλής έχρισε τον εαυτό του υπουργό Πολιτισμού μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να χρίσει τον εαυτό του υπουργό Παιδείας την επόμενη τετραετία. Αρκεί να έχει καλύτερες επιδόσεις ως υπουργός Παιδείας από εκείνες που είχε ως υπουργός Πολιτισμού.

Για να αφήσουμε όμως τα αστεία, ο κ. Καραμανλής πρέπει θεωρητικά να γνωρίζει τι σημαίνει παιδεία, ιδιαίτερα πανεπιστημιακή, αφού έχει φοιτήσει σε καλό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.Είναι βέβαιο ότι ξέρει επίσης τα μαύρα χάλια της παιδείας στην Ελλάδα. Αρα το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί πρέπει να περιμένει την επόμενη θητεία του για να φέρει ουσιαστικά τα πάνω κάτω στην παιδεία, αφού εκπεφρασμένη φιλοδοξία του είναι να μείνει στην ιστορία ως μεταρρυθμιστής; Επειδή δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την αλήθεια όσων μετέφερε ο κ. Βερέμης, ή την ειλικρίνεια της φιλοδοξίας του κ. Καραμανλή, το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι αφ΄ενός φοβάται το πολιτικό κόστος και αφ΄ ετέρου γνωρίζει ότι χωρίς την συναίνεση της αντιπολίτευσης, ή τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει την παιδεία.

Το ότι τα γνωρίζει αυτά ό κ. Καραμανλής φαίνεται και από το γεγονός ότι ζητάει τώρα τη συμμετοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον διάλογο (και τις αποφάσεις) τόσο στην παιδεία όσο και στο ασφαλιστικό. Είναι τα δύο πιο δισεπίλυτα, αλλά και ζωτικής σημασίας, προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το θέμα είναι όμως ότι ο Καραμανλής είχε φροντίσει να κόψει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, ακυρώνοντας και αμαυρώνοντας όλο το έργο των τελευταίων κυβερνήσεών του. Από την άλλη πλευρά όμως και το ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να συμβάλει ώστε και η παιδεία να αναγεννηθεί και το ασφαλιστικό να εκλογικευθεί. Για την Ελλάδα, ρε γαμώ το!

Αγγελος Στάγκος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.