ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχουν και τοπικές ευθύνες όταν έντονα καιρικά φαινόμενα μετατρέπονται σε θεομηνίες

16:51 - 10 Οκτ 2006 | Από θέσεως...
Ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην γερμανού καγκελάριου κ. Σρέντερ που αναγεννήθηκε πολιτικά όταν έσπευσε στον τόπο των πλημμυρών λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, έτσι και ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής φρόντισε χθες να επισκεφθεί τους νομούς της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που κτυπήθηκαν από τηνπροχθεσινή θεομηνία.

Η σύγκριση είναι κάπως υπερβολική γιατί ούτε οι πλημμύρες ήταν της ίδιας έκτασης, ούτε η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε βουλευτικές εκλογές. Βρίσκεται όμως μπροστά σε εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης καιη Βόρεια Ελλάδα είναι προνομιακός χώρος για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή προσωπικά.

Ο πρωθυπουργός έφυγε χθες «σφαίρα» για τη Βόρεια Ελλάδα, όχι τόσο για να αναγεννηθεί πολιτικά, αφού δεν κινδυνεύει όπως κινδύνευε τότε ο κ. Σρέντερ.Ετρεξε γιατί στην κυβέρνηση γνωρίζουνότι το ισχυρό τους ατού είναι ο κ. Καραμανλής και ότι πρέπει να εμφανίζεται πιο συχνά, κάτι που αναμένεται να συνεχίσει να κάνει ως τις εκλογές. Αλλά αυτό παρεμπιπτόντως, γιατί το μεγάλο πρόβλημα που χρειάζεται λύσεις είναι η βελτίωση των υποδομών που την ευθύνη τους έχουν οι δήμοι και οι νομαρχίες.

Δυστυχώς, έτσι όπως λειτουργούν οι δήμοι και οι νομαρχίες ελάχιστα συνεισφέρουν στην ιδέα της αποκέντρωσης. Αντίθετα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι μηχανισμοί των δήμων και των νομαρχιών δικαιώνουν εκείνους που υποστηρίζουν ότι η νέα λαίλαπα της Ελλάδας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι ενώ έχει πλέον πάρα πολλές αρμοδιότητες και πολύ συχνά τεράστια έσοδα από τα τέλη που εισπράττει, αποδίδει ελάχιστα. Το επίπεδο των υπαλλήλων είναι χαμηλότερο και από αυτό του δημοσίου, η έλλειψη στοιχειώδους γνώσης και τεχνογνωσία είναι τεράστια και η φαυλότητα, η διαπλοκή και η διαφθορά βασιλεύουν.

Για να ξαναγυρίσουμε στις καταστροφές που προκαλούν πλέον πολύ συχνά τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτές οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην παραβίαση όλων των κανόνων από τους πολίτες, ιδιαίτερα με την αυθαίρετη δόμηση και φυσικά στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών των δήμων και των νομαρχιών. Παντού ξεφυτρώνουν οικοδομές, παντού μπαζώνονται ρέματα, παντού υπάρχουν παράνομες και επικίνδυνες χωματερές, παντού ο καθένας κάνει κυριολεκτικά ό,τι του καπνίσει, παντού οι δήμοι και οι νομαρχίες αποφεύγουννα καθαρίσουν δρόμους και φρεάτια, αρνούνται ακόμη και να παρέμβουν για να εφαρμοστούν οι νόμοι, παντού τα τοπικά κυκλώματα επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες, παντού τα μικρά έργα ανατίθενται σε ντόπιους εργολάβους και είναι ελαττωματικά, πουθενά δεν υπάρχει αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

 

Κάποια στιγμή βέβαια έρχεται η ώρα της καταστροφής και τότε η δικαιολογία είναι έτοιμη. Φωνάζουν , κλαίνε, οδύρονται και καταριούνται οι αυθαιρετούχοι και από δίπλα οι δήμαρχοι και οι νομάρχες με σκοτεινιασμένα πρόσωπαρίχνουν όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, που δήθεν τους έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους. Ακραίο παράδειγμα βέβαια ο κ. Ψωμιάδης,αυτός ο επαγγελματίας θεσσαλονικιός με το απύθμενο θράσος που αντί να δώσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση των έργων,τα ξόδεψε για την προβολή του, χωρίς αυτό να τον εμποδίσει να βρίζει το «κράτος των Αθηνών»! Το λάθος του ήταν ότι τα έβαλε με το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο κ. Σουφλιάς δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, για αυτό και έβγαλε στη σέντρα.

 

Με όλα αυτά, είναι φανερό ότι οι υποδομές στους δήμους και τις νομαρχίες που συνήθως πλήττονται από βροχές και πυρκαγιές δεν πρόκειται να βελτιωθούν, ό,τι και να κάνει το κράτος. Δεν θα βελτιωθούν γιατί δεν το επιτρέπουν οι πολίτες, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες. Αρκούνται στα κλάματα και στις κατάρες, κάθε φορά που τους έρχεται στο κεφάλι κάποιο έντονο φυσικό φαινόμενο, που φυσικά μετατρέπεται σε θεομηνία εξαιτίας των δικών τους παρεμβάσεων και παραλείψεων στη φύση στις πόλεις, ακόμη και στα σπίτια τους.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.