ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιστολή Αλμούνια αποτυπώνει τις κακές διαθέσεις των Βρυξελλών

18:16 - 11 Οκτ 2006 | Από θέσεως...
Οποιος έκανε τον κόπο να διαβάσει σήμερα τα πλήρη κείμενα των επιστολών που αντάλλαξαν οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Αλμούνια για το θέμα του αναθεωρημένου ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 25%, πρέπει να έφθασε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο υπουργός Οικονομίας και ο συγκεκριμένος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι οι καλύτεροι των φίλων. Αντίθετα, μάλλον ψυχρή φαίνεται να είναι η σχέση τους, ιδιαίτερα από την πλευρά του κ. Αλμούνια, κρίνοντας από τις διατυπώσεις και τις επισημάνσεις της επιστολής του.

Αλλωστε αυτό φαίνεται και από την παρατήρησή του στην αρχή ότι ο κ. Αλογοσκούφης τον ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας στις 2 Οκτωβρίου, ενώ η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) είχε ενημερώσει σχετικά την Γιούροστατ στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες μάλιστα από τις Βρυξέλλες λένε ότι ο ισπανός επίτροπος "κεραυνοβολήθηκε" κυριολεκτικά από το μέγεθος του κρυφού πλούτου της Ελλάδας, όπως τον εκτιμά τώρα η Αθήνα και ενοχλήθηκε σφόδρα γιατί δεν προηγήθηκε μία συνεννόηση μαζί του.

Το μέγεθος της ενόχλησή του φαίνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος της επιστολής του προς τον κ. Αλογοσκούφη, αφού φθάνει στο σημείο να διαψεύσει έμμεσα τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ο οποίος στη δική του επιστολή υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ΑΕΠ σύμφωνα με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όχι, του απαντά ο κ. Αλμούνια, δεν είστε υποχρεωμένοι. Είθισται οι χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσηςνα αναθεωρούν τους εθνικούς λογαριασμούς κάθε πέντε χρόνια, η Ελλάδα είχε αργήσει πολύ, αλλά δεν ήταννομικά υποχρεωμένη να το κάνει τώρα.!

Στη συνέχεια ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει "ιδιαίτερο ιστορικό αναθεωρήσεων των στατιστικών δεδομένων" που την οδήγησαν στο καθεστώς επιτήρησης, αναφερόμενος προφανώς στην περιβόητη απογραφή και προσθέτει ότι εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες-μέλη εξετάζουν ακόμη "την μεθοδολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση των κοινωνικών ασφαλίσεων και των πλεονασμάτων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ", δηλαδή της λεγόμενης "άσπρης τρύπας". Γιαυτό σε όλα τα δελτία Τύπου της Γιούροστατ και της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος υπάρχει αστερίσκος επιφύλαξης για την ισχύ των ελληνικών στοιχείων…

Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες παράγραφοι της επιστολής Αλμούνια δείχνουν ότι θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα ως κυβέρνηση και ως Ελλάδα. Ο επίτροπος ουσιαστικά "μαλώνει" τον κ. Αλογοσκούφη γιατί ενώ στην επιστολή του της 2ας Οκτωβρίου διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα παλαιά στοιχεία μέχρις ότου εγκριθούν τα τροποποιημένα, ήδη από την 1η Οκτωβρίου, στο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας χρησιμοποίησε τα νέα. Και ακολουθεί η χαριστική βολή: "Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον η Γιούροστατ μελετά τα στοιχεία τα οποία έδωσε η Ελλάδα βάσει των προβλεπομένων διαδικασιών. Εχω ζητήσει από τη Γιούροστατ να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως προτεραιότητα , αλλά χωρίς διάθεση συμβιβασμού"!!! Παράλληλα απαιτεί από τις ελληνικές αρχές να συνεργασθούν πλήρως και αναγγέλλει ότι θα στείλει στην Αθήνα συνεργείο για να μας κάνει φύλλο και φτερό. Ωσπου να βγει το τελικό πόρισμα, η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θα δέχεται μόνο τα παλιά στοιχεία.

Το μήνυμα από όλα αυτά είναι ότι έχουμε πρόβλημα και θα το έχουμε στο προβλεπτό μέλλον. Οι Βρυξέλλες είναι εξοργισμένες και θεωρούν την Ελλάδα αναξιόπιστη, ο κ. Αλμούνια έχει πάρει προσωπικά το θέμα, η Γαλλία και η Γερμανία στις οποίες θα μπορούσαμε να ακουμπήσουμε βγαίνουν κι αυτές από την επιτήρηση και θα μας ρίχνουν στ΄ αυτιά και θα μας ανασκολοπίζουν όλοι μαζί σε κάθε ευκαιρία. Οι γραφειοκρατίες δεν ξεχνούν, έχουν μνήμη και επιπλέον φαίνεται ότι ο κ. Αλμούνια έχει την πολιτική στήριξη των υπολοίπων εταίρων.

Καλά ξεμπερδέματα από εδώ και μπρος λοιπόνκαι ας δέχεται ο ισπανός επίτροπος ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ελλείμματα κάτω του 3% το 2006 και το 2007. Να δείτε που θα βάλει αστερίσκο επιφύλαξης και θα παρακολουθεί κάθε κίνησή μας.

Αγγελος Στάγκος

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.