ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΠΑΣΟΚ έσωσε την παρτίδα, αλλά το ζητούμενο είναι να νοιαστούν οι πολίτες για τους δήμους

13:13 - 23 Οκτ 2006 | Από θέσεως...
Είναι σαφές ότι στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ έσωσε την παρτίδα και ο κ. Γ. Παπανδρέου πήρε μία μεγάλη ανάσα. Ανάσα που προς το παρόν ίσως να τον βοηθήσει να περιορίσει την εσωκομματική γκρίνια και την αμφισβήτηση του επιτελείου, που ο ίδιος έχει επιλέξει.

Το οφείλει στο αναπάντεχο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πέντε από τις επτά νομαρχίες που είχαν απομείνει, στη νίκη του κ. Φούρα στην Πάτρα και στην αξιοπρεπή εμφάνιση της κας Αράπογλου στη Θεσσαλονίκη, που βεβαίως σημαίνει ότι αν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε υποστηρίξει τον κ. Μπουτάρη, ο κ. Παπαγεωργόπουλος μάλλον θα έχανε την δημαρχία.

Εν πάση περιπτώσει, το ΠΑΣΟΚ χθες κέρδισε τις εντυπώσεις, αν και στην Αττική δεν τα πήγε καλά, όπου έχασε δήμους στην Β΄Αθήνας και στην Β΄Πειραιά, αν και κέρδισε άνετα την υπερνομαρχία. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ενισχύει την άποψη ότι δεν μπορούν να βγουν αξιόπιστα κομματικά-πολιτικά συμπεράσματα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από την άλλη πλευρά ενισχύει και την άποψη αυτών που υποστηρίζουν ότι οι επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένες -κορυφαίο παράδειγμα η επιλογή της κας Νόρας Κατσέλη στη Νέα Σμύρνη-, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι διάφοροι βουλευτές του κόμματος έπαιξαν περίεργα παιχνίδια στην Β΄Αθήνας. Και βεβαίως, είναι σαφές ότι οι δυτικοί δήμοι της Β΄Αθήνας και της Β΄Πειραιά έχουν παύσει πλέον να είναι κοιτίδες των «μη προνομιούχων», όπως παλιότερα τους προσδιορίζαμε...

Αντίστοιχα προβλήματα είχε και η Νέα Δημοκρατία, κυρίως σε κάποιες νομαρχίες, όπως εκείνη των Σερρών, όπου φαίνεται ότι ο θείος Αχιλλέας δεν έχει συγχωρήσει τον ανεψιό Κώστα για την απώλεια της βουλευτικής έδρας. Πιο σίγουρο ακόμη όμως είναι ότι οι τουλάχιστον στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές οι πολίτες δείχνουν αυξανόμενες και εντονότερες τάσεις απεξάρτησης από τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους. Μεγαλύτερη σημασία έχουντο πρόσωπο του υποψηφίου και ο προσωπικός του μηχανισμός παρά το κόμμα που τον στηρίζει.

Υποτίθεται ότι οι εκλογές αυτές είναι πιο χαλαρές και γι αυτό οι ψηφοφόροι αισθάνονται περισσότερο ελεύθεροι στις επιλογές τους ή προτιμούν να απέχουν. Ισως, αλλά κάποια στιγμή θα αντιληφθούν ότι με τις αρμοδιότητες που έχει τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση, μεγαλύτερη σημασία έχουν για τη ζωή τους οι αποφάσεις και η λειτουργία των δήμων και των νομαρχιών, παρά του κεντρικού κράτους. Πιθανότατα τότε θα μειωθεί και η αποχή, αν και ένα μέρος της οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι αλλού ζουν και αλλού έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Με αυτά και μ΄ εκείνα λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ ήλθε κάπως στα ίσα του. Κέρδισε δύο νομαρχίες παραπάνω, όχι όμως από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά από τον Συνασπισμό κατά κάποιον τρόπο. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα μαγειρέματα για το ποια απόσταση και με ποια μέθοδο χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και τις αναγωγές, αλλά η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Η ουσία είναι η εσωστρέφεια του ΠΑΣΟΚ, η επιμονή της κυβέρνησης να συμπεριφέρεται περισσότερο επικοινωνιακά και λιγότερο συγκροτημένα και αποφασιστικά και κυρίως η απαράδεκτη και συχνότατα διεφθαρμένη λειτουργία των δήμων και των νομαρχιών. Αυτό το τελευταίο μπορεί να βελτιωθεί μόνον αν οι πολίτες ενδιαφερθούν περισσότερο για τους δήμους τους και τις νομαρχίες, που είναι το άμεσο περιβάλλον τους.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.