ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασικά, ο κ. Καραμανλής ενδιαφέρεται μόνο για την μεταρρύθμιση στην Παιδεία

17:11 - 13 Νοε 2006 | Από θέσεως...
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή. Μπορεί η κυβέρνηση ως σύνολο να μην έχει σπουδαίες επιδόσεις, μπορεί να αποδεικνύονται ανεπαρκείς διάφοροι υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά ο ίδιος παραμένει αλώβητος και «αδιάβροχος». Αυτό το γνωρίζει όχι μόνον ο ίδιος, αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, που δείχνει να το αποδέχεται. Ούτε το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να ραγίσει το αλεξίσφαιρο τζάμι που προστατεύει τον πρωθυπουργό, ούτε οι διεκδικήσεις και οι αναταραχές τον έχουν τραυματίσει προσωπικά.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Καραμανλής τονίζει τώρα ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, έστω και αν αυτό επιτυγχάνεται με προσφυγή στις κάλπες 5-6 μήνες πριν από τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2008. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως ο ίδιος αποφασίζει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Των μεταρρυθμίσεων που κατά τα άλλα βρίσκονται στα λόγια και στα χαρτιά, τουλάχιστον ως τώρα, χωρίς όμως και αυτό να στοιχίζει πολιτικά στην κυβέρνηση ή τον πρωθυπουργό.

Το όποιο κόστος θα αρχίσει πιθανόν να εμφανίζεται αν και όταν αρχίσει πραγματικά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η συντηρητική ελληνική κοινωνία μόνο στη θεωρία επιθυμεί αλλαγές σε οποιονδήποτε τομέα και φυσικά αν δεν έχουνεπιπτώσεις στην ίδια. Είναι επίσης όμως γνωστό ότι οι ομελέτες γίνονται μόνον αν προηγηθεί σπάσιμο αυγών, αφού δεν έχει ανακαλυφθεί διαφορετικός τρόπος…Η πρώτη ένδειξη μεταρρύθμισης είναι αυτή που ετοιμάζεται με την αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού στον ΟΤΕ και την ουσιαστική πώλησή του σε ιδιώτες, προοπτική που εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που επιβάλλει την πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, αντί της βελτίωσης της λειτουργίας τους.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι τον κ. Καραμανλή μία μεταρρύθμιση δείχνει να τον ενδιαφέρει, αυτή στην Παιδεία. Το αν θα γίνει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση θα κριθεί εκ των υστέρων. Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός σ΄ αυτήν θέλει να βάλει την σφραγίδα του, έχοντας εξασφαλίσει κάποιες σταθερές, καθώς και μερικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Επομένως, στηνΠαιδεία θα παιχθεί το πολιτικό παιχνίδι, πολύ πιθανόν πριν από τις επόμενες εκλογές, αλλά πάντως σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι πρόωρες εκλογές να γίνουν με επίκληση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία.

Για όλα τα υπόλοιπα ο κ. Καραμανλής φαίνεται να έχει μικρό ή και καθόλου ενδιαφέρον.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.