ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σύγκρουση Αλογοσκούφη-Σουφλιά είχε επικοινωνιακό θύμα τον... κ. Ευθυμίου

16:54 - 18 Δεκ 2006 | Από θέσεως...
Το πρώτο θύμα της σύγκρουσης Αλογοσκούφη-Σουφλιά στη Νέα Δημοκρατία είναι ο …ο κ. Πέτρος Ευθυμίου. Ηταν ο βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που άρχισε χθες στη Βουλή, ήταν αρκούντως σκληρός, θεατρικός, γλαφυρός και χειμαρρώδης στην ομιλία του, φρόντισε να κάνει εμφάνιση που ικανοποιούσε του Πασόκους και δημιουργούσε εντυπώσεις ότι έχει αρχηγικές βλέψεις για το μέλλον, αλλά έχασε τη μάχη του πρωτοσέλιδου.

Οι εφημερίδες που λίγο-πολύ αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση αφιέρωσαν τα πρωτοσέλιδά τους στη διαμάχη των δύο πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης και αγνόησαν τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ.

Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις των κ.κ. Αλογοσκούφη και Σουφλιά χειροτέρευσαν σημαντικά μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αφησαν υπαινιγμούς, αντάλλαξαν δηλώσεις, έβαλαν κύκλους να σχολιάσουν και να επικρίνουν και το επιστέγασμα ήταν να απουσιάσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, που θεωρείται και η κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη. Η συνέχεια όμως δείχνειότι αυτή τη στιγμή ο κ. Σουφλιάς είναι απομονωμένος στο πλαίσιο της κυβέρνησης, ίσως και της παράταξης, καθώς οι βροντόσαυροι τύπου Μητσοτάκη, Γ. Κεφαλογιάννη, Γ. Βαρβιτσιώτη, ΄Εβερτ στράφηκαν εναντίον του, ενώ προηγουμένως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ήδη δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι η εκποίηση του ΟΤΕ βρίσκεται σε αρμονία με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Με αυτή την έννοια, όλα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι ο κ. Σουφλιάς είναι ο χαμένος αυτής της σύγκρουσης και ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποια στιγμή εκτός κυβέρνησης, αφού επιμένει να τραβάει το σκοινί. Και φυσικά, δεν λίγοι εκείνοι που θέτουν το ερώτημα γιατί διαχωρίζει τόσο τη θέση και ποιο όφελος μπορεί να έχει με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τα ηλικιακά περιθώρια για να χτίζει πολιτικό προφίλ για το μέλλον. Και ίσως από αυτή την τελευταία παρατήρηση πρέπει να αρχίσουν και οι απαντήσεις.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι ο κ. Σουφλιάς θεωρεί τον εαυτό του θεματοφύλακα και μοναδικό γνήσιο ερμηνευτή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, αφού είναι γνωστό ότι εκείνος το συνέταξε. Είναι επίσης γνωστό ότι πιστεύει στη λαϊκή δεξιά και τείνει προς το κέντρο ιδεολογικά. Τέλος, είναι επίσης γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα πεισματάρης και θεωρεί ότι είναι ουσιαστικά ο πρώτος τη τάξει υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, κρίνοντας με κριτήρια νοημοσύνης, γνώσεων, εμπειρίας, εντιμότητας και επιμέλειας. Αυτά λοιπόν δίνουν την απάντηση γιατί επιμένει τόσο ο κ. Σουφλιάς.

Από εκεί και πέρα όμως, δεν είναι και τελείως ξεκάθαρο αν έχασε επί της ουσίας σε ό,τι αφορά στις θέσεις που υποστήριζε. Γιατί ναι μεν η τροπολογία που είχε καταθέσει ο κ. Αλογοσκούφης για την πώληση του ΟΤΕ ψηφίστηκε χωρίς αλλαγές στη διατύπωσή της , αλλά μετά με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε σε συνδιοίκηση του κράτους με τον στρατηγικό εταίρο που θα πάρει το μάνατζμεντ, σε έλεγχο του κράτους, σε απλή μετοχοποίηση αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος που να δεχθεί τέτοιους όρους και πάει λέγοντας. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή, υιοθέτησε τις απόψεις του κ. Σουφλιά, αλλά αυτό θα το δούμε οριστικά, αν βρεθεί και με ποιους όρους στρατηγικός επενδυτής.

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι το ματς οδηγήθηκε περίπου στην ισοπαλία όσον αφορά τις θέσεις, αν και οι προσωπικές σχέσεις επιβαρύνθηκαν , κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό από την αρχή αυτής της κυβέρνησης. Ποτέ οι σχέσεις τους δεν ήταν αρμονικές. Ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα απομάκρυνση του κ. Σουφλιά από την κυβέρνηση. Για να μην πούμε ότι μπορεί και να βολεύεται σήμερα ο κ. Καραμανλής από τη σύγκρουση, αφού η κριτική της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.