ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασχέτως Πολύδωρα, υπάρχει βία στα πανεπιστήμια, στα γήπεδα και στους δρόμους

19:16 - 21 Δεκ 2006 | Από θέσεως...
Σήμερα απεργούν οι διδάσκοντες στα πανεπιστήμια με τη συμπαράσταση φοιτητών κα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα γίνουν φασαρίες μέσα και έξω από τους πανεπιστημιακούς χώρους. Το βράδυ, άγνωστοι έκαψαν αυτοκίνητα και γραφεία κόμματος, ενώ προσπάθησαν παράλληλα να κάψουν τράπεζες. Χθες, για άλλη μία φορά, οπαδοίπροκάλεσαν επεισόδια γιατί η ομάδα τους δεν πάει καλά.Δυστυχώς, ΄λα αυτά συνδέονται και όχι εξαιτίας του κ. Πολύδωρα, που ενώ είχε την ευκαιρία και την αρμοδιότητα να πει μερικά σωστά πράγματα, κατάφερε με την ασυναρτησία που τον διακρίνει να δημιουργήσει πολιτικό θέμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι καθημερινά σχεδόν έχουμε κρούσματα βίας, βανδαλισμών και αντικοινωνικής συμπεριφοράς μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα και έξω από τα γήπεδα και σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τα κρούσματα αυτά μέσα στα πανεπιστήμια ευθύνονται φοιτητές που ανήκουν ή υποτίθεται ότι ανήκουν σε κομματικές νεολαίες και σε αριστερίστικα γκρουπούσκουλα. Στον ευρύτερο χώρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις, τις αυτοσχέδιες βόμβες και τους εμπρησμούς είναι διάφοροι κουκουλοφόροι εν ονόματι του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ στα γήπεδα οι ήρωες των επεισοδίων είναι οι οργανωμένοι οπαδοί, παιδιά που δεν έχουν κανένα όραμα και βρίσκουν διέξοδο στη βία και πολύ συχνά σε διάφορα είδη ναρκωτικών.

Ολοι αυτοί συνδέονται σε ένα βαθμό. Ηδη έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι που συνελήφθησαν για επεισόδια στα γήπεδα, συμμετείχαν και στον άγριο ξυλοδαρμό του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλου. Επίσης, είναι γνωστό ότι οι αντιεξουσιαστές βάνδαλοι βρίσκουν πάντα καταφύγιο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία φροντίζουν να καταστρέφουν και να λεηλατούν. Τέλος, είναι σαφές ότι αυτή η ιδεολογία της ατιμώρητης αυθαιρεσίας και των ατιμώρητων βανδαλισμών έχει απλωθεί και χαρακτηρίζει πολλές φορές τις ενέργειες νεολαίων κομμάτων μέσα στα πανεπιστήμια, που στην ουσία «αγωνίζονται» να διατηρήσουν «κεκτημένα» επιρροής στη διοίκηση των ΑΕΙ και διάφορα άλλα συμφέροντα. Συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή γνώση.

Τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Τους τελευταίους μήνες φοιτητές έκτισαν το γραφείο πρύτανη στην Κομοτινή και τον πέταξαν έξω από το πανεπιστήμιο, συνάδελφοί τους γιαούρτωσανπρύτανη στην Κρήτη και κάποιοι άλλοι εισέβαλαν επανειλημμένα σε συνεδρίαση συγκλήτου και τελικά την διέκοψαν. Στην Αθήνα μέλη της ΚΝΕ δεν επέτρεψαν καθηγητή στο Πάντειο να κάνει παράδοση μαθήματος και τελικά τον ανάγκασαν να αποχωρήσει. Προ καιρού, στην κατάληψη του Οικονομικού Πανεπιστημίου μερικοί φοιτητές κατέλαβαν, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν το γραφείο καθηγητή γιατί είχε διαφορετική άποψη. Φοιτητικές εστίες τελούν υπό κατάληψη και βρίσκονται στο έλεος στοιχείων που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο και αυτά είναι μόνο μερικά από παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν για να πεισθούν και οι πιο «άπιστοι» η άσκηση βίας κοντεύει να θεσμοποιηθεί στα ΑΕΙ.

Για τα γήπεδα και τις πόλεις δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένα παραδείγματα, καθώς όλοι έχουν αντίληψη του τι γίνεται. Η βία στα γήπεδα είναι καθεστώς και ο ταραχές, οι βανδαλισμοί, οι εμπρησμοί και οι επιθέσεις κουκουλοφόρων στα κέντρα της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης έχουν μπει στην καθημερινότητα. Αρα κάτι συμβαίνει…

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πολιτικό κατεστημένο ανέχεται το συγκεκριμένο φαινόμενο, είτε επειδή πρόκειται για δικά του παιδιά, είτε γιατί έχει άλλου είδους συμφέροντα, είτε γιατί φοβάται. Το ίδιο ισχύει για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και για τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας που ουσιαστικά προσφέρουν θαλπωρή στους παντός είδους κουκουλοφόρους εν ονόματι μίας στρεβλής άποψης περί Αριστεράς, πανεπιστημακού ασύλουκαι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, υπάρχειη πλήρης, η θρυλική πλέον, ανικανότητα της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τους ταραχοποιούς των πανεπιστημίων, των δρόμων και των γηπέδων.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή οδήγησε στηναπάθεια και την ελληνική κοινωνία, που δεν αντιδρά και στην πραγματικότητα αποδέχεται αυτή την βία, που όμως αν δεν αντιμετωπιστεί, κάποια φορά θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ως τότε, ούτε τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν σαν ιδρύματα έρευνας και γνώσης, ούτε τα γήπεδα θα είναι ασφαλή. Γι αυτό το πολιτικό σύστημα είναι υποχρεωμένο πλέον να αντιδράσει. Μέσα στο πλαίσιο του νόμου και με δημοκρατικό τρόπο, αλλά να αντιδράσει.

 

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.