ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εκτέλεση του Σαντάμ ήταν μια κίνηση στην αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Μπους να μην ηττηθεί

21:07 - 03 Ιαν 2007 | Από θέσεως...
Δεν έχει και τόση σημασία πλέον να σχολιάσουμε τον τρόπο με τον οποίον πέθανε ο Σαντάμ Χουσεϊν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όλο σκηνικό της εκτέλεσής του ήταν αποκρουστικό, αλλά δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση για τα άγρια ήθη και τις συνήθειες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου. Ταυτόχρονα όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την απόφαση για την εκτέλεση του πρώην ιρακινού ηγέτη-δικτάτορα την πήραν οι αμερικανοί, οι οποίοι και τον παρέδωσαν στην σημερινή δοτή κυβέρνηση της Βαγδάτης. Μπορεί οι αμερικανοί να μην ήθελαν να μετατραπεί σε τέτοιο τσίρκο η εκτέλεση γιατί εκθέτει την σημερινή κυβέρνηση – ανδρείκελο, αλλά σίγουρα ήθελαν νεκρό πλέον τον Σαντάμ Χουσεϊν.

Η απάντηση στο γιατί έχει δύο πλευρές, μία πολιτική όπως την αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και μία ψυχολογική που έχει σχέση με την προσωπικότητα του Προέδρου Μπους. Η πολιτική διάσταση πηγάζει από το σκεπτικό ότι η εκτέλεση του Σαντάμ βγάζει από τη μέση τον ηγέτη των Σουνιτών του Ιράκ οι οποίοι χάνουν παράλληλα και το όραμα της επανόδου στην εξουσία μέσω του «δικού» τους. Οι εγκέφαλοι τωνΗΠΑ πιθανώς πιστεύουν ότι την προσωρινή εξαγρίωση θα διαδεχθεί η λήθη και Ο Σαντάμ Χουσεϊν θα ξεχαστεί, όπως θα ξεχαστεί και η αλά Αράμπια δίκη του.

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, ελπίζεται ότι η εκτέλεση το Σαντάμ θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα του Σιίτες-και πιθανώςτους Ιρανούς-οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία και έχουν το πάνω χέρι σήμερα, καθώς και τους Κούρδους, ώστε να συνδράμουν τους αμερικανούς στην τελευταία και απελπισμένη προσπάθεια που θα κάνουν για να πατάξουν τους αντάρτες στη χώρα. Γι’αυτό άλλωστε ο κ. Μπους θα στείλει ακόμημερικές δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ, παρά την αντίθεση της Κοινής Γνώμης και της επιτροπής Μπέηκερ. Πιστεύει ότι μία νέα ήττα –μετά το Βιετνάμ- των ΗΠΑ σε έναν εξωτερικό πόλεμο θα βυθίσει ην αξιοπιστία τους ως υπερδύναμης κυριολεκτικά στα τάρταρα.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, η ψυχολογική. Ο κ. Μπους είναι ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει τα πράγματα σε άσπρο και μαύρο, ίσως λόγω ψυχοσύνθεσης, ίσως λόγω χαμηλής ουσιαστικά παιδείας, ίσως γιατί πέρασε κάποια περίοδο από τον αλκοολισμό και θεραπεύτηκε, όσο θεραπεύτηκε. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι είναι ένας «ξαναγεννημένος» χριστιανός, που θεωρεί ότι ο Θεός έχει αναθέσει σ΄ αυτόν και τις ΗΠΑ μια αποστολή, να επιβάλουν την δημοκρατία –όπως την αντιλαμβάνονται- σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Σρέντερ επισημαίνει στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά του ότι τρόμαξε από τηνσυνεχή επίκληση του ονόματος του Θεού από τον κ. Μπους στις συναντήσεις τους και από την αντίληψη ότι βρίσκεται σε θεία αποστολή…Επομένως είναι σαφές ότι για τον κ. Μπους, ο Σαντάμ Χουσεϊν εκπροσωπούσε τον Σατανά επί της Γής και έπρεπε να εξαφανισθεί από το πρόσωπό της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λευκός Οίκος άφησε να γίνει γνωστό ότι την παραμονή της εκτέλεσης ο κ. Μπους έπεσε για αγγελικό ύπνο στις9 μ.μ. –με ήσυχη την συνείδηση προφανώς και για να είναι ξεκούραστος για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του την επομένη και έδωσε εντολή να μην του ταράξουν τον ύπνο εάν πήγαινε στην κρεμάλα εκείνο το βράδυ ο Σαντάμ Χουσεϊν, δηλαδή ο εκπρόσωπος του Σατανά.

Βεβαίως, ελάχιστες έως μηδενικές είναι οι πιθανότητες να επανέλθει η ηρεμία στο Ιράκ. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ουάσινγκτον δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση του Παλαιστινιακού που βρίσκεται στην καρδιά της μόνιμης αναταραχής της περιοχής και προσφέρει ιδεολογική βάση στην άσκηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λογική δεν περισσεύει ούτε στον γεμάτο πετρέλαιο Αραβικό κόσμο, ούτε στον φανατικό Ισλαμισμό, αλλά ούτε και στις σημερινές ΗΠΑ, ούτε και στο Ισραήλ. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα βλέπει η Ευρώπη και διδάσκεται, έστω και με αργούς ρυθμούς.

 

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.