ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, αλλά τα κόμματα έχουν χάσει τη συνοχή τους

16:19 - 31 Ιαν 2007 | Από θέσεως...
Είναι φανερό ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Μπορεί ο κ. Καραμανλής να λέει και να επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά όλοι οι υπόλοιποι –συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησής του- ετοιμάζονται για τις εκλογές. Που σημαίνει ότι δρουν και ενεργούν, όπως ακριβώς σε προεκλογικές περιόδους, με πρώτο και καλύτερο τον κ. Αλογοσκούφη, τον «τσάρο» της Οικονομίας. Σε προεκλογική τακτική εντάσσονται οι εξαγγελίες του για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων από το 2008 και στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η καθυστέρηση στην αποστολή στοιχείων στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, τον κ. Αλμούνια, για να κρίνουν οι υπηρεσίες του αν δικαιολογείται η θεαματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 25% και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Αυτά όμως είναι γνωστά. Εκείνο όμως που παρατηρείται και έχει σημασία είναι ότι τα κόμματα ελέγχουν πλέον ελάχιστα τις κινήσεις και τις δηλώσεις των στελεχών τους. Ακόμη και το κυβερνητικό κόμμα δείχνει ότι πάσχει από την απώλεια ελέγχου και ας βλέπουν πολλοί σχέδια και συνομωσίες πίσω από αυτά που λένε και κάνουν πολλοί υπουργοί. Υπάρχει βέβαια η κυβέρνηση, αλλά πολύ συχνά οι υπουργοί και οι υφυπουργοί τύπου κ. Πολύδωρα , ή κ. Γιακουμάτου, ακόμη και άλλα στελέχη, όπως ο κ. Πουπάκης της ΔΑΚΕ, δείχνουν να κινούνται αυτόνομα και ανεξάρτητα, με μοναδικό στόχο να ενισχύσουν τις προσωπικές τους θέσεις, εν όψει εκλογών.

Ο κ. Πολύδωρας είχε αρχίσει να καλλιεργεί το προεκλογικό προφίλ του με τις δηλώσεις του περί αστυνομικών και αστυνομίας, περί Συνασπισμού και αναρχοαυτόνομων. Εφθασε στο σημείο να κάνει και τον συνδικαλιστή των αστυνομικών, αλλά και να στείλει επιστολή στην ΕΡΤ –όχι όμως και στα ιδιωτικά κανάλια – «μαλώνοντας» την δημόσια τηλεόραση και τους δημοσιογράφους της. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κ. Πολύδωρα να «πετάει» στη Β΄Αθήνας, γεγονός που ανησυχεί τους συνυποψήφιούς του, όπως τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον κ. Γιακουμάτο και άλλους.

Ο κ. Γιακουμάτος επέλεξε να κάνει το δικό του παιχνίδι επανερχόμενος στη γνωστή συνταγή των «λαμογίων» του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα από το Κιλκίς, την έδρα της νεοδημοκρατικής «κουμπαριάς», παρουσία των κ.κ. Τσιτουρίδη και Ρεγκούζα. Και αυτό βεβαίως εν όψει εκλογών. Αλλά μήπως για διορισμούς εν όψει εκλογών δεν τσακώθηκαν δημόσια και οι κ.κ. Πουπάκηςκαι Ανδρεουλάκος; Η μήπως δεν είναι γνωστό ότι στον Πειραιά έχουν βγει όχι μαχαίρια, αλλά γιαταγάνια, μεταξύ των κ.κ. Μαντούβαλου, Μιχαλολιάκου και Μελά. Φυσικά, υπάρχουν και πολλέςάλλες ενδείξεις, όπως η ανησυχία που έχει καταλάβει πολλούς λόγω της καθόδου του κ. Ρουσσόπουλου, του κ. Βαληνάκη και άλλων,αλλά οι προηγούμενες είναι χαρακτηριστικές.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα. Εκεί επικρατεί γενικευμένο κλίμα ηττοπάθειας και οι βουλευτές έχουν ξαμολυθεί για να σώσει ο καθένας το δικό του τομάρι στις επερχόμενες εκλογές. Κανείς δεν ενδιαφέρεται και κανείς δεν αναπαράγει τηγραμμή του αρχηγού και τη γραμμή του κόμματος στα διάφορα θέματα που ανακύπτουν. Οι λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι ενδιαφέρονται μόνο να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητά τουςβγαίνοντας σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, όπου λένε τα δικά τους συνήθως. Κάποιοι πάλι ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα για να προωθήσουν τον εαυτό τους προς την ηγεσία και κάποιοι άλλοι σκέπτονται ακόμη και εξωκομματικές κινήσεις. Οσο για τη νεολαία, αυτή δεν υπάρχει ουσιαστικά και ό,τι υπάρχει κινείται με δική της λογική, που δεν έχει σχέση με τη γραμμή του κόμματος. Απόδειξη, η θέση των νεολαίων του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Παιδείας.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στις ΠΑΣΟΚικές τάξεις βγαίνει προς τα έξω με πολλούς τρόπους. Υπάρχει ανησυχία σε όσους πολιτεύονται στη Β΄Αθήνας, λόγω της καθόδου του κ. Χρυσοχοίδη, ας πούμε, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Ανησυχούν οι κ.κ. Πάγκαλος και Παπουτσής και το δείχνουν, ο μεν ένας βάλλοντας κατά συνυποψηφίων του για τη συμπεριφορά τους στο πρόβλημα των ΧΥΤΑ (δεν αποκλείεται φυσικά να έχει και δίκιο), ο δε άλλος εκφράζοντας παράπονα ότι δήθεν υπονομεύεται. Μιλάμε δηλαδή για υποβόσκουσα κρίση…

Ούτε όμως και στον Συνασπισμό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αν κρίνουμε από τις αυτόνομες κινήσεις των νεολαίων, τις αντιπαραθέσεις των τάσεων και την φαγωμάρα μεταξύ στελεχών για το που θα βάλει ο ένας και ο άλλος υποψηφιότητα. Για το ΚΚΕ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι γιατίτα πάντα γίνονται στο παρασκήνιο, αλλά κάποια στιγμή «θα λάμψει» και εκεί η αλήθεια.

Με λίγα λόγια, τα κόμματα σήμερα δεν έχουν τη συνοχή που βλέπαμε κάποτε. Εχουν χαλαρώσει και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση.

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.