ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν κάνουν παιχνίδι οι Τραγάκηδες και οι Σταύρου, μπαίνουν αυτογκόλ...

17:05 - 01 Φεβ 2007 | Από θέσεως...
Μαντάρα τα έκανε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χθες και σήμερα στη Βουλή, με αφορμή τις ψηφοφορίες επί αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος. Οχι γιατί κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαφοροποιήθηκαν από την θέση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα άρθραΑυτό είναι δικαίωμά τους, ειδικάόταν πρόκειται να τοποθετηθούν κατά συνείδηση σε σχέση με το Σύνταγμα, αλλά για δύο άλλους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι κάποιοι ανεγκέφαλοι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας ξευτέλισαν κάθε κοινοβουλευτική τάξη και έννοια. Ο δεύτερος, γιατί πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος συμπεριφέρθηκαν απολύτως συντεχνιακά σε ψηφοφορίες επί άρθρων που τους αφορούσαν. Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να αποχωρήσουν από την Επιτροπή Αναθεώρησης και έτσι δεν εκτέθηκαν ως συντεχνία. Είναι όμως βέβαιο ότι ούτε αυτοί δέχονται τροποποιήσεις που απειλούν τα «συμφέροντά» τους.

Το κακό ξεκίνησε από την προσπάθεια του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Τραγάκη να προκαλέσει θόρυβο σχετικά με τη γνωστή διαφοροποίηση των κ.κ. Βενιζέλου, Κοσμίδη και Λοβέρδου από την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, αν και δεν το προβλέπει ο κανονισμός και όντως, οι δύο πρώτοι καταψήφισαν και ο τρίτος δήλωσε «παρών». Μετά όμως ήλθε για ψηφοφορία το άρθρο 24 για τα δάση και εκεί η πειραιώτικη ψευτομαγκιά εξελίχθηκε σε κουτοπονηριά που δείχνει το πραγματικό επίπεδο του ανδρός. Ξαφνικά εμφανίστηκαν επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίζουν ή να δηλώνουν «παρών», γιατί προφανώς δεν συμφωνούν με προτεινόμενη αναθεώρηση που θα απελευθερώσει χιλιάδες στρέμματα δασών ή δασικών εκτάσεων.

Στο σημείο αυτό την κουτοπονηριά του κ. Τραγάκη ήλθε να συμπληρώσει η απύθμενη βλακεία του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Σταύρου, οποίος παραβρισκόταν στη συνεδρίαση, ανκαι δεν είναι μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης. Και οι δύο μαζί πανικοβλήθηκαν όταν διαπίστωσαν ότι τόσοι πολλοί νεοδημοκράτες βουλευτές αντιδρούσαν και άρχισαν τις…ζαβολιές και τιςανόητες πιέσεις. Ο μέν κ. Τραγάκης μετρούσε όπως ήθελε τα «ναι», τα «όχι» και τα «παρών» στις επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες που επιχειρούσε, ο δε κ. Σταύρου ψήφισε, ενώ δεν είχε δικαίωμα, με προφανή στόχο να αλλοιώσει το αποτέλεσμα και ο αντιπρόεδρος της Βουλής μέτρησε την ψήφο του. Μιλάμε δηλαδή για απόπειρα καλπονοθείας μέσα στη Βουλή!

Σαν να μην έφθαναν αυτά, το δίδυμο των φωστήρων επιστράτευσε και τον ψυχαναγκασμό για να αλλάξουν την τοποθέτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σταύρου αισθάνθηκε ότι είναι υπεύθυνος για το «φιάσκο» -την διαφοροποίηση την εξέλαβε ως φιάσκο, ο απερίγραπτος- ως γραμματέας της ΚΟ που όπως αποδείχθηκε επιπλέον δεν γνώριζε εκ των προτέρων τον σκεπτικισμό των βουλευτών γιατί δεν είχε φροντίσει να μιλήσει μαζί τους. Ο κ.Τραγάκης πάλι, έχει δείξει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην εξεταστική επιτροπή για την αγορά των πυραύλων ΤΟΡ,πολύ περισσότερο συμπεριφέρεται ως κομματάρχης και πολύ λιγότερο ωςαντιπρόεδρος της Βουλής όλων των Ελλήνων.

Φυσικά, τα κόλπα των δύο δενπέρασαν, αλλά συνέβησαν μερικά άλλα πράγματα. Απέδειξαν τι είναι ανθρωπάκια, εξευτέλισαν τους θεσμούς του Κοινοβουλίου, προκάλεσαν αρνητικό θόρυβο κα δημιούργησαν πρόβλημα στην κυβέρνηση, έδωσαν την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει χωρίς απώλειες και κυρίως να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία πάνω σε άλλα άρθρα που απειλούν την συντεχνία των βουλευτών και τέλος, δυναμίτισαν όποιες πιθανότητες υπήρχαν για συναίνεση στις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αυτά συνέβησαν χθες και έτσι σήμερα που η Επιτροπή Αναθεώρησης ασχολήθηκε μεπροτάσεις της κυβέρνησης για διπλασιασμό του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, τα κωλύματα εκλογιμότητας και το ασυμβίβαστο των βουλευτών, οι μεν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλαμψαν δια της απουσίας των, οι δε βουλευτές της ΝΔ είπαν «όχι» όπου δεν συνέφερε Στη συντεχνία τους και «ναί» όπου συνέφερε. Διαφοροποιήθηκαν δηλαδή στον διπλασιασμό των εδρών Επικρατείας γιατί αυτό σημαίνει αντίστοιχη μείωση των εδρών σε διάφορες περιφέρειες και διαφοροποιήθηκαν επίσης σε κάποιες δυσμενείς διατάξεις στα κωλύματα εκλογιμότητα, ενώ είπαν «ναι» στην κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου. Τα καλά και συμφέροντα…

Με τέτοιους πολιτικούς όμως, πως να πάει μπροστά και αυτή η έρμη η χώρα;

Αγγελος Στάγκος

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.