ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολλά «τα καζάνια που βράζουν» στην ευρύτερη περιοχή μας

15:44 - 06 Φεβ 2007 | Από θέσεως...
Απορροφημένοι από τα δικά μας, δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή σε γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η ευρύτερη περιοχή μας «βράζει» και ότι θέλουμε, δεν θέλουμε, είμαστε μπλεγμένοι. Στη Μέση Ανατολή που δεν λέει να ησυχάσει, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το Κόσοβο συνεχίζει να αποτελεί πηγή αναταραχής και είναι διάχυτος ο φόβος ότι η ανεξαρτητοποίησή του θα συντηρήσει την αστάθεια στα Βαλκάνια για πολλά χρόνια. Τέλος, οι κινήσεις της Τουρκίας στη διεθνή θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όπου βρέθηκε πετρέλαιο, αλλά και η ανασφάλεια που αισθάνεται η ΄Αγκυρα λόγω της δημιουργίας κουρδικού κράτους στο Ιράκ, αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης, στην οποία εμπλέκεται και η Ελλάδα.

Είναι φανερό ότι το Ιράκ εξελίσσεται σε Βιετνάμ για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση Μπους, κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που θα έπρεπε να αποφύγει, αν στην Ουάσιγκτον επικρατούσε σήμερα στοιχειώδης λογική. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στέλνει περισσότερες δυνάμεις, αλλά με σχετικά αργούς ρυθμούς, παρά τις αντιδράσεις του Κογκρέσσου, ζητάει όλο και περισσότερα κονδύλια για στρατιωτικές δαπάνες και το χειρότερο, φαίνεται σκέπτεται σοβαρά να πλήξει το Ιράν, με το πρόσχημα ότι το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι στρατιωτικό και όχι ειρηνικό.

Η Ουάσιγκτον πιέζεται πάρα πολύ από το Ισραήλ και από το εβραϊκό λόμπυ, όχι μόνο να υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Τεχεράνη, αλλά και να την υλοποιήσει με βομβαρδισμό επιλεγμένων στόχων. Ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτή την επιμονή είναι ότι το Ιράν είναι πια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με αυξανόμενη επιρροή στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι η επιρροή του δεν περιορίζεται μόνο στους Σιίτες του Ιράκ, αλλά φθάνει ως την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, καθώς και στους παλαιστίνιους της Χαμάς, για να αναφέρουμε ενδεικτικά τους φανερούς δεσμούς της Τεχεράνης με μαχητικές ομάδες και οργανώσεις. Επιπλέον, το Ιράν αντιτίθεται στη δημιουργία κουρδικού κράτους, που ευνοούν οι ΗΠΑ και σ΄ αυτό βρίσκει σύμφωνη τόσο την Τουρκία , όσο και τη Συρία.

Η ανησυχία λοιπόν για το τι πρόκειται να κάνουν οι ΗΠΑ κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Στη Βρετανία έχει ήδη εκδηλωθεί αντίδραση, ώστε να μη συμμετάσχει η βρετανική κυβέρνηση σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράν, ενώ και πρώην ανώτατοι αμερικανοί αξιωματικοί προσπαθούν με δήλωσή τους να βάλουν φρένο στις επιθετικές διαθέσεις της κυβέρνησης Μπους.

Το Κόσοβο βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην Ελλάδα και οποιαδήποτε έκρηξη θα μας δημιουργήσει προβλήματα, αφού διατηρούμε και ειρηνευτική δύναμη εκεί. Με τις ευλογίες των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, το Κόσοβο βαδίζει προς την ανεξαρτητοποίηση, παρά τηναντίθεση της αδύναμης πλέον Σερβίας, η οποία όμως δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχέδιο που προωθείται. Το Κόσοβο είναι ιστορική περιοχή για τους σέρβους, οι οποίοι δεν αντέχουν άλλον ακρωτηριασμό. Και μάλιστα ακρωτηριασμό που μπορεί να ανοίξει και νέες πληγές στη Σερβία, αφού υπάρχει ισχυρό αλβανικό στοιχείο στη νότια περιοχή της, ενώ η Ουγγαρία προσβλέπει και αυτή στην περιοχή της Βοϊβοντίνα.

Το στήριγμα των σέρβων είναι η Ρωσία, που δεν βλέπει με καλό μάτι την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, καθώς έχει και η ίδια ανοιχτά θέματα σε περιοχές όπως η Τσετσενία. Το ερώτημα είναι αν η Ρωσία θα σταθεί μέχρι το τέλος στο πλευρό του Βελιγραδίου, ή θα το εγκαταλείψει παίρνοντας κάποια ανταλλάγματα. Αλλά ούτε για την Ελλάδα και την Κύπρο η εξέλιξη είναι ευνοϊκή. Αφενός γιατί ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, ίσως αποτελεί πρόδρομο μίας μεγάλης Αλβανίας –αν και με την παγκοσμιοποίηση και την ένταξη όλης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση κάποια στιγμή αμβλύνονται- και αφετέρου γιατί αποτελεί νέο προηγούμενο για το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Στη γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, σημαντικό ρόλο παίζει και η Τουρκία. Από τη μία πλευρά είναι έτοιμη να εισβάλει στο Ιράκ –ο τουρκικός στρατός επιχειρεί ήδη στο Βόρειο Ιράκ- γιατί φοβάται ότι η δημιουργία κουρδικού κράτους θα ενεργοποιήσει τα μέγιστα τον αλυτρωτισμό των κούρδων της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά κάνει εμφανή τη ναυτική της παρουσία στα διεθνή ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να εμποδίσει συμφωνία της Λευκωσίας με τον Λίβανο και παλιότερα με το Κάϊρο, για την εκμετάλλευση βεβαιωμένων κοιτασμάτων πετρελαίου.

Κάτι τέτοιο, πέρα από την οικονομική πτυχή, ενισχύει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στο τουρκικό ψευδοκράτος και η ΄Αγκυρα δεν το επιθυμεί. Παρά τηνθετική άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες για τη νομιμότητα των ενεργειών της κυπριακής κυβέρνησης. Από την πλευρά τους βέβαια οι ΗΠΑ μασάνε τα λόγια τους, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα η Αθήνα, αν η Τουρκία αποφασίσει να χειρισθεί με μεγαλύτερο δυναμισμό την συγκεκριμένη κατάσταση. Γιατί αυτό θα γίνει αν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.