ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάμε και πάλι σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

16:56 - 07 Φεβ 2007 | Από θέσεως...
Η αλλαγή του κλίματος στην πολιτική σκηνή ήταν αναμενόμενη, μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ κατά την κυβέρνησης και την έναρξη ουσιαστικά της προεκλογικής περιόδου, ότι και αν λέει επίσημα η κυβέρνηση για τον χρόνο των εκλογών. Επειδή ο κ. Καραμανλής συνειδητοποίησε μάλιστα ότι ούτε τους δικούς του υπουργούς και βουλευτές δεν έπειθε, κάλεσε σήμερα τον γενικό γραμματέα της Ν.Δ., τον κ. Ζαγορίτη και αποφάσισαν ότι το συνέδριο του κόμματος θα γίνει 6-8 Ιουλίου. Αυτό κανονικά σημαίνει ότι τον Μάϊο τουλάχιστον, δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείουν την πιθανότητα να προσπαθεί η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το Φθινόπωρο.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, είναι σχεδόν φυσικό να υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ένταση στην πολιτική σκηνή και όλοι γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρεί να κλιμακώνει την αντιπολίτευσή του, για πολλούς και διάφορους λόγους, που οι πάντες μπορούν να αντιληφθούν. Για το ίδιο και για τη χώρα, θα πρέπει να αποφύγει τον άκρατο λαϊκισμό, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Και δεν είναι εύκολο γιατί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει στους κόλπους του μία ισχυρή πτέρυγα λαϊκιστών, αλλά και γιατί με άκρατο λαϊκισμό αντιμετωπίστηκε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση.

Όλα αυτά εξηγούν ίσως την σημερινή κίνηση του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα της καςΠαπανδρέου και του κ.Φλωρίδη να καταθέσουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, αναφορές ότι ενδεχομένως η αγορά της Finance Bank και της χρηματιστηριακής P&K από την Εθνική Τράπεζα, καθώς και η αγορά της Γερμανός από την Cosmote να συνιστούν σκάνδαλα. Πρόκειται για μία ακραία ενέργεια, που συντελεί στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αν και από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται περί μηνυτήριας αναφοράς , αλλά για τηνκατάθεση φακέλων για να ερευνήσει η Δικαιοσύνη, πράγμα που όφειλε να κάνει μόνη της.

Ο,τι και να λέει όμως το ΠΑΣΟΚ η πραγματικότητα είναι ότι το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανταποδίδει τα ίσα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία στο παρελθόν προσπαθούσε μονίμως να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της ΔΕΚΑ και γενικότερα του Χρηματιστηρίου. Ταυτόχρονα όμως, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να στείλει και ένα μήνυμα στη Δικαιοσύνη, της οποίας αρκετοί λειτουργοί διέταζαν προκαταρκτικές έρευνες με αφορμή κάθε καταγγελία, όταν αυτό βρισκόταν στην εξουσία. Προκαταρκτικές έρευνες που πολύ συχνά είχαν σαν αφετηρία δημοσιεύματα εφημερίδων, ενώ τώρα «δεν κουνιέται φύλλο», όταν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες.

Αυτά υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και γι αυτό υποτίθεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος μαζεύει στοιχεία για να αποδείξει ότι διαφορετική μεταχείριση είχε η κυβέρνηση Σημίτη από τη Δικαιοσύνη και διαφορετική έχει τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή. Όπως και νάχει όμως το πράγμα, η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν οδηγεί πουθενά. Δεν οδηγεί πουθενά γιατί η Εκτελεστική Εξουσία παραλύει όταν κρέμεται συνεχώς πάνω από το κεφάλι της μία Δαμόκλειος Σπάθη, γιατί θα επικρατήσει ο θεσμός της βεντέτας στην πολιτική ζωή και γιατί η Δικαιοσύνη δεν μπορεί αντικειμενικά να βγάλει άκρη σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών και χρηματιστηριακών συναλλαγών, αφού δεν έχει την τεχνογνωσία, πέρα από το γεγονός ότι αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις είναι υποκειμενικές.

Δυστυχώς, δεν έπρεπε να είχε γίνει κάποτε η αρχή…

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.