ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλος και όχι η υπουργός Εξωτερικών, έπρεπε να περιοδεύσει στη Θράκη

16:01 - 08 Φεβ 2007 | Από θέσεως...
Πέρασε σχετικά απαρατήρητη η περιοδεία της υπουργού Εξωτερικώνστη Θράκη. «Επαιξε» βέβαια σε κάποια δελτία ειδήσεων στις τηλεοράσεις, υπήρξαν και μερικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες, αλλά στις πίσω σελίδες. Αν ο στόχος της Κας Μπακογιάννη ήταν η προβολή, μάλλονδεν τα κατάφερε πολύ καλά. Αν πάλι, ήταν μία σχεδιασμένη κίνηση στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, η σκέψη ήταν κακή και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη στο μέλλον. Οι σχέσεις με την Τουρκία και η ρευστή κατάσταση στα Βαλκάνια, δεν επιτρέπουν λάθη, ειδικά σε περιοχές όπου εκ των πραγμάτων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Η κα Μπακογιάννη έκανε την περιοδεία στη Θράκη για να εξαγγείλει κάποια μέτρα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα. Αλλά ενώ κανείς εχέφρων δεν έχει αντίρρηση για τη λήψη και την εξαγγελία τέτοιων μέτρων, τίθεται ερώτημα αν η υπουργός Εξωτερικώνήταν το κατάλληλο πρόσωπο γι αυτή τη δουλειά. Γιατί εξ’ όσων γνωρίζουμε, πουθενά και ποτέ η (ο) υπουργός Εξωτερικών μίας χώρας δεν ασχολείται με μέτρα και αποφάσεις που αφορούν το εσωτερικό της χώρας του. Είναι εκεί για να προβάλει αυτά τα μέτρα διεθνώς, ή προς άλλες χώρες και όχι για να τα εξαγγείλει στους πολίτες της δικής της (του) χώρας. ’λλο, αν ενδοκυβερνητικές συζητήσεις και συσκέψεις συνέβαλε, ακόμη και αποφασιστικά για τη λήψη τους.

Για κάποιους κακοπροαίρετους και τέτοιοι υπάρχουν σε επίπεδο κρατών, η μετάβαση, η περιοδεία και η εξαγγελία μέτρων μίας υπουργού Εξωτερικών σε περιοχή της χώρας της, μπορεί να εκληφθεί ως σήμα ότι η κυβέρνησή της δέχεται ότι υπάρχει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εκεί. Είναι δε γνωστό ότι η Τουρκία ασχολείται ιδιαίτερα με τη μουσουλμανική μειονότητα, προσπαθεί να επιβάλει την αναγνώρισή της ως τουρκική μειονότητα και ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτινή προσπαθεί παγίως να παίξει ρόλο νομάρχη. Είναι γνωστό επίσης ότι τα τελευταία χρόνιατούρκοι αξιωματούχοι διαφόρων επιπέδων δεν παραλείπουν να επισκέπτονται την Θράκη, όποτε περνούν από την Ελλάδα και το ίδιο πρόκειται να κάνει σύντομα ο κ. Γκιούλ, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Με αυτή την έννοια, ήταν παντελώς άστοχη η επίσκεψη της Κας Μπακογιάννη στη Θράκη, έστω και αν υποτίθεται ότι πήγε εκεί χωρίς την επίσημη ιδιότητά της, αν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Την ευθύνη για τα μέτρα και τις εξαγγελίες στο εσωτερικό της χώρας την έχει ο υπουργός Εσωτερικών, ή στην προκειμένη περίπτωση, θα μπορούσε να είναι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ή τέλος πάντων, κάποιος υπουργός με σχετικές προς τα μέτρα αρμοδιότητες, όχι όμως η υπουργός Εξωτερικών και είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος υποτίθεται ότι παρακολουθεί την εξωτερική πολιτική της χώρας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν βρήκε τίποτα να πει. Ας ελπίσουμε ότι η αμέλεια αυτή δεν προκύπτει από την ιδιαίτερη συμπάθεια που φανερά τρέφει προς το πρόσωπο της Κας Μπακογιάννη.

Όταν πρόκειται όμως για θέματα ευαίσθητα και αφορούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, οι προσωπικές συμπάθειεςούτε έχουν θέση, ούτε συγχωρούνται. Πόσο μάλλον που η επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου μπορεί να ανοίξει πληγές που ούτε μπορούμε να φαντασθούμε. Να τρέχουμε δηλαδή και να μην φτάνουμε!

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.