ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπερβολικά πολλές οι δημοσκοπήσεις, αλλά φταίει και το ΠΑΣΟΚ

22:15 - 13 Φεβ 2007 | Από θέσεως...
Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς,είναι σίγουρο ότι στην Ελλάδα γίνεται κατάχρηση δημοσκοπήσεων.Ισως επειδή υπάρχουν πολλές εταιρίες δημοσκοπήσεων, ίσως επειδή τα ελληνικά ΜΜΕ είναι τόσο εσωστρεφή, ίσως τέλος, επειδή η πολιτική αντιμετώπιση των πραγμάτων από τα κόμματα πάσχει όλο και περισσότερο, η καταφυγή στις δημοσκοπήσεις είναι συχνότατη σε σημείο που επηρεάζουν σαφώς το πολιτικό κλίμα, κυρίως υπέρ του κόμματος που προηγείται σ΄ αυτές. Δεν είναι πιθανότατα τυχαίο ότι μόλις το ΠΑΣΟΚ δείχνει να παίρνει τα πάνω του, εμφανίζονται δυο-τρεις δημοσκοπήσεις για να «ομαλοποιήσουν» την κατάσταση.

Η παρατήρηση αυτή δεν σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα από την πραγματική. ΄Αλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ στον ένα ή τον άλλο βαθμό και τον κ. Καραμανλή να υπερτερεί σημαντικότατα του κ. Παπανδρέου ως «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» και δεν είναι δυνατόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων να πέφτουν έξω ή να συμμετέχουν σε μία συνομωσία παραπλάνησης. Είναι φανερό ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές,Νέα Δημοκρατία θα τις κέρδιζε με μία διαφορά περίπου 2,5-35 μονάδων και αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει στο διάστημα που απομένειως τις εκλογές. Ακόμη και αν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να τις κάνει τον Μάρτιο του 2008.

Μερικοί θα υποστηρίξουν ότι όπως στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται, έτσι και στην πολιτική όλα γίνονται. Καμία αντίρρηση και έχουμε δει σε πολλές χώρες τις δημοσκοπήσεις να πέφτουν έξω ή το πολιτικό κλίμα να αλλάζει την τελευταία στιγμή εξαιτίας κάποιου αναπάντεχου γεγονότος. Κάνομε όμως τις εκτιμήσεις με βάση τις πιθανότητες και την εικόνα που έχουμε ως σήμερα. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει και πολύ ικανό να ανατρέψει την κατάσταση. Μόλις κατορθώσει να ξεφύγει από μία δύσκολη θέση, έστω και σωστή, όπως με το άρθρο 16 του Συντάγματος, έρχεται ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος να θολώσει πάλι τα νερά με συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής».Οπου από τη μία πλευρά χαρακτηρίζει περίπου καταστρεπτικό το άρθρο 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια και από την άλλη αφήνει να εννοηθεί ότι η αναθεώρησή του μπορεί να περιμένει αρκετά χρόνια…

Πέρα όμως από τον κ. Παπανδρέου, υπάρχει πάντα ο φοβερός κ. Πάγκαλος να κλωτσήσει για πολλοστή φορά την «καρδάρα με το γάλα» όλου του ΠΑΣΟΚ. Λες και έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να κατεδαφίσει το ΠΑΣΟΚ με απανωτές «κουτουλιές», μια και απολαμβάνει ασυλίας. Εχει τρομοκρατήσει τους πάντες και κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί του. Όχι, ότι αυτή τη φορά δεν είχε δίκιο στις δηλώσεις του για το άσυλο και την δυνατότητα της αστυνομίας να επεμβαίνει, αλλά μεγάλη σημασία έχει επίσης στην πολιτική ο χρόνος και ο τρόπος που λέει κάποιος κάτι. Με αυτή την έννοια όμως, σωστά εκνευρίστηκε, ό έτερος των «μπαχαλατζήδων» το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουλούρης, ο οποίος ανέλαβε ρόλο υπερασπιστή των ιερών και των οσίων του κόμματος και έκανε μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του κ. Πάγκαλου. Υπενθύμισε αρκετές περιπτώσεις που ο κ. Πάγκαλος έχυσε την «καρδάρα με το γάλα» και είχε δίκιο, αν και ο στόχος του ήταν να συμβάλει δημοσίως στην εσωκομματική αναταραχή, δηλαδή στο «μπάχαλο».

Με αυτά και μ’ αυτά λοιπόν το ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα δείχνει ότι θα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία, αλλά βεβαίως θαύματα γίνονται, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην πολιτική.

 

Αγγελος Στάγκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.