ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουδέν νεώτερον από τα γενέθλια της κυβέρνησης και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

17:14 - 07 Μαρ 2007 | Από θέσεως...
Γενέθλια έχει σήμερα η κυβέρνηση. Εγινε τριών ετών και φυσικά το γιόρτασε με ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που τον έβλεπε στο σύνολό της με θαυμασμό και δέος, αν ερμηνεύουμε σωστά τις εκφράσεις στα πρόσωπα των υπουργών και βουλευτών. Ταυτόχρονα ήταν φανερό ότι όλοι τους περίμεναν με αγωνία τι θα τους έλεγε, γεγονός που σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής δεν επικοινωνεί τις ιδέες του και δεν συμβουλεύεται άλλους, πέραν ενός πολύ στενού κύκλου συνεργατών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι κ.κ. Αγγέλου, Ρουσσόπουλος, Λούλης. Εχει το δικό του στυλ διακυβέρνησης ο άνθρωπος, αισθάνεται κυρίαρχος και κρατάει σε απόσταση όλους σχεδόν τους υπουργούς του.

Ασχέτως όλων αυτών, ο κ., Καραμανλής έκανε κατ΄ αρχήν το αναμενόμενο στην ομιλία του.Εδωσε την εικόνα μία πολύ επιτυχημένης διακυβέρνησης, που πήρε στα χέρια της μία χώρα στο χείλος του γκρεμού και μέσα σε τρία χρόνια την μετέτρεψε σε τρένο μεταρρυθμίσεων που όμως πορεύεται με σταθερότητα. Με λίγα λόγια, ακολούθησε την γνωστή συνταγή της επιτυχίας, που από τη μία πλευρά ακυρώνει ό,τι είχε γίνει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και από την άλλη πλευρά προβάλει την δική του κυβέρνηση ως αποτελεσματική, εξυγειαντική, μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη.

Ειδικά, ο Πρωθυπουργός φρόντισε και πάλι να διανθίσει την μεταρρυθμιστική εικόνα της κυβέρνησης. Είπε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι πλέον καθολικό αίτημα των πολιτών, ότι «η Ελλάδα μπήκε σε σταθερή και ασφαλή τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», ότι «οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με χρονοδιάγραμμα τετραετίας» και θα συνεχισθούν και «μετά τις εκλογές του 2008», καθώς και άλλα συναφή. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ ως το κόμμα της άρνησης και της αδράνειας, που αρνείται τις μεταρρυθμίσεις και παραμένει δεμένο με το παρελθόν.

Από πλευράς ειδήσεων πάντως, ο κ. Καραμανλής δεν πρόσφερε και πολλά, αλλά και αυτό ήταν αναμενόμενο. Επανέλαβε με κάθε τρόπο ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2008, λες και αυτό έχει γίνει προσωπικό του στοίχημα, που δεν επιτρέπεται να αμφισβητούν με τις πράξεις τους οι υπουργοί και τα άλλα στελέχη της Ν.Δ. Διατράνωσε την πεποίθησή του ότι η Ν.Δ θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές και τόνισε ότι την επόμενη τετραετία θα προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα αφορούν την συνταγματική αναθεώρηση, την διοικητική δομή της χώρας, το ασφαλιστικό και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Κάποια στιγμή αναφέρθηκε στην αυτονόμηση του Λυκείου από την διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων, αλλά είπε ότι θα προηγηθεί «εκτεταμένος διάλογος σε βάθος χρόνου».

Το ΠΑΣΟΚ φυσικά δεν πανηγύρισε για την συμπλήρωση τριών χρόνων με τη Ν.Δ. στην εξουσία. Φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα «Βίβλο αναξιοπιστίας» που περιλαμβάνει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής και δεν έγιναν, όσα έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν και όσα θεωρεί ότι είναι σκάνδαλα ή υποκρύπτουν σκάνδαλα. Αναμενόμενη και αυτή η αντίδραση στη «φιέστα» της κυβέρνησης, οπότε μπορούμε να πούμε ότι τα γενέθλια δεν ήταν και καμιά μεγάλη γιορτή για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.