ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολλοί οι ένοχοι για το «μακελειό» στην Ανώτατη Παιδεία

19:51 - 09 Μαρ 2007 | Από θέσεως...
Η κατάσταση είναι ημιαγρία, αν όχι εντελώς αγρία. Αυτά που συνέβησαν χθες στην Αθήνακαι στη Θεσσαλονίκη και που συμβαίνουν κάθε τόσο αντικατοπτρίζουν την κοινωνία του ψευτοτσαμπουκά, της ασυδοσίας, της ανικανότηταςκαι είναι πάντες υπεύθυνοι γι΄αυτό. Ευθύνονταιτα κόμματα της ισοπέδωσης και του καιροσκοπισμού, ευθύνονται οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί της ήσσονος προσπάθειας και της λούφας,ευθύνεται η αστυνομία της ανικανότητας, ευθύνονται οι βάνδαλοι κουκουλοφόροι,ευθύνονται τα ΜΜΕ του λαϊκισμού, της υστερίας, της αντιφατικότητας, ευθύνονται οιπολίτες που ανέχονται τα πάντα, εκτός αν τους αφορούν άμεσα, ευθύνεται η μαύρη και άραχνη κουλτούρα με την οποία έχουμε γαλουχηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους,η φοιτητική εξέγερση που αναστατώνει συνεχώς εδώ και μερικέςεβδομάδες τη ζωή των μεγάλων πόλεων δεν έχει να κάνει με διεκδικήσεις που αποσκοπούν σε καλύτερη ποιότητα σπουδών. Το αίτημα είναι βασικά η διατήρηση της αθλιότητας και της αμάθειας στα πανεπιστήμια, γιατί στόχος τους στη ζωή είναι το βόλεμα σε μία δημόσια υπηρεσία, όπου χωρούν οι πάντες και δεν ξεχωρίζουν οι ικανοί από τους ανίκανους. Ούτε πρόκειται για παιδιά που οι οικογένειές ζουν στο περιθώριο και θέλουν ένα καλύτερο αύριο. Μια χαρά βολεμένα παιδιά είναι και στη συντριπτική τους πλειοψηφίαπροέρχονται από την πολύ μεγάλη δεξαμενή των μικρομεσαίων που επιβάλλουν το στίγμα τους στη χώρα σήμερα. Γιατί έλληνας μικρομεσαίος σημαίνει …άρχοντας, ωραίος και πιτσιλωτός…Αύριο δεν ξέρουμε τι θα σημαίνει.

Οι «έγκαβλοι» φοιτητές που παίρνουν μέρος στην εξέγερση βρίσκουν θετική η αρνητική στήριξη στα κόμματα και στα ΜΜΕ. Τα κόμματα της αριστερής αντίδρασής –γιατί περί αυτού πρόκειται πλέον- στηρίζουν θετικά τις διαμαρτυρίες, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τους βανδαλισμούς. Η κα Παπαρήγα του ΚΚΕ έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι θέλει το νόμο ανενεργό και να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή του, προφανώς γιατί το κόμμα της θέλει να διατηρηθεί η αναταραχή για να ωφελείται η κυβέρνηση στην οποία καταφεύγουν οι φιλήσυχοι νοικοκυραίοι. Ταυτόχρονα πιστεύει ότι κερδίζει το ίδιο ψήφους , ενώ ιδεολογικά τάσσεται πλέον υπέρ της ισοπέδωσης προς τα κάτω και της ανάδειξης των μετρίων. Ο Συνασπισμός αγκαλιάζει όσους διαμαρτύρονται γιατί έχει ξεχάσει ότι είναι κόμμα και νομίζει ότι είναι γκρουπούσκουλο, ενώ και αυτός ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, απλά δεν υπάρχει σε όλη αυτή τη φασαρία, όπου προσπαθεί να είναι και με τονκαι με τον «αστυφύλαξ», οπότε αναλώνεται σε …θεαματικές ενέργειες εναπόθεσης λουλουδιών σο Μνημείο του ΄Αγνωστου Στρατιώτη. Τέλος, η κυβέρνηση ευθύνεται για όλο αυτό το μπάχαλο γιατί με τον καιροσκοπισμό της και την ατολμία της εκεί οδήγησε τα πράγματα θεωρώντας ότι αποκομίζει οφέλη. Το νομοσχέδιοδεν λύνει το πρόβλημα της Ανώτατης Παιδείας, δεν συνιστά μεταρρύθμιση, αλλά περιλαμβάνει κάποια θετικά στοιχεία.

Η αστυνομία ευθύνεται γιατί είναι ανίκανη να εφαρμόσει ένα σχέδιο περιορισμού των βανδαλισμών, αλλά δεν θέλει κιόλας, καθώς η κυβέρνηση προσβλέπει στην αγανάκτηση της σιωπηλής μειοψηφίας.Επιπλέον, η αστυνομία είναι σαφές ότι ενεργεί με πλέγμα ενοχής και φόβου. Ενοχής λόγω του παρελθόντος και φόβου μήπως την περιλάβουν τα βραδινά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών και την κάνουν του αλατιού. Γιατί άσκησε βία, γιατί δεν άσκησε βία, γιατί έκανε συλλήψεις, γιατί δεν έκανε συλλήψεις, γιατί απώθησε τους διαδηλωτές, γιατί δεν απώθησε τους διαδηλωτές, γιατί, γιατί, γιατί…Φυσικά έχει και απερίγραπτο πολιτικό προϊστάμενο, τον κ. Πολύδωρα, που ό,τι και να πει κανείς για του λόγου του, λίγο είναι.

Πάντως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την κατάσταση που ζούμε, η οποία θα παίξει βασικό ρόλο στις προσεχείς εκλογές και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σ΄αυτές, ευθύνεται και η ελληνική κοινωνία, που έχει εθιστεί στον παραλογισμό, στο βόλεμα, στην άγνοια, στην υστερία, στην ασυδοσία, στην ισοπέδωση προς τα κάτω και που αρνείται κάθε προσπάθεια ανόρθωσης και βελτίωσης για να αντιμετωπίσει τα μελούμενα.

 

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.