ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τάσεις φυγής διακατέχουν πολλούς δραστήριους έλληνες

18:20 - 12 Μαρ 2007 | Από θέσεως...
Δεν υπάρχουν τα στοιχεία που να αποδεικνύουν την έκταση του φαινομένου, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλοί πολίτες που έχουν αγανακτήσει με το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. Ο υπογράφων ακούει συνεχώς για στελέχη επιχειρήσεων, που θέλουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό γιατί δεν αντέχουν πλέον την γραφειοκρατία, την ανικανότητα και την διαφθορά. Ακούει για έλληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, λόγω νοσταλγίας , αλλά και για να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ανάπτυξη τόπου, αλλά το έχουν μετανιώσει πικρά και θέλουν να ξαναφύγουν, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Ακούει επίσηςπολλούς γονείς να συμβουλεύουν στα παιδιά τους να φύγουν έξω όχι μόνο για σπουδές, αλλά και για να εργασθούν. Μαθαίνει τέλος, ότι πολλά παιδιά που σπούδασαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν να θέλουν να ξαναφύγουν, αφού έχουν μάθει ότι η λεγόμενη ελληνική πραγματικότητα, μόνο στην Ελλάδα εκλαμβάνεται ως κάτι το φυσικό και λογικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν και σε ορισμένους κύκλους και επαγγέλματα έχουν πάρει και έκταση, ασχέτως αν δεν το έχουμε πάρει μυρουδιά, αφοσιωμένοι στη μιζέρια της ελληνικής καθημερινότητας. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους και στελέχη που είχαν την τύχη να γνωρίσουν διαφορετικά περιβάλλοντα, διαφορετικούς τρόπους σκέψης, διαφορετική αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν, στοιχειώδεις κανόνες λογικής και πολιτισμένης συμπεριφοράς. Μία διαφορετική καθημερινότητα, τέλος πάντων, πολύ πιο ελκυστική, καθώς απαιτεί σημαντικά μικρότερο προσωπικό κόστος από όποιον την βιώνει.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και φυσιολογική. Θα πάρει δε διαστάσεις, όσο επιβάλλεται η παγκοσμιοποίηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει βήματα προς την ενοποίησή της. Το πιο προχωρημένο και δραστήριο τμήμα των ελλήνων πολιτών θα αναζητεί την τύχη του στοπ εξωτερικό, απηυδισμένο πλέον από αυτό που λέγεται ελληνική πραγματικότητα. Από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια που μόνο γνώση και άσκηση στην πειθαρχημένη σκέψη δεν προσφέρουν, από το κράτος και τους μεγάλους δήμους που εισπράττουν τέλη και φόρους, χωρίς να ανταποδίδουν προσφέροντας στοιχειώδεις υπηρεσίες στους πολίτες, από κόμματα και πολιτικούς που δεν γνωρίζουν και δεν τολμούν, απόσυντεχνίες που στραγγαλίζουν κάθε σκέψη εκσυγχρονισμού, από νταηλίκια και ψευτοτσαμπουκάδες που αναστατώνουν συνεχώς την καθημερινή ζωή, από διάχυτη ανικανότητα και διαφθορά, από τη νοοτροπία της μιζέριας.

Όλα αυτά δεν προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες, ή τους τελευταίους μήνες, λόγω της αναταραχής στην παιδεία. Όλα αυτά ενδημούν στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν χαρακτηριστικά της. Οσοι χρησιμοποιούν το μυαλό τους, αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία μας έχει βαλτώσει, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ως τώρα βολευόταν με τον άλφα ή βήτα τρόπο, αλλά η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’άπειρον, ασχέτως αν ελάχιστοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να την αλλάξουν και σ΄ αυτούς δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται πολλά πρόσωπα του δημόσιου βίου. Με αυτή την έννοια λοιπόν, δεν παραξενεύει το γεγονός ότι αρκετοί έλληνες επαγγελματίες, στελέχη, επιστήμονες δεν θεωρούν πλέον τη χώρα τους ελκυστική για να ζήσουν και προσπαθούν να φύγουν. Δεν αντέχονται τα τόσα πολλά που προσβάλλουν την αισθητική τους και δεν διαφαίνεται βελτίωση στο μέλλον, γιατί η κακοριζικιά έχει περάσει στα κύτταρά μας.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.