ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έγινε 50 χρονών και η ευχή είναι να τα χιλιάσει!

19:54 - 22 Μαρ 2007 | Από θέσεως...
Η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση έχει γενέθλια. Γίνεται πενήντα χρονών και όσοι κουβαλάνε λίγο μυαλό της εύχονται να τα χιλιάσει γιατί αλλιώςθα τους πάρει και θα τους σηκώσει τους ευρωπαίους,όσο μένουν διασπασμένοι, ή παραδομένοι στις επιδιώξεις εκείνων που απλά την θέλουν μία κοινή αγορά και τίποτα περισσότερο. Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ευελπιστεί ότι θα υπάρξει εξέλιξη προς την πλευρά της πολιτικής ενοποίησης. Αλλιώς, κάποια στιγμή θα πάψουμε να υπάρχουμε εμείς.Γιαυτό και περιμένουμε ανυπόμονα να δούμετην διακήρυξη που θα βγει με αφορμή τα γενέθλια, την Κυριακή.

Βεβαίως, δεν εθελοτυφλούμε. Βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χαίρει άκρας υγείας. Εχει πολλά προβλήματα, αρκετά από τα οποία είναι σεέξαρση και το χειρότερο είναι ότιαμφισβητείται από ένα μεγάλο αριθμό ευρωπαίων πολιτών, καθώς επικρατεί ασάφεια ωςπρος την βούληση των κυβερνήσεων, αλλά και ανασφάλεια. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που όχι μόνο θεωρούν απρόσωπη την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αλλά και ότι είναι ανεξέλεγκτη από το εκλογικό σώμα, δηλαδή από τους πολίτες. Πολλοί οι λόγοι για αυτά τα φαινόμενα, αλλά ένας από τους σημαντικότερους είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε πολλές χώρες, αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτή η διεύρυνση προκάλεσε εντάσεις, αδυναμία τη λήψη αποφάσεων,ανασφάλεια σεπολλούς πολίτες των «παλαιότερων» χωρών, ακόμη και οικονομικά προβλήματά αφού η πίτα πρέπει να μοιρασθεί σε περισσότερους. Ας μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μελών είναι φτωχότερες χώρες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πολλοί από τους νεοφερμένους προσβλέπουν στις ΗΠΑ και είναι έτοιμες να κάνουν αυτό που επιτάσσει η Ουάσινγκτον. Πέρα από τις δικές τους ιδιομορφίες βεβαίως, όπως των απερίγραπτων αδελφών Κατσίνσκι που κυβερνούν στην Πολωνία και απειλούν ευθέως ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.Αλλωστε, η Πολωνία παίζει πρωτεύοντα ρόλο σήμερα στην υπονόμευση της σύμπνοιας και ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και απειλούν να την διχάσουν είναι η εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία με διμερείς συμφωνίες και όχι μέσω ΝΑΤΟ. Υποτίθεται ότι πρόκειται για αμυντική ενέργεια, ώστε να αποκρουσθεί στο μέλλον μία ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν κατά ευρωπαϊκών στόχων, αλλά στην πραγματικότητα ο σκοπός είναι η περικύκλωση και πάλι της Ρωσίας, γιαυτό και η Μόσχα αντιδρά έντονα, όπως έντονα αντιδρούν και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη και καλύτερη την Γερμανία που φοβάται και σωστά αναβίωση του ψυχρού πολέμου, τηνώρα ακριβώς που επιχειρεί την προσέγγιση με την Μόσχα στο ενεργειακό κυρίως τομέα. Η Γερμανία θέλει να γίνει σχετική συζήτηση στο ΝΑΤΟ πριν εγκατασταθούν οι πύραυλοι, οπότε θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία για να ληφθεί η σχετική απόφαση , αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν στις διμερείς συμφωνίες και έχουν βρει συμμάχους, μεταξύ των οποίων και τηνΕλλάδα, αν θυμηθούμε την γνωστή δήλωση της υπουργού Εξωτερικών, κας Μπακογιάννη…

Η αναμενόμενη διακήρυξη για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης θα αποτελεί και έναν «μπούσουλα» για το μέλλον και γι αυτό γίνεται παζάρι και μαγείρεμα της γερμανικής προεδρίας με τις άλλες χώρες και ειδικότερα με την Βρετανία που δεν θέλει ναγίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης. Ετσι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποιοι θα καταγραφούν ως σταθμοί στην ευρωπαϊκή πορεία ως σήμερα, αν θα γίνεται κα πως αναφορά στο Ευρωσύνταγμα, στην περαιτέρω διεύρυνση, στον Θεό και στη θρησκεία, στο κοινωνικό κράτος, στη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στη συμφωνία της Λισσαβώνας, στην κοινή εξωτερική πολιτική, στη γραφειοκρατία, στο περιβάλλον, στην υψηλή τεχνολογία και τόσα άλλα. Θα καταλάβουμε δηλαδή, αν μπορούμε να ελπίζουμε, πόσο και με ποια ταχύτητα ότι το ευρωπαϊκό ποτάμι δεν μπορεί να πάει πίσω, αλλά ούτε και να σταματήσει να κυλάει.

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.