ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν ευθύνεται ο κ. Τσιτουρίδης για την τοποθέτηση του κ. Σημαιοφορίδη στο ΤΕΑΔΥ

10:18 - 26 Μαρ 2007 | Από θέσεως...
Στην Ελλάδα επικρατεί σωστά η εντύπωση ότι το κράτος είναι κομματικό. Από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, η κάθε κυβέρνηση έβαζε τους κομματικούς της φίλους στις θέσεις κλειδιά και όχι μόνο σ’ αυτές, αλλά και στις κατώτερες βαθμίδες. Αν μάλιστα δεν έφθαναν οι θέσεις, δημιουργούσαν καινούργιες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της γραφειοκρατίας, αλλά και της αργομισθίας.

Μετά την μεταπολίτευση έγινε πολύ της μόδας η δημιουργία επιτροπών που οι περισσότερες ήταν και είναι αχρείαστες, αλλά τα μέλη τους εισπράττουν κάποια αμοιβή,ενώ μεγάλη ανάπτυξη έχει και ο κλάδος των συμβούλων των υπουργών που λειτουργούν εκτός ιεραρχίας και διοίκησης. Πριν καθιερωθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων η κάθε κυβέρνηση ξήλωνε όλη την προηγούμενη διοίκηση για να βάλει τους δικούς της, εξασφαλίζοντας έτσι την α-συνέχεια του κράτους, οπότε οιξηλωμένοι πήγαιναν στην πλατεία Κλαυθμώνος και έκλαιγαν τη μοίρα τους, γιαυτό και ονομάστηκε έτσι η συγκεκριμένη περιοχή.

Η τοποθέτηση λοιπόν κομματικών φίλων, ασχέτως προσόντων και ικανότητας, στον κρατικό μηχανισμό αποτελεί μία πολύ βασική παράδοση του νεοελληνικού έθνους, αλλά δεν είναι και η μόνη. Εξίσουισχυρός είναι ο νεποτισμός και η τακτοποίηση συγγενών από τους κυβερνώντες, καθώς η αγία οικογένεια αποτελεί το κυρίαρχο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία, ως πιο συντηρητικό κόμμα έχει ιδιαίτερες επιδόσεις σ΄ αυτόντον τομέα, αν και συναγωνίζεται επάξια το ΠΑΣΟΚ και στην τακτοποίηση κομματικών φίλων. Η τρίτη δεξαμενή διοριζομένων στο ελληνικό δημόσιο είναι οι συμπατριώτες και οι κοντοχωριανοί, αλλά στην τακτοποίησή τους δεν συμβάλλουν αποκλειστικά και μόνον οι πολιτικοί. Σημαντικότατη είναι επίσης η συνεισφορά των συνδικαλιστών και των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν, οι οποίοι βεβαίως δεν ξεχνούν και το σόι τους.

Κάπως έτσι στελεχώνεται από συστάσεως του ελληνικού κράτους ο στενότερος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, έτσι συνεχίζει και έτσι θα συνεχίσει στο μέτρο του δυνατού. Γι αυτό και έχουν διορισθεί ολόκληρα κόμματα, ολόκληρα κεφαλοχώρια, πέρα από τις στενές και ευρύτερες οικογένειες που δημιουργούν ακόμη και παραδόσεις. Ετσι ας πούμε, στη Βουλή έχουν οικογενειακή παράδοση οι Τσιρλιμπίροι μεταξύ των υπαλλήλων, στη ΔΕΗ οι Μπουρδουλόπουλοι, στην Εθνική Τράπεζα οι Καραμπουζουκίδηδες και πάει λέγοντας. Ετσι γεμίζει άχρηστους και υπεράριθμους το κράτος, αλλά από την άλλη πλευρά, έτσι καταπολεμείται και η ανεργία. Κάποιο φρένο μπήκε από το άγιο ΑΣΕΠ, αλλά έχουν βρεθεί τρόποι για να υπερκερασθεί και αυτό.

Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα και είναι υποκριτές όσοι αναρωτιούνται ή αγανακτούν γιατί διορίστηκε ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ. Γιατί πολύ απλά ο μπαμπάς του ήταν γενικός διευθυντής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι πρόσφατα, βουλευτής Καστοριάς επί σειρά ετών και δήμαρχος της πόλης προηγουμένως, διορισμένος αρχικά από τη χούντα του Ιωαννίδη αρχικά και εκλεγμένος στη συνέχεια. Αρα ο άνθρωποςείχε όλα τα προσόντα και για να τοποθετηθεί σε ένα πόστο κα δεν χρειάζεταικ. Τσιτουρίδης να καταφεύγει σε ψέματα ότι δήθεν έχει και πτυχίο. ΄Αλλωστεείναι βέβαιο ότιειδικά για τον κ. Αγάπιο Σημαιοφορίδη , με πατέρα στην …Κορώνη, η εντολή για τον διορισμό του,ήλθε από κλιμάκια ανώτερα του υπουργού Απασχόλησης…

Αγγελος Στάγκος

astagkos@reporter.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.