ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις εκλογές και έχει δίκιο

16:07 - 14 Μαϊ 2007 | Από θέσεως...
Ανησυχεί η κυβέρνηση και δεν το κρύβει. Ο εκλογικός νόμος σε συνδυασμό με τα ευρήματα των αλλεπάλληλων σφυγμομετρήσεων, φανερών και μυστικών, δείχνουν ότι οι εκλογές μάλλον δεν θα είναι περίπατος και από τα αποτελέσματά τους δεν θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Δεν θα προκύψει βέβαια ούτε και ισχυρό κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά στο σύνολό της η αντιπολίτευση θα είναι ενισχυμένη, ιδιαίτερα αν μπουν πέντε κόμματα στη Βουλή, ενδεχόμενο πολύ πιθανό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Γιαυτό και διάφορα στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ. ξέχασαν την δήλωση του κ. Κ. Καραμανλή περί σεβασμού των θεσμών και ζητούν να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Ενώ αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να ψηφίσει μόνη της, με την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, ένα νέο εκλογικό νόμο, αυτός θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές.

Οι μαύρες σκέψεις που κάνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες προέρχονται και από άλλες εκτιμήσεις, σχετικές με διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Οι πληροφορίες λένε ότι νεοδημοκράτες «ειδικοί» φοβούνται ότι στις εκλογές το κυβερνητικό κόμμα θα έχει απώλειες από τους συμβασιούχους που δεν μονιμοποιήθηκαν, από τους αγρότες που δεν ικανοποιήθηκαν, από τους λεγόμενους «τρίτεκνους» που δεν εξομοιώθηκαν με τους πολύτεκνους, από τους άνδρες και τις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας που δεν πήραν αυτά που περίμεναν και νοιώθουν «εξευτελισμένοι» και από τους αδιόριστους που βλέπουν γείτονες και γνωστούς να διορίζονται και αυτοί μένουν «απ΄ έξω».

Αν όλα αυτά πραγματικά ισχύουν, η Ν.Δ. φοβάται μήπως «πληρώσει» στις εκλογές την αντιπολιτευτική της τακτική, όταν μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις προς τους πάντες και έταζε «λαγούς με πετραχήλια», δημιουργώντας προσδοκίες. Φυσικά, πολλές, μα πάρα πολλές, από τις υποσχέσεις της δεν μπόρεσε να τις εκπληρώσει για διάφορους λόγους. Είτε γιατί δεν ήταν δυνατόν να εκπληρωθούν φυσιολογικά –γιατί πόσους μπορεί να διορίσει μία κυβέρνηση;-, είτε γιατί πάντα υπάρχουν τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, είτε γιατί δεν υπάρχουν τα κονδύλια, είτε τέλος, γιατί αντιδρούν άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση θέλει να δίνει την εντύπωση ότι δεν φοβάται πολύ το ΠΑΣΟΚ. Ισως γιατί πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επωφελείται από τις απώλειες της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής κρίνεται πάντα «καταλληλότερος ως πρωθυπουργός» από τον κ. Παπανδρέου και μάλιστα με διαφορά. Δεν είναι όμως πλέον ακριβώς έτσι, όταν υπάρχουν μετρήσεις που εμφανίζουν την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι γενικά πολύ μέτριες έως και κακές και το κυριότερο, έχει χάσει το λεγόμενο «ηθικό» της πλεονέκτημα. Τα δομημένα ομόλογα έχουν κάνει μεγάλη ζημιά…

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα όμως της Ν.Δ. λέγεται ΛΑ.Ο.Σ. που επιμένει να εμφανίζεται στον πολιτικό χάρτη και μάλιστα με αξιόλογα ποσοστά. Είναι σαφές ότι ο κ. Καρατζαφέρης παίρνει «ψήφους» από δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, αλλά από την άλλη πλευρά, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όταν κυριαρχήσει η πόλωση και η ηγεσία της Εκκλησίας που στηρίζει ως ένα βαθμό το ΛΑ.Ο.Σ. θα βρεθεί προ διλήμματος.

Προς το παρόν πάντως, η Ν.Δ. δικαιούται να ανησυχεί!

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.