ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μάχη για την ατζέντα προηγείται της μονομαχίας Καραμανλή - Παπανδρέου

17:58 - 21 Μαϊ 2007 | Από θέσεως...
Θέλουμε, δε θέλουμε, το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι πλέον προεκλογικό. Γι΄ αυτό φροντίζουν τα δύο κόμματα εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με τις κινήσεις τους και τις δηλώσεις, τόσο των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, όσο και των ηγετικών στελεχών που τους περιβάλλουν. ’λλωστε, τώρα σχεδόν όλοι βλέπουν τις εκλογές να διεξάγονται το Φθινόπωρο, τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει ως τότε να δημιουργήσει μία ευνοϊκή για την ίδια ατμόσφαιρα.

Ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι βέβαια να ξεφύγει από το δόκανο των δομημένων ομολόγων. Το προσπαθεί μετά μανίας, αλλά προς το παρόν δεν το έχει κατορθώσει, καθώς διάφοροι πρωταγωνιστές, όπως ο κ. Παπαμαρκάκης, αλλά και ο κ. Πρινιωτάκης, στέλνουν απειλητικά σήματα. Ο πρώτος μάλιστα πρόκειται να εμφανιστεί αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μπορεί να ξεστομίσει, με δεδομένη την ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Ανακοίνωση η οποία εξέθεσε την J.P. Morgan, αλλά άφηνε παράλληλα «ουρές» που άγγιζαν κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών…Από την άλλη πλευρά πάντως, υπάρχει και πολύς κόσμος που αντιμετωπίζει το θέμα με κυνισμό, γεγονός που ανακουφίζει την κυβέρνηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί αγωνιωδώς να ανοίξει και να αλλάξειτην ατζέντα, να δημιουργήσει θέματα, για να προσελκύσει την προσοχή των μήντια και του κόσμου μακρυά από την υπόθεση-σκάνδαλο των ομολόγων. Με αναφορές στελεχών της στον εκλογικό νόμο δοκιμάζει την δημιουργία στο εκλογικό σώμα ενός αισθήματος ανασφάλειας για πιθανή ακυβερνησία. Με τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις για παροχές του κ. Αλογοσκούφηπρος στρώματα του πληθυσμού στα οποία η Ν.Δ. δημιούργησε προσδοκίες προεκλογικά, γίνεται μία απόπειρα επαναπροσέγγισης της κυβέρνησης σ΄ αυτούς τους αδικημένους –τρίτεκνους, ας πούμε- εν όψει εκλογών και ταυτόχρονα απόσπασής τους από το ΛΑ.Ο.Σ του κ. Καρατζαφέρη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει μία ειδυλλιακή εικόνα της οικονομίας, θέλοντας να πείσει ότι πρόκειται για δικό της κατόρθωμα.

Γίνεται επίσης προσπάθεια εκμετάλλευσης «εθνικών» θεμάτων όπως το Σκοπιανό. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που φρόντισε να προκαλέσει την αίσθηση ότι επίκειται ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ως Μακεδονίας. Το έκανε για να φέρει στην επικαιρότητα ένα ακόμη θέμα για να αλλάξει την ατζέντα και πιθανότατα να το χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιο θέμα και ας συναντήθηκε τις προάλλες ο κ. Καραμανλής με τον «κολλητό» του, το φοβερό ευρωβουλευτή κ. Τρακατέλλη, που συμμετέχει στην μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου και Βουλής της FYROM. Κανείς δεν πιέζει, ούτε τα ίδια τα Σκόπια, για να μπουν στο ΝΑΤΟ ως Μακεδονία και το ΝΑΤΟ προγραμματίζει να συζητήσει το θέμα της εισόδου τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το μόνο που θέλουν τα Σκόπια είναι να μπουν στο ΝΑΤΟ, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους στο θέμα της ονομασίας. Η κυβέρνηση όμως καλλιεργεί την εντύπωση ότι υπάρχει πίεση για την ένταξη με ονομασία «Μακεδονία», ώστε μετά να ισχυριστεί ότι το σταμάτησε «κατόπιν συντόνων ενεργειών» της.

Από τη δική του πλευρά, το ΠΑΣΟΚ έκανε το προγραμματικό του συνέδριο από το οποίο ο κ. Παπανδρέου βγήκε ως ο απόλυτος άρχων του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι οι Πασόκοι βγήκαν με καλύτερο ηθικό από την συγκεκριμένη διήμερη διαδικασία, αλλά η πραγματική ουσία είναι ότι ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, αποδεχόμενος ακόμη και την προσωπική μονομαχία που επιζητούσε ο κ. Καραμανλής, θεωρώντας ότι υπερέχει. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου έπεσε στη «λούμπα», αλλά άλλοι επισημαίνουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε προεκλογικά το εσωκομματικό τοπίο, ώστε να μην υπάρχουν ούτε μετεκλογικά αντιδράσεις. Να παραμείνει δηλαδή ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός, ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ χάσει με μικρή σχετικά διαφορά βέβαια, που είναι και το πιο πιθανό.

Αρα πάμε για εκλογές όπου θα αναμετρηθούν οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου. Ωστόσο, ώσπου να φτάσουμε εκεί, θα γίνει μάχη για την ατζέντα. Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ξεκολλήσει από το θέμα των ομολόγων και να πείσει ότι εκπλήρωσε τις προεκλογικές της υποσχέσεις και το ΠΑΣΟΚ να επιμένει στα ομόλογα, να ρίχνει το γάντι για το Χρηματιστήριο και να προσπαθεί να πείσει ότι η Ν.Δ. αθέτησε τις υποσχέσεις της.

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.