ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τακτική μικροπαροχών και ευνοϊκών ρυθμίσεων ακολουθεί η κυβέρνηση

16:56 - 22 Μαϊ 2007 | Από θέσεως...
Τελικά, τα στελέχη της J.P. Morgan και ο κ. Παπαμαρκάκης αρνήθηκαν να εμφανιστούν σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών. Επικαλέστηκαν διάφορες δικαιολογίες, αλλά είναι βέβαιο ότι η απόφασή τους εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται μεταξύ τους, αλλά και με εκπροσώπους της κυβέρνησης, για το ποιος θα πληρώσει τι και πως για να πάρουν πίσω το δομημένο ομόλογο από το ΤΕΑΔΥ. Διαδικασία πρωτοφανής έτσι και αλλιώς για τα διεθνή δεδομένα, αλλά έχουμε πει επανειλημμένα ότι εδώ είναι Ελλάδα, όχι παίξε-γέλασε και όλα γίνονται, ακόμη και του σπανού τα γένια.

Είναι φανερό και εύλογο ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην τροφοδοτείται με νέα στοιχεία και εξελίξεις η υπόθεση-σκάνδαλο των ομολόγων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης αποσύρθηκε ήρεμα από την κυκλοφορία και κανείς δεν κινείται εναντίον του, ούτε είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ κ. Καπράνος αρνείται να κάμνει πλέον δηλώσεις, αρνείται να παραιτηθεί και αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την οποία το συγκεκριμένο ταμείο αγόρασε το δικό του δομημένο ομόλογο. Αντέχει στις πιέσεις που του ασκούνται γιατί προφανώς έχει κυβερνητική στήριξη, αν και ιδιωτικά ομολογεί ότι προχώρησε στην αγορά του ομολόγου με υπόδειξη άνωθεν…

Η κυβέρνηση λοιπόν ελπίζει ότι σιγά - σιγά θα ξεφύγει από την υπόθεση του ομολόγου. Ευελπιστεί ότι η ιστορία θα κουράσει, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν εξελίξεις και θα μεσολαβήσει και το καλοκαίρι, που ο λαός θα ασχολείται με τα μπάνια του. Ισως να έχει δίκιο, ίσως όμως και όχι, εκτός αν γνωρίζει, ας πούμε, ότι το πόρισμα του κ. Ζορμπά δεν θα έχει φοβερά και τρομερά επιβαρυντικά στοιχεία για κυβερνητικά στελέχη και ότι η πληροφορία περί εσωτερικού ελέγχου στην J.P Morgan, δεν είναι αληθινή. Στο μεταξύ, θα φροντίζει και η ίδια να τροφοδοτεί την επικαιρότητα με άλλα θέματα, ώστε να αλλάξει η ατζέντα.

Παράλληλα, αυτό που έχει αρχίσει ήδη να κάνει η κυβέρνηση είναι η διαχείριση προεκλογικών παροχών. Ανοιξε το κουτί των παροχών και των ευνοϊκών για κάποιες ομάδες διευθετήσεων, μόλις ο κ. Αλμούνια ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα βγήκε από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού το έλλειμμα του προϋπολογισμού έπεσε κάτω από το 3%. Πρωτοστάτης είναι βέβαιαο κ. Αλογοσκούφης που τη μία κάτι υπόσχεται στους τρίτεκνους, την άλλη διαγράφει τα πρόστιμα στους αγρότες που παρανομούσαν με το πετρέλαιο, την τρίτη δίνει δικαίωμα για δεύτερο αφορολόγητο αυτοκίνητο στους πολύτεκνους και πάει λέγοντας.

Δεν αποκλείεται αυτή να είναι και η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ως τις εκλογές. Να αποφύγει δηλαδή τις μεγαλοπαροχές σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, γιατί συνεχίζει να μας παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρ΄ όλο που βγήκαμε από την επιτήρηση και αντ΄ αυτού να κάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις και να κάνει μικροπαροχές σε μικρότερες πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες η Ν.Δ. έδωσε υποσχέσεις πριν από τις περασμένεςεκλογές. Φυσικά, όλες αυτές οι μικροπαροχές θα σημαίνουν μεγάλα κονδύλια , αν αθροισθούν και με αυτή την έννοια η κυβέρνηση αναμένει ότι θα ικανοποιήσει πολλούς από εκείνους που την ψήφισαν την προηγούμενη φορά.

Κάποιοι θα παρατηρήσουν ότι συνήθως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις επιβραβεύουν όσους παρανόμησαν σε βάρος των έντιμων κορόϊδων, αλλά είπαμε ότι εδώ είναι Ελλάδα και τέτοιες λεπτομέρειες δεν την απασχολούν!

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.