ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο εκπρόσωπος της J.P.Morgan ξανάνοιξε πολιτικά την υπόθεση του δομημένου ομόλογου

17:03 - 13 Ιουν 2007 | Από θέσεως...
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από το δόκανο των δομημένων ομολόγων, έστω και αν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει κουράσει σε κάποιο βαθμό το νοήμον ελληνικό κοινό. Το κοινό δηλαδή που αντιμετωπίζει σχεδόν όλα όσα γίνονται σε αυτή τη χώρα με την αίσθηση ότι πρόκειται για δρώμενα σε κάποια σκηνή που διατηρούν το ενδιαφέρον του για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνήθως δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις και βαριέται αφόρητα να κοιτάξει σε βάθος. Θέλει απλά να υπάρχει ροή και μάλιστα σχετικά γρήγορη και να είναι δυνατόν και εναλλαγή προσώπων. Θέλει δηλαδή αυτά που του προσφέρει η τηλεόραση, όπως ακριβώς του τα προσφέρει, για να είμαστε και λίγο ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως έχουμε ξαναπεί, ήταν και είναι να κλείσει το θέμα των δομημένων ομολόγων, με επιστροφή των χρημάτων σε κάποια ταμεία –αυτά για τα οποία έγινε φασαρία- , με παραπομπή στη δικαιοσύνη και τιμωρία κάποιων υπευθύνων –κάποιων από τους κ.κ. Πρινιωτάκη, Παπαμαρκάκη, Παπαδόπουλο και Σημαιοφορίδη- και πλήρη κάλυψη των πολιτικών προσώπων του υπουργείου Οικονομίας, τους κ.κ. Αλογοσκούφη, Δούκα και Κουρή. Το σχέδιο υλοποιήθηκε μεθοδευμένα και σχεδόν στο σύνολό του, αλλά την τελευταία στιγμή στράβωσε κάπως το πράγμα και μένει να δούμε που θα βγάλει πλέον.

Με λίγα λόγια, τα λεφτά επεστράφησαν στο ΤΕΑΔΥ, στο ΤΣΠΕΑΘ και σε κάποιο άλλο ταμείο, έστω και αν ένα μέρος το πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο και επομένως οι φορολογούμενοι. Φυσικά, έτσι καλύφθηκε το θέμα των υπερβολικών προμηθειών και δεν χρειάζεται η επίμονη έρευνα για να βρεθούν και άλλοι αποδέκτες, πέραν από αυτούς που εμφανίστηκαν από τηναρχή. Στοχεύτηκαν επίσης τα πρόσωπα που θα παραπεμφθούν τελικά στη δικαιοσύνη και όσοι παρακολουθούν τα πράγματα με επαγγελματική προσήλωση γνωρίζουν ότι στις σχετικές πληροφορίες που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας βοήθησε και η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει την «αθώωση» των πολιτικών προσώπων.

Το μόνο που έμεινε ήταν να σφραγιστεί η αθώωση αυτών των προσώπων από τις μαρτυρίες των εμπλεκομένων, από τονΠρινιωτάκη, τον κ. Παπαμαρκάκη και την J.P. Morgan, η τουλάχιστον να γίνουντόσο θολά τα νερά που να μην βγαίνει άκρη. Προς το παρόν όμως αυτό το μέρος ίσως και να μην πηγαίνει τόσο ομαλά, αν κρίνουμε από την κατάθεση του κ. Στοτ, -μεγαλοστέλεχους της J.P. Morgan- στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εκεί ο κ. Στοτ έκανε απόλυτα σαφές ότι η τράπεζά του είχε διαβουλεύσεις από τον Οκτώβριο του 2006 με τονκ. Κουρή για το περιβόητο ομόλογο, ενώ την ίδια ώρα ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας ισχυριζόταν σε κάποιο κανάλι ότι ούτε ο ίδιος, ούτε άλλα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχαν έλθει σε επαφή με την συγκεκριμένη τράπεζα για το συγκεκριμένο ομόλογο.

Φαίνεται ότι έγινε της μουρλής από την στραβοκλωτσιά του κ. Στοτ και σήμερα το πρωί βγήκε σε ραδιόφωνο εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της J.P. Morgan για να διορθώσει λέγοντας ότι ο κ. Στοτ δεν εννοούσε ότι έγιναν διαβουλεύσεις με τον κ. Κουρή τον Οκτώβριο του 2006, αλλά με χαμηλόβαθμα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, που όμως δεν θυμόταν κανένας στην τράπεζα τα ονόματά τους. Πρόσθεσε ότιο κ. Κουρής μπήκε στην εικόνα τον Δεκέμβριο του 2006. Με επιστολή του μάλιστα νωρίς το απόγευμα προς τη Βουλή, ο κ. Στοτ έσπευσε και αυτός να διευκρινίσει ότι δεν συναντήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με τον κ. Κουρή. Μύλος δηλαδή, που έγινε χειρότερος από την αποκάλυψη ότι το διαβόητο ομόλογο την ίδια ημέρα που πουλήθηκε από το ελληνικό δημόσιο στην J.P.Morgan είχε τιμή 88, αλλά αγοράστηκε 100 και η χασούρα απαλείφθηκε με swap.

Καθώς καταλαβαίνετε λοιπόν, εκεί που φαινόταν ότι εξαντλήθηκε πολιτικά το ζήτημα, τώρα θα ξανανοίξει και μένει να δούμε αν θα πάρει και άλλον ο πολιτικός χάρος, πέρα από τους κ.κ. Τσιτουρίδη και Παπαδόπουλο, παρά τις απελπισμένες απόπειρες του κ. Δούκα να συνδέσει τώρα τον κ. Παπαμαρκάκη με το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα με τον κ. Χριστοδουλάκη. Γιατί εδώ που τα λέμε, η απόφαση έκδοσης ενός ομολόγου, οποιουδήποτε ομολόγου και πολύ περισσότερο, δομημένου ομολόγου, δεν είναι υπόθεση χαμηλόβαθμου στελέχους του Γενικού Λογιστηρίου. Είναι πολιτική απόφαση…

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.