ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακατανόητο το κριτήριο του χρόνου στην πλουραλιστική προβολή των κομμάτων από τα μήντια

17:09 - 27 Ιουν 2007 | Από θέσεως...
Ισως ο κ. Καραμανλής να έχει ήδη αποφασίσει τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών, ίσως και όχι. Η στήλη πιστεύει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη και περιμένει να δει τις δημοσκοπήσεις τον Αύγουστο ή και αρχές Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει οριστικά, αν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ή αν θα περιμένει να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης. Αν όμως έχει ήδη αποφασίσει να «γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους», που σε κανονικά ελληνικά σημαίνει τον Μάρτιο του 2008, τότε είναι πολύ πιθανό να το ανακοινώσει στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οπότε θα ηρεμήσουν οι πάντες και θα σταματήσει η σπέκουλα. Φυσικά, αν δεν πει τίποτα, τότε το κλίμα θα συνεχίσει να είναι έντονα προεκλογικό και δεν θα δουλεύει τίποτα έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ολοι παραδέχονται ότι οι ενδείξεις από τις ενέργειες της κυβέρνησης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο. Ισως γι΄ αυτό το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν αρκέστηκε να ανακοινώσει τα τελευταία ευρήματα των μετρήσεων για τον κομματικό «πλουραλισμό» των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά παράλληλα φρόντισε να στείλει και επιστολή στους ραδιοφωνικούςσταθμούς ζητώντας να μετρούν τα ίδια τις επιδόσεις τους στην προβολή των κομμάτων. Επιπλέον όμως ζητά και κάτι άλλα περίεργα για τις αναφορές των σχολιαστών στα κόμματα, που βεβαίως δεν μπορούν να εφαρμοσθούν, κατά την πιο επιεική εκτίμηση. Γιατί αν κρίνουμε πιο αυστηρά, πρόκειται για απαράδεκτες απαιτήσεις.

Η πραγματικά αντιδημοσιογραφική όμως, έως και γελοία, είναι αυτή καθ΄ εαυτή η μέτρηση της προβολής των κομμάτων από ένα σταθμό, στο όνομα του πλουραλισμού και της ισοτιμίας. Αυτή είναι που καταργεί ουσιαστικά το δημοσιογραφικό κριτήριο και κάθε έννοια του τι είναι είδηση, επιβάλλοντας το κριτήριο του χρόνου. Πόσος χρόνος δηλαδή αφιερώνεται στο δελτίο ειδήσεων στο κάθε κόμμα, δίχως να λαμβάνονται υπ’ όψιν άλλα στοιχεία. Δεν μετράει φαίνεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι κατ΄ εξοχήν εκείνη που παράγει τις ειδήσεις, αφού παίρνεικαι τις αποφάσεις. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι και αυτό κόμμα εξουσίας και είναι επίσης λογικό να παράγει ειδήσεις με την έννοια των αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική και του ενδιαφέροντος που προκαλεί στον κόσμο.

Στην Ελλάδα επικρατεί η ακατανόητη λογική ότι όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν την ίδια κάλυψη και την ίδια μεταχείριση, είτε παράγουν, είτε δεν παράγουν ειδήσεις. Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να κρίνει αν η θετική κάλυψη ισούται με την αρνητική. Αν η συνεχής αρνητική ή θετική αναφορά στην κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ κλπ.καλύπτει το κριτήριο του χρόνου, οπότε πρέπει όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι.Το γεγονός ότι η ΝΕΤ ή το ΜΕΓΚΑ αφιερώνουν το τάδε ή το δείνα ποσοστό του χρόνου στο κεντρικό τους δελτίο στο ένα ή στο άλλο κόμμα, σημαίνει ότι είναι πλουραλιστικό κανάλι; Μη τρελαθούμε κιόλας… Η μήπως δεν μετράει επίσης το γεγονός ότι το ΚΚΕ και ο ΛΑ.Ο.Σ διαθέτουν ιδιόκτητα κανάλια που λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ τους ιδιοκτήτες τους και λοιδορούν τους αντιπάλους; Σ΄ αυτά υπάρχει παρέμβαση του ΕΣΡ;

Με λίγα λόγια, είναι ακατανόητη και υποκριτική η επιβολή του κομματικού πλουραλισμού στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών. Αν κάποια κανάλια και κάποιοι σταθμοί επιλέξουν την μονοκομματική προβολή θα χάσουν θεατές, ακροατές και έδαφος στον ανελέητο ανταγωνισμό. Το ίδιο κανονικά ισχύει ακόμη και για την δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά ας δεχθούμε ότι στην περίπτωσή της και ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο, έχει υποχρέωση να προβάλει κατ΄αναλογία τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων.Μέχρις εκεί, γιατί αν μία κυβέρνηση επιμένει να την χρησιμοποιεί σαν μέσο προπαγάνδας, τότε θα την εξουδετερώσει. Ένα μέσο προπαγάνδας κάνει τη δουλειά του αν είναι μόνο του στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τοπίο και κυρίως, όταν το βλέπουν και το ακούν.Αν δεν έχει στοιχειώδη θεαματικότητα και ακροαματικότητα είναι ένα ακριβό παιχνίδι και τίποτα περισσότερο!

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.