ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν γίνεται να πάς μπροστά ατενίζοντας συνεχώς το παρελθόν

17:28 - 03 Ιουλ 2007 | Από θέσεως...
Ισως οι περισσότεροι να ικανοποιούνται από αυτό το πολιτικό παιχνίδι τύπου Ολυμπιακός –Παναθηναϊκός που παίζεται στη χώρα μας. Το πιθανότερο είναι μάλιστα ότι πραγματικά ικανοποιούνται, ειδάλλως θα είχε αλλάξει και δεν θα παιζόταν με τον τρόπο που παίζεται. Δηλαδή, αφού εσείς μας κατηγορείτε για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, να τι κάνατε και εσείς, ή αφού μας κατηγορείτε για ολιγωρία στην πυρκαγιά της Πάρνηθας, να τι κάνατε και εσείς στην πυρκαγιά της Πεντέλης…Και πάει λέγοντας, μέχρις ότου όλα γίνονται «λάσπη» επιβάλλεται πλήρως ο συμψηφισμός και χάνεται κάθε έννοια αναζήτησης ευθυνών. Οπότε εμπεδώνεται η άποψη «όλοι ίδιοι είναι» και δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, δεν υπάρχει λόγος να αγανακτούμε με αυτούς που βρίσκονται στα πράγματα σήμερα και επομένως, δεν υπάρχει ούτε λόγοςνα δοκιμάσουμε κάτι καλύτερο.

Αυτή την πρακτική ακολούθησε από τη στιγμή που ήλθε στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και κάτι περισσότερο. Αντί να λειτουργήσει σαν κυβέρνηση που πήρε τη σκυτάλη από μία προηγούμενη και να προσπαθήσει πλέον να σπρώξει τη χώρα ακόμη παραπέρα, επέλεξε αφενός να κάνει αντιπολίτευση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αφετέρου να αλώσει κομματικά το κράτος. Πέτυχε και στα δύο, μέχρι τη στιγμή που απέκτησε και αυτή τη δική της ιστορία. Τώρα πλέον κρατά τα ηνία της χώρας τρία χρόνια και τέσσερις μήνες και άρα είναι αναγκασμένη αντικειμενικά πλέον να δίνει λόγο για τις πράξεις της και τις παραλείψεις της. Όπως και οι πολίτες έχουν πια τη δυνατότητα να αποτιμούν τις επιδόσεις της.

Τώρα η κυβέρνηση έχει περάσει σε νέο στάδιο. Όταν αστοχεί και γίνεται αντικείμενο κριτικής από το ΠΑΣΟΚ και τα μήντια, προστρέχει πάλι στο παρελθόν και βγάζει «λαγούς» από το ταχυδακτυλουργικό καπέλο. Πρόκειται για πραγματικές ή όχι παραλείψεις και λάθη επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ανακατεύει τα πράγματα ώστε να επικρατεί θολούρα, ταϊζει με επιχειρήματα τους οπαδούς της και τα φιλικά της μήντια, με αποτέλεσμα να επικρατεί η απόλυτη ισοπέδωση. Στην τακτική αυτή βρίσκει επίσης αρωγούς τον ΣΥΝ και κυρίως το ΚΚΕ που προσδοκούν να αποσπάσουν ψήφους το ΠΑΣΟΚ εξισώνοντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το κυβερνητικό κόμμα. Ολες τους οι καταγγελίες πλέον στοχεύουν με ίσους όρους τόσο τη Ν.Δ. , όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν αποκλείεται όλες αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα να αποδώσουν και όταν έλθει η ώρα, η Νέα Δημοκρατία να βγει πάλι νικήτρια από τις κάλπες. Είναι αντικειμενικά και το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται. Ωστόσο, το απολύτως σίγουρο είναι ότι αυτά τα τερτίπια δεν βοηθούν τη χώρα στην πορεία προς τα μπρος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που βλέπει συνεχώς πίσω, προσκολλημένη στο παρελθόν, με δύσκολο παρόν και δυσοίωνο μέλλον, όπως δείχνουν τα πράγματα. Καμία χώρα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν παραμένει συνεχώς αγκυλωμένη στο παρελθόν. Περάσαμε άπειρες δεκαετίες με παραμύθια και μύθους, πολλές δεκαετίες αναλύοντας και διατηρώντας τον εθνικό διχασμό, περάσαμε ταυτόχρονα άλλες τόσες δεκαετίες εξυμνώντας και παράλληλα θρηνώντας για τις διώξεις της Αριστεράς –και πολλών μύθων που κατόρθωσε να επιβάλει-, τώρα περνάμε τα χρόνια της καταγγελίας των αμέσως προηγουμένων κυβερνήσεων από τη σημερινή.

Ε, δεν πάει άλλο έτσι!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.