ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάλογη του κομματικού ακροατηρίου η ομιλία του κ. Καραμανλή στο συνέδριο της Ν.Δ.

21:20 - 06 Ιουλ 2007 | Από θέσεως...
Όπως αναμενόταν, η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν συσπειρωτική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ενός κομματικού ακροατηρίου που επιθυμεί να αυτοδοξασθεί. Να ακούσει πόσο καλή είναι η κυβέρνησή του, πως έχει πετύχει σε όλα όσα υποσχέθηκε και σε όλα όσα ανέλαβε, πως οδηγεί τη χώρα με απαράμιλλη ταχύτητα στην πρόοδο και στην ευημερία, πως δεν σκύβει το κεφάλι μπροστά στα συμφέροντα, πως πολεμά την διαφθορά και πόσο υπερέχει σε σύγκριση με τους αφιλότιμους και καθυστερημένους αντιπάλους της.


Ο Κ. Καραμανλής δεν απογοήτευσε το ακροατήριό του. Μπορεί να πει κανείςμάλιστα ότι υπερέβαλε σε αρκετά σημεία, σε σχέση με την πραγματικότητα που βλέπει και ζει ο έλληνας πολίτης. Αυτό άλλωστε είναι το στυλ του πρωθυπουργού με τον χειμαρρώδη λόγο και το ευρύτατο φάσμα των κινήσεων στη λεγόμενη «γλώσσα του σώματος», που σε μεγάλο βαθμό του χαρίζει και την σημαντικότατη υπεροχή ως «καταλληλότερος για πρωθυπουργός» στις δημοσκοπήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νοήμον κοινό έχει διαπιστωμένη τάση να κρίνει πολύ περισσότερο από τα λόγια, παρά από τα έργα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός έδωσε στο ΠΑΣΟΚ –χωρίς να το κατονομάζει όμως- τις ευθύνες για την πόλωση, τις ύβρεις, τις πρακτικές που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή, τις διχαστικές αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του και το ύφος του,κυβέρνηση δεν συμμετέχει στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος, ούτε και ακολουθεί τους αντιπάλους της. Αντίθετα, η κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο που οδηγεί στο μέλλον, πολιτεύεται με σοβαρότητα, αγωνίζεται για το συλλογικό καλό, συγκρούεται με τη διαφθορά, δεν έχει φοβίες, προωθεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και γενικά εγγυάται «ένα πιο αισιόδοξο, πιο δίκαιο μέλλον». Επιπλέον, θα την «βρίσκουν μπροστά» όσοι άθλιοι επιχειρούν να διχάσουν τον τόπο…

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα των 3,5 ετών που η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία. Αλλά είπαμε, ένα κομματικό ακροατήριο τέτοια θέλει να ακούει, ιδιαίτερα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, έστω και αν γίνουν τον Μάρτιο του 2008. Ο πρωθυπουργός πάντως απέφυγε επιμελώς να ορίσει τον χρόνο τον εκλογών και η μόνη σχετική αναφορά του ήταν ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει με τους αρμόδιους φορείς τον διάλογο για την διοικητική μεταρρύθμιση.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής διαπίστωσε ότι η παγκοσμιοποίηση εντείνει τον διεθνή ανταγωνισμό, το Περιβάλλον επιβαρύνεται αλόγιστα , ότι ζούμε σε μία περίπλοκη εποχή, που αλλάζουν τα πάντα και γι΄αυτό πρέπει να αλλάζουμε και εμείς! Τόνισε ότι η Ν.Δ είναι εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια (σωστό) και τάχθηκε υπέρ της πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και δεν παρέλειψε να επισημάνει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Ακολούθησε μία σειρά αναφορών με υπερβολές σε επιτεύγματα όπως ότι η κυβέρνηση βελτιώνει με μεταρρυθμίσεις την επιχειρηματικότητα, επενδύει αποφασιστικά στην έρευνα και την τεχνολογία, κάνει άλματα στους οικονομικούς δείκτες και ...μεταρρυθμίζει την Παιδεία.

Παραδέχτηκε βέβαια ότι υπάρχουν προβλήματα στον δημόσιο τομέα , αλλά οφείλονται στις πρακτικές του χθες και τις ριζωμένες νοοτροπίες και επανέλαβε το γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφύγει στις προεκλογικές παροχές. Προφανώς οι παροχές που κάνει τον τελευταίο καιρό είναι μόνο εκπληρώσεις προεκλογικών υποσχέσεων. Είπε πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στο Κέντρο της Πολιτικής και στο Κοινωνικό Κέντρο. Μήπως και το έχουμε ξεχάσει και εμεί και το ακροατήριό του.

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.