ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξοργιστικό το φαινόμενο της κατατρομοκράτησης της κοινωνίας από μερικές δεκάδες χούλιγκανς

17:00 - 09 Ιουλ 2007 | Από θέσεως...
Είναι απολύτως εξοργιστική πλέον αυτή η υπόθεση της κατατρομοκράτησης της ελληνικής κοινωνίας από μερικές δεκάδες κουκουλοφόρων νεαρών οι οποίοι στο όνομα μίας δήθεν ιδεολογίας που πρεσβεύει την πλήρη διάλυση του παντός ,ή κάτι παρόμοιο, εξορμούν κάθε τόσο για να σπάσουν, να καταστρέψουν και να δείρουν. Τελευταίο θύμα τους άτυχος αστυνομικός που χαροπαλεύει στην εντατική νοσοκομείου, γιατί καμιά 30ρια από αυτούς τους αληταράδες τον τσάκισαν στο ξύλο. Πρόκειται μάλιστα για δεύτερο θύμα, αφού πριν μερικές εβδομάδες κάτι ανάλογο έγινε με θύμα τον υποδιοικητή τον ΜΑΤ που τον πέτυχαν με την οικογένειά του σε καλλιτεχνική εκδήλωση.

Με εξαίρεση ίσως την Βραζιλία, πουθενά αλλού στον κόσμο κακοποιοί δεν τολμούν να επιτεθούν κατά των αστυνομικών, Προσπαθούν να τους αποφύγουν, αντιστέκονται όταν εγκλωβιστούν, αλλά δεν αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της επίθεσης. Και στη Βραζιλία αυτότο κάνουν οργανωμένες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που κυριαρχούν στις μεγαλουπόλεις και τις φυλακές και ελέγχουν διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Εδώ έχουμε αυτές τις δεκάδες των περιθωριακών που περιτυλίγουν τις δραστηριότητές τους με ψευτοϊδεολογικές τάχα ανησυχίες, περιφέρονται στα γήπεδα και στους δρόμους και δυστυχώς έχουν κερδίσει την ανοχή μία μερίδας της οργανωμένης κοινωνίας και την συμπάθεια κάποιων μήντια.

Πολλοί από αυτούς που επιδεικνύουν ανοχή απέναντι στους κουκουλοφόρους χούλιγκαν εμπνέονται από μία βαθιά ριζωμένη δυσπιστία απέναντι στην αστυνομία, που θεωρούν ότι διακρίνεται για την κατασταλτική της βιαιότητα. Παρά τα βίντεο που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες, το κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η πλήρης ανικανότητα τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή. Ακριβώς λόγω αυτής της ανικανότητας υπάρχουν και τα περιστατικά της βλακώδους βίας, αν και στην περίπτωση των συγκεκριμένων κουκουλοφόρων, ούτε αυτή δεν ασκείται και οι αστυνομικοί, τα αστυνομικά τμήματα και τα αστυνομικά οχήματα είναι συνήθως αυτά που την πληρώνουν στα επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

Οι περισσότεροι από εμάς απορούμε πως είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να εμφανίζονται ξαφνικά μέσα στην Αθήνα, ή την Θεσσαλονίκη, καμιά 40 ή 50 κουκουλοφόροι, να τα κάνουν κεραμιδαριό και να εξαφανίζονται. Οι πιο καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι επίτηδες η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν τίποτα για να τους αντιμετωπίσουν και να τους εξαφανίσουν, γιατί αυτό συμφέρει πολιτικά. Δημιουργούν φοβίες και τρόμο στους μικροαστούς και τους αστούς, οπότε τα συντηρητικά αντανακλαστικάτους ωθούν προς τη Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό και πληθαίνουν τα επεισόδια της ερήμωσης, της δήωσης, της καταστροφής και των ξυλοδαρμών από τους περί ου ο λόγος χούλιγκανς.

Προσωπικά δεν πολυπιστεύω την παραπάνω θεωρία. Πιστεύω ότι η ανικανότητα που επιδεικνύει η Ελληνική Αστυνομία και η πολιτική της ηγεσία στον συγκεκριμένο τομέα έχουν και πολιτικό κόστος. Μου είναι δε δύσκολο να πιστέψω ότι ο φόβος και ο τρόμος οδηγούν του μικροαστούς και τους αστούς στην αγκαλιά εκείνων που εμφανίζονται ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις μερικές δεκάδες των κουκουλοφόρων χούλιγκανς. Εκτός και αν το σχέδιο περιλαμβάνει και καταμέτρηση νεκρών, ώστε τότε σύσσωμη η κοινωνία να απαιτήσει ή να αποδεχθεί θέσπιση δρακόντειων νόμων, αστυνομοκρατία και τα συναφή. Αλλά τίποτα δεν εγγυάται ότι μία ανίκανη αστυνομία ξαφνικά θα γίνει ικανή επειδή θα περάσουν κάποιοι νόμοι ή επειδή θα κηρυχθεί αστυνομοκρατία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτός είναι ο στόχος της ψευτοϊδεολογίας των κουκουλοφόρων, όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία. Ολες οι δημοκρατίες έχουν αστυνομίες για την περιφρούρηση της τάξης και της ομαλότητας της κοινωνικής ζωής, αρκεί να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Μόνο η δική μας δεν τα καταφέρνει, ενώ η πολιτική της ηγεσία και η κυβέρνηση αερολογούν.


Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.