ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πλήγμα στο αδιάβλητο των εξετάσεων αποτελεί και την χαριστική βολή για την Ανώτατη Παιδεία

18:06 - 10 Ιουλ 2007 | Από θέσεως...
Είναι φανερό ότι το κύρος των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έχει δεχθεί καίρια πλήγματα φέτος. Το πρώτο ήταν η ανακάλυψη κυκλώματος που έδινε τα θέματα σε φροντιστήρια, πριν από την καθορισμένη ώρα, ώστε να μπορούν αυτά να εμφανίζονται ότι τα γνωρίζουν πρώτα από όλους τους άλλους και να εντυπωσιάζουν την …πελατεία τους. Το δεύτερο και σοβαρότερο ήταν η αποκάλυψη της περίεργης υπόθεσης κατά την οποίαν γινόταν αναβαθμολόγηση στα γραπτά των Αγγλικών και μάλιστα αφού είχαν ανοίξει τα ονόματα των διαγωνιζομένων. Ετσι για άλλη μία φορά παρενέβη εισαγγελέας στην υπόθεση, αλλά είναι σαφές ότι οι πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις έχουν πλέον χάσει το κεκτημένο της αντικειμενικότητας.

Στη χώρα λοιπόν αυτή που μαθαίνουμε όσο περνάει ο καιρός ότι στη διοίκησή της συμμετέχουν σε αρκετά μεγάλο ποσοστό και οι εισαγγελείς, το αδιάβλητο των εισαγωγικών εξετάσεων έσπασε μετά από πολλά χρόνια επί σημερινής κυβέρνησης και αυτό δεν είναι τυχαίο. Βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις χαμηλές επιδόσεις της σε πολλούς τομείς και βεβαίως, με την ανεπάρκεια που έχει επιδείξει στη διοίκηση αυτού του κράτους. Μένει τώρα να μάθουμε το γιατί έσπασε το αδιάβλητο των εξετάσεων, αλλά δύσκολα μπορεί να χωρέσει στο μυαλό μας η εξήγηση ότι κάποια επόπτρια, με απολύτως δική της πρωτοβουλία, έδωσε εντολή σε εξεταστές να αναβαθμολογήσουν τα γραπτά. Εκτός και αν πρόκειται περί αποδεδειγμένης ολιγοφρενούς και απαιτείται να εισαχθεί σε άσυλο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να μπουν πιο εύκολα θέματα φέτος για να μειωθούν οι αποτυχόντες και να πληρωθούν οι θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της επαρχίας, ώστε να μη δυσαρεστηθούν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων, τα σουβλατζίδικα, οι καφετέριες και όλος εκείνος ο κόσμος που τρέφεται από τους φοιτητές και τους γονείς τους. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι τα κόμματα και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την δημιουργία ΤΕΙ και πανεπιστημιακών σχολών με την ίδια αντίληψη που κάποτε αντιμετώπιζαν την δημιουργία στρατοπέδων βασικής εκπαίδευσης. Να τα σπείρουν δηλαδή σε διάφορες πόλεις και κεφαλοχώρια για να τονώσουν την οικονομία τους. Επιπλέον όταν αυξάνονται οι επιτυχόντες, έστω και σε απίθανες και άχρηστες σχολές, μειώνονται οι δυσαρεστημένοι γονείς και συγγενείς αποτυχημένων στις εξετάσεις.

Όλα τα παραπάνω μετράνε ιδιαίτερα φαίνεται σε προεκλογικές περιόδους, αλλά η ουσία είναι ότι το μοντέλο των πανελληνίων εισαγωγικών εξετάσεων έχει εκμετρήσει το ζην. Εφτασε στα όρια του και δεν ικανοποιεί τις επιταγές των καιρών. Αντίθετα, οι καιροί απαιτούν μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και ένα νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, που δεν θα είναι τυφλό, αλλά δεν θα είναι και διαβλητό, που θα επιτρέπει να ξεχωρίσουν οι καλοί από τους κακούς, θα δίνει όμως και ίσες ευκαιρίες σε όλους. Κυρίως όμως, απαιτείται ένα σύστημα που δεν θα κοροϊδεύει τόσα πολλά παιδιά και τόσους πολλούς γονείς, που έχουν μπει στο trip της απόκτησης ενός χαρτιού, έστω και άχρηστου, με πραγματικό στόχο να βρουν κάποια στιγμή μία θέση στο εκτροφείο της κρατικής μηχανής.

Τις προάλλες, ο κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ότι η κυβέρνησή του μεταρρυθμίζει την παιδεία. Από όσα είπε στην ομιλία του, το συγκεκριμένο σημείο απείχε το περισσότερο από την αλήθεια. Για να είμαστε και λίγο σοβαροί καμιά φορά ...

 

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.