ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σωστά καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι τον εσμό των άθλιων ταξιτζήδων

19:26 - 11 Ιουλ 2007 | Από θέσεως...
Επιτέλους ξύπνησαν, αν είναι έτσι! Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής έστειλε επιστολές στους υπουργούς Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης και Τουριστικής Ανάπτυξης, στους οποίους καταγγέλλουντα κρούσματα αντιεπαγγελματικής ή και παράνομης συμπεριφοράς ταξιτζήδων απέναντι στους ξένους τουρίστες. Κρούσματα που προφανώς πληθαίνουν και ας υποστηρίζει ο πρόεδρος των ταξιτζήδων, όποτε βγαίνει στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις. Εμείς οι ιθαγενείς ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι καθόλου λίγοι οι κακοί επαγγελματίες που οδηγούν ταξί. Είναι πολλοί , το βλέπουμε καθημερινά, το διαπιστώνουμεπολύ συχνά οι ίδιοι ως πελάτες και μπορούμε να αισθανθούμε τι τραβάνε οι τουρίστες που δεν γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα, ούτε την Αθήνα.

Η Αθήνα δεν είναι ελκυστική πόλη. Το βασικό της αξιοθέατο είναι η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα μουσεία –κανονικά το Αρχαιολογικό Μουσείο θα έπρεπε να είναι ονομαστό με τους θησαυρούς της Κλασσικής Ελλάδας που διαθέτει και είναι καιρός να ενοποιηθεί με το Πολυτεχνείο που είναι πλέον άδειο, για να έχει χώρους για τα εκθέματα- και άντε να προσθέσουμε τηνπαραθαλάσσια γραμμή μέχρι το Σούνιο. Αυτό είναι όλο. Κατά τα άλλα πρόκειται για μία βρώμικη πόλη,πηγμένη στοτσιμέντο, ελάχιστο πράσινο, εξαιρετικά λίγες και μικρές «γραφικές» περιοχές, υπερβολικά πολλάαυτοκίνητα, προβληματικά πεζοδρόμια και μερικά μόνο κτίρια καλής αισθητικής.

Την κακή εικόνα της Αθήνας την κάνει χειρότερη η προβληματική προσφορά υπηρεσιών. Στα περισσότερα εστιατόρια των τουριστικών περιοχών το φαγητό δεν τρώγεται, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών με τους οποίους οι τουρίστες έρχονται σε επαφή δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες, είναι κακά εκπαιδευμένοι και πολύ συχνά αγενείς. Το κερασάκι όμως στην τούρτα το βάζουν οι ταξιτζήδες με τη συμπεριφορά τους. Είναι περίπου 15.000 τα ταξί που κυκλοφορούν στην Αθήνα και καθώς σπανιότατα αράζουν σε πιάτσες συμβάλουν όσο μπορούν στην κλιμάκωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στη δημιουργία ρύπων, ακόμη και στην βρωμιά που χαρακτηρίζει την πόλη. Οπου υπάρχει συστάδα δέντρων και θάμνων, οι ταξιτζήδες πρώτοι και καλύτεροι την μετατρέπουν σε υπαίθρια τουαλέτα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι περίοικοι. Τρανό παράδειγμα ο εξωτερικός τοίχος του Α Νεκροταφείου.

Παντού, σε όλο τον κόσμο όπου ο τουρισμός αποτελεί σημαντική βιομηχανία, οι επαγγελματίες οι οποίοι ψωμίζονται απ΄ ευθείας από αυτόν βρίσκονται σε συνεχή συνεννόησημε τις αρμόδιες αρχές για την διατήρηση της ελκυστικότητας της περιοχής τους. Παντού, εκτός από την Ελλάδα και φυσικά την Αθήνα. Οι ξενοδόχοι θα έπρεπε να αποτελούσαν τον βασικό μοχλό πίεσης για να μην καταντήσει η Αθήνα στα χάλια που είναι σήμερα.Είναι γνωστό άλλωστε ότι μέχρι το 2004 που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες οι διανυκτερεύσεις σημείωναν συνεχή μείωση. Ευτυχώς, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και για μερικούς άλλους λόγους, φαίνεται ο τουρισμός παίρνει τα άνω και ακόμη ευτυχέστερα, φαίνεται ότι οι ξενοδόχοι κατάλαβαν επιτέλους ότι πρέπει να κινηθούν για να υπερασπιστούν το εισόδημά τους και την επιβίωσή τους.

Με αυτή την έννοια πολύ καλά έκαναν και έστειλαν επιστολές ζητώντας να παρθούν μέτρα κατά των κακών ταξιτζήδων που αποτελούν μία τάξη κακομαθημένη καιμε πολύ χαμηλή επαγγελματική συνείδηση. Αν μάλιστα οι ξενοδόχοι πάρουν και άλλες πρωτοβουλίες και αιτήματα,όπως π.χ. την εκκαθάριση της Αθήνας από την επαιτεία που βρίσκεται πάλι σε μεγάλη έξαρση -όλοι οι επαίτες των Βαλκανίων έχουν έλθει εδώ- , ή την καλύτερη αποκομιδή των σκουπιδιών και το πλύσιμο των δρόμων και των πεζοδρομίων, ή την προστασία των πεζοδρόμων από τα οχήματα, ίσως κάποια στιγμή φιλοτιμηθούν και οι αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Ισως...

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.