ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Ο κοιμώμενος γίγαντας... αφυπνίζεται

19:51 - 19 Ιουλ 2007 | Από θέσεως...
Ο απόγονος του «μεγάλου ασθενούς», όπως αναφερόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη σχετική βιβλιογραφία, η σύγχρονη Τουρκία, φαίνεται ότι διανύει την πρώτη χρυσή δεκαετία οικονομικής ανάκαμψης, μετά από μια μακρά περίοδο δεκαετιών που σημαδεύτηκαν από πολιτική αστάθεια και πόλωση, οικονομική εσωστρέφεια και εμμονή σε συγκεκριμένες παραμέτρους ενός ιδιόρρυθμου οικονομικού μοντέλου όπου το κράτος είχε τον πρώτο ρόλο.

Διαθέτοντας ένα Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που αγγίζει τα 400 δισ. δολάρια το χρόνο, η τουρκική οικονομία φαίνεται να έχει αφήσει πίσω τις εγγενείς αδυναμίες του παρελθόντος και κατάφερε να αναπτύσσεται, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, κατά μέσο όσο σε ποσοστό 7% την τελευταία πενταετία, μετά το 2001 οπότε κατάφερε, με την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ΗΠΑ, να ξεπεράσει την οικονομική κρίση του 2001 που κλόνισε τη χώρα.

Έκτοτε η πολιτική σταθερότητα που έφερε η μετριοπαθής ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν βοήθησε την εύθραυστη οικονομία της χώρας να ορθοποδήσει. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εφάρμοσε πιστά ένα πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης που περιελάμβανε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν τη χώρα να ξεφύγει από το κρατο-κεντρικό μοντέλο και να υιοθετήσει πιο φιλελεύθερη δομή, μεγάλες κρατικοποιήσεις έφεραν στη χώρα μεγάλες ξένες επενδύσεις στις τράπεζες, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν είχαν αντίκτυπο και στα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, γεγονός που φάνηκε στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη: ο πληθωρισμός υποχώρησε το 2006 για πρώτη φορά σε μονοψήφιο νούμερο, λίγο κάτω από το 10%, το έλλειμμα μειώθηκε, και η εγχώρια βιομηχανία τονώθηκε, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να εκτοξευθούν κατά στα 100 δισ. δολάρια περίπου, από 17 δις. το 2001,ενώ και η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 10%, στο 9.8% το Μάιο.

Σε αυτό το κλίμα διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι καιεταιρείες αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ανάμεσα τους η Credit Suisse, η Fitch, η Moody’s, η JP Morgan και η S&P. Οι αναβαθμίσεις των ξένων οίκων ταυτόχρονα με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας,την οικονομική σταθεροποίηση αλλά και η ψήφιση νόμων που έδωσαν σημαντικά κίνητρα για τους ξένες επενδυτές έφεραν σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια το 2006 μόνο, ξεπερνώντας τις ξένες επενδύσεις

Σε πλήρη ανάπτυξη φαίνεται πως βρίσκονται και οι περισσότεροι κλάδοι στη χώρα, με τις τράπεζες να έχουν τη μερίδα του λέοντος σε μια χώρα 72 εκατ. κατοίκων όπου η πιστωτική διείσδυση είναι πολύ χαμηλή και αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία στο μέλλον λόγω μείωσης των επιτοκίων αλλά και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Οι μη-κρατικές τουρκικές τράπεζες αύξησαν τα κέρδη τους κατά μέσο όρο 40% το πρώτο τρίμηνο του 2007, ενώ ανάλογα εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Οι μεταλλευτικές εταιρείες είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 50%, με την κρατική Eregli Demir & Celik Fabrikalari να σημειώνει αύξηση κερδών κατά 83% το α’ τρίμηνο του 2007. Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αναπτύσσεται και η εγχώρια κατασκευή οχημάτων, όπου η αύξηση κερδών στον κλάδο φτάνει το 30% ετησίως, ενώ παγκόσμιοι γίγαντες όπως η Toyota, η Honda, η Renault και η Fiat αυξάνουν διαρκώς τις επενδύσεις στη χώρα.

Αυτό που χρειάζεται η οικονομία για να συνεχιστεί η ανάκαμψη, επισημαίνουν αναλυτές κορυφαίων χρηματοπιστωτικών οίκων, είναι να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή σε χαμηλό επίπεδο. «Αν αποσοβηθούν οι σοβαρές πολιτικές εντάσεις οι προοπτικές είναι μόνο αισιόδοξες για την οικονομία, τους κλάδους και το χρηματιστήριο, όπου περιμένουμε εκρηκτική πορεία, επισημαίνουν αναλυτές της Credit Suisse και προσθέτουν «το οικονομικό ράλι στην Τουρκία μόλις άρχισε».


Μάνος Ρούσσος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.