ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παιχνίδι των μετοχών

17:10 - 30 Ιουλ 2007 | Από θέσεως...
Οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες ασφαλώς σχετίζονται με τις αντίστοιχες των μεγάλων διεθνών αγορών, μπορεί να ιδωθούν από πολλούς ως ευκαιρίες αγορών. Και ίσως είναι έτσι. Πιθανόν όμως να μην πρόκειται για μια παροδική διόρθωση των αγορών, αλλά για ένα ουσιαστικό διάλειμμα του μακροχρόνιου και αρκετά γρήγορου ράλι το οποίο στηρίχθηκε κυρίως στη μεγάλη ρευστότητα χρήματος που επικρατεί διεθνώς και στην ταχεία ανάπτυξη όλων των οικονομιών. Το ράλι αυτό έφερε τις τιμές των μετοχών σε πρωτοφανώς υψηλά επίπεδα διεθνώς, και αυτό φυσικά προκάλεσε αμηχανία στους επενδυτές.

Ο διάλογος που υπάρχει αρκετό καιρό τώρα μεταξύ των αισιόδοξων, που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, και των απαισιόδοξων, που το βλέπουν μισοάδειο, είναι ότι οι μεν θεωρούν ότι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια δικαιολογεί αυτές τις υψηλές και ακόμη υψηλότερες τιμές και οι δε ότι διάφοροι κίνδυνοι, όπως οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ, μπορούν να δημιουργήσουν πιστωτική κρίση στην Αμερική και αυτό να οδηγήσει μέσω μιας σειράς αλυσιδωτών αντιδράσεων σε γενικότερο περιορισμό της ρευστότητας από τις τράπεζες, πράγμα που αν γίνει, πράγματι θα επηρεάσει πτωτικά και τα χρηματιστήρια.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει. Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουν οι έλληνες επενδυτές - και κατά συνέπεια αυτό που πρέπει να αναφέρουν οι εφημερίδες - είναι ότι το παιχνίδι πλέον δεν παίζεται όπως παλιότερα, ούτε με πληροφορίες ούτε κατά μεμονωμένη μετοχή και μόνον. Αν οι διεθνείς αγορές αρχίσουν να υποχωρούν η Σοφοκλέους θα υποχωρεί μαζί τους, ανεξαρτήτως του αν οι ελληνικές εταιρείες έχουν καλές προοπτικές ή όχι. Και αυτό διότι περισσότερες από τις μισές ελληνικές μετοχές ανήκουν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις για αγορές ή πωλήσεις μετοχών συνολικά. Φυσικά εξετάζουν τις χώρες και τις εταιρείες ξεχωριστά, αλλά συνήθως δεν κινούνται αντίθετα στο ρεύμα, δηλαδή στη γενική τους στρατηγική.


Τι σημαίνει αυτό για τον έλληνα επενδυτή; Οτι πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να εκπλαγεί. Είτε θετικά είτε αρνητικά. Για παράδειγμα, οι έλληνες μικροεπενδυτές το 1999 δεν ανέβασαν τη μετοχή της Εθνικής όσο ανέβασαν τη μετοχή της θυγατρικής της ΓΕΝΑΚ. Οι μέτοχοι λοιπόν της Εθνικής, σήμερα, είχαν τα τελευταία χρόνια μια ευχάριστη έκπληξη αφού η μετοχή της αυξήθηκε περισσότερο απ' όσο υπολόγιζαν, και αυτό έγινε γιατί την επέλεξαν οι ξένοι επενδυτές. Αντίστοιχα η αρνητική έκπληξη μπορεί να είναι το να αρχίσουν ξαφνικά οι μετοχές να υποχωρούν απότομα και ανεξαρτήτως των καλών αποτελεσμάτων των ελληνικών επιχειρήσεων. Και μία ακόμη καλή έκπληξη μπορεί να είναι εξίσου ξαφνικά - και αρκετά σύντομα - η απότομη αυτή υποχώρηση να σταματήσει και οι τιμές να επανέλθουν σε ανοδική πορεία.

Οι μικροί επενδυτές λοιπόν καλούνται να αποφασίσουν κυρίως για τη διάρκεια της επένδυσής τους και για το αν θα μπαινοβγαίνουν στην αγορά κάθε τόσο προκειμένου να κερδίζουν - ή να χάνουν - από τις διακυμάνσεις ενός παιχνιδιού που δεν μπορούν να ελέγξουν ή αν θα παραμείνουν στις τοποθετήσεις τους θεωρώντας ότι μακροχρόνια θα έχουν κέρδος παρά τις ενδιάμεσες διακυμάνσεις.


Γρηγόρης  Νικολόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.