ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ασθένεια δεν άλλαξε τον κ. Χριστόδουλο, επιμένει στις κομματικές παρεμβάσεις

16:34 - 20 Αυγ 2007 | Από θέσεως...
Είναι άρρωστος και όλοι οι έλληνες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, ή την φιλοσοφική τους στάση απέναντι στη θρησκεία και τα θεία, τον αντιμετώπισαν με συμπάθεια στις δύσκολες ώρες που περνάει. Εκείνος όμως δεν τους αφήνει να αγιάσουν. Ακόμη και τώρα, δεν δίστασε να τοποθετηθεί κομματικά, με έμμεσο και απόλυτα παπαδίστικο τρόπο, ώστε να στείλει μήνυμα στους απανταχού πιστούς για το ποιο κόμμα πρέπει να ψηφίσουν. Οι περισσότεροι είναι σίγουρο ότι τα κατάλαβαν το μήνυμα, αλλά και όσοι δεν το έχουν λάβει ακόμη ή δεν το έχουν αντιληφθεί, θα τους το εξηγήσουν τα πρωτοπαλλήκαρα με τα άμφια.

Ο λόγος φυσικά για τον κ. Χριστόδουλο, που λίγο πριν αναχωρήσει για την Φλώριδα, στις ΗΠΑ, όπου θα εγχειρισθεί, φρόντισε να αναδείξει το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο κ. Καραμανλής για την περίπτωσή του. Ενδιαφέρον που κατά τον Αρχιεπίσκοπο ξέφυγε από τα συνηθισμένα θεσμικά και τυπικά και έφθασε μέχρι την προσφυγή σε…βουντού. Του έδωσε λέει ο πρωθυπουργός το προσωπικό του φυλαχτό, εκείνο που πιθανότατα η μαμά του καρφίτσωνε κάθε βράδυ στο «κασκορσέ» του για να τον φυλάει, ώστε να τον βοηθήσει στην δύσκολη περιπέτεια που τον δοκιμάζει.

Με αυτή την έννοια λοιπόν, τι άλλο χρειάζεται ένας πιστός για να ξεχάσει όλες τις κυβερνητικές αστοχίες και τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των τελευταίων 3,5 ετών. Αφού ο πρωθυπουργός στερείται το φυλαχτό του, ενώ μάλιστα δίνει την μάχη των εκλογών με το αβέβαιο αποτέλεσμα –η κάλπη είναι γκαστρωμένη έλεγε πάντα ο Χαρίλαος Φλωράκης-, προκειμένου να συμβάλει στη σωτηρία της ζωής του προκαθήμενου της ελληνικής εκκλησίας, του αξίζει πάλι η ψήφος του. Αυτό άλλωστε του είπε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστόδουλος και αυτό πιθανότατα θα πράξουν πάρα πολλοί πιστοί για να σώσουν τις δικές τους ψυχές.

Δυστυχώς είναι αδύνατον να υπολογίσουμε με πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους ανταλλάσσεται σήμερα ένα πρωθυπουργικό φυλαχτό από εκείνα που οι μαμάδες μας καρφίτσωναν κάποτε στα φανελάκια μας –κασκορσέ=φανελάκι-, αλλά αν κρίνουμε από την προσέλευση των πολιτικών, αρχηγών και μη, στο προσκέφαλο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, θα πρέπει η ισοτιμία να είναι υψηλή. Αφήστε και την προσέλευση στο αεροδρόμιο, ή εκείνο το άγημα που χαιρετούσε στρατιωτικά τον κ. Χριστόδουλο, στον διάδρομο που οδηγούσε στη σκάλα του αεροπλάνου.

Μην ρωτάτε αν οι νόμοι ή τα έθιμα επιβάλουν την παρουσία τιμητικού αγήματος στην αναχώρηση του Αρχιεπισκόπου κάθε φορά, αλλά όπως είπαμε, η συγκεκριμένη αναχώρηση ήταν ξεχωριστή, γι αυτό προφανώς ο πρωθυπουργός «ξεπέρασε τα κοινά μέτρα στην αγάπη και το ενδιαφέρον» για τον κ. Χριστόδουλο. Όπως ξεχωριστή είναι και η χρονική συγκυρία της αναχώρησης, με τις εκλογές να απέχουν λιγότερο από ένα μήνα. ’λλο τώρα, που αυτά δεν γίνονται στις κανονικές χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Όπως κάθε χώρα, η Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες και μία από αυτές είναι η δύναμη της Εκκλησίας με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από αυτήν. Στην ειδική περίπτωση όμως του κ. Χριστόδουλου, έχει αυξηθεί και η πολιτική παρέμβαση της Εκκλησίας κατά τρόπο μάλιστα μονοκομματικό. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος επιμένει σ΄αυτό, ακόμη και τώρα που περνάει σοβαρή δοκιμασία σαν άνθρωπος. Κατά τα άλλα, ας ξεπεράσει το πρόβλημά του και νάναι καλά, γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμη και αν ξαναβρεί την υγειά του. Τουλάχιστον αποδεικνύει ότι είναι γνήσιος…

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.