ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χώρα δεν απειλείται από εχθρούς, αλλά από εμάς και την έλλειψη οργανωμένου κράτους

16:45 - 27 Αυγ 2007 | Από θέσεως...
Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Χάθηκαν δεκάδες ζωές, καταστράφηκε η χλωρίδα και η πανίδα στη μισή Πελοπόννησο και τη μισή Εύβοια, έγιναν στάχτη περιουσίες και σπίτια, αποδείχθηκε περίτρανα για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι ιδέα, δεν είναι κράτος! Αδιαμφισβήτητα, οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν εξαιρετικά το ξέσπασμα πυρκαγιών -παρατεταμένη ξηρασία, αφόρητη ζέστη και άνεμοι πολλών μποφόρ- και σε συνδυασμό με την έλλειψη φροντίδας σε δάση και χωράφια, την απρονοησία, επιπολαιότητα, ανευθυνότητα και βαθύτατη άγνοια πολλών συνελλήνων, αλλά και αρμοδίων οργάνων και αρχών, το κακό πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις. Εκεί όμως ήταν που έλαμψε η έλλειψη συντονισμού και η βαθιά ανεπάρκεια και ανικανότητα του κράτους και δυστυχώς της κυβέρνησης που έχει την πολιτική και πραγματική ευθύνη για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την προστασία των πολιτών.

Η καταστροφή συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, αν και ακολούθησε σειρά άλλων κρίσεων στις οποίες η κυβέρνηση έσωσε εξετάσεις και πήρε εξαιρετικά χαμηλούς βαθμούς. Ηταν ήδη σαφές ότι οι εκλογές θα ήταν ντέρμπι, έστω και με προβάδισμα της Ν.Δ., αλλά τώρα όλα δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει σε βάρος της κυβέρνησης, που για ακόμη μία φορά τα έκανε ρόϊδο, στο βαθμό που ήταν υποχρεωμένη να δείξει στοιχειώδη επάρκεια και ικανότητες οργάνωσης και συντονισμού, ή έστω ότι έχει προχωρήσει στην ...επανίδρυση του κράτους, όπως έλεγε. Συνηθισμένη δε αντιμετωπίζει τα πάντα επικοινωνιακά, προσπάθησε να βρει καταφύγιο στο ότι η χώρα δέχεται συντονισμένη επίθεση από αόρατους και ανώνυμους εχθρούς. Μέχρι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέδραμε σε αυτή την προσπάθεια.

Η χώρα λοιπόν αντιμετωπίζει «ασύμμετρη απειλή» κατά τον κ. Πολύδωρα, που όμως έχει εξαφανιστεί από την τηλεοπτική εικόνα, αφού θεωρείται ο πολιτικά υπεύθυνος για το χάλι που χαρακτηρίζει εδώ και μήνες την αστυνομία και την πυροσβεστική με αποκορύφωμα την εθνική καταστροφή που ζούμε. Ολο το παιχνίδι το έχει αναλάβει ο κ. Καραμανλής προσωπικά, αλλά φαίνεται ότι και αυτός δεν αποδίδει πια μπροστά στο μέγεθος του ολέθρου. Οι αόριστες αναφορές σε συντονισμένο σχέδιο εμπρησμού, οι επισκέψεις στο πεντάγωνο με στρατιωτικό τζάκετ, οι συχνές συσκέψεις στου Μαξίμουκαι οι επισκέψεις στον κ. Παπούλια, δείχνουν πανικό. Αλλωστε αρκεί μία δήλωση από τον κ. Βουλγαράκη, που νομίζει ότι η Ολυμπία είναι το μουσείο και όχι όλος ο περιβάλλων χώρος, για να διαλύσει κάθε προσπάθεια επικοινωνιακής ανόρθωσης.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας στην οποίαν βρίσκεται ση κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναίρεσε προηγούμενη απόφασή του και επανέφερε τον κ. Ρουσσόπουλο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας από υποψήφιο στο υπόλοιπο Αττικής, για να μπορεί να ασκεί και καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλαμβάνει και το έργο του συντονισμού όλων των υπουργείων. Μιλάμε δηλαδή για πρωθυπουργό Β΄, αν ουσιαστικά και είναι και εκείνος που ουσιαστικά αποφασίζει εδώ και καιρό. Ετσι, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο σενάριο της συντονισμένης επίθεσης από εμπρηστές. Η πιο φιλότιμη προσπάθεια μάλιστα γίνεται γύρω από τον Υμηττό και τις μικροφωτιές που άναψαν και αντιμετωπίστηκαν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στην καταστροφή δεν συνετέλεσαν και κάποιοι εμπρησμοί, από οικοπεδοφάγους, ή κακοποιά στοιχεία, ή ακόμη και από χαοτικά άτομα. Αλλά η αναφορά σε συντονισμένο σχέδιο σημαίνει ότι κάποιοι, τούρκοι πράκτορες, κοσοβάροι, αναρχοαυτόνομοι, οικοπεδοφάγοι, …πασόκοι, ή άλλοι εχθροί της πατρίδας έχουν αμολυθεί από κάποιο κέντρο για να βάλουν μπουρλότο στη χώρα. Και ως τώρα τουλάχιστον τα πραγματικά στοιχεία λένε άλλα.

Τα στοιχεία λοιπόν λένε ότι η φωτιά στη Ζαχάρω ξεκίνησε από τον φούρνο μιας υπερήλικης, στο Οίτυλο την έβαλε ένας μουρλός πυρομανής, γνωστός στην περιοχή, ηλικίας 65 ετών, στο Λαγονήσι μπήκε από οξυγονοκόλληση και το ίδιο συνέβη στα Στείρα της Ευβοίας, ενώ στο Αλιβέρι εξαπλώθηκε από φλεγόμενη αλεπού και στα καλύβια από υποσταθμό της ΔΕΗ. Είναι πολύ πιθανόν ότι και κάποιοι άθλιοι παρακινήθηκαν από την απουσία του κράτους να βάλουν και αυτοί το χεράκι τους εδώ και εκεί, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 900.000 έλληνες είναι μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών εκτός σχεδίου πόλεως και όλοι σχεδόν οι έλληνες αρνούνται να καθαρίσουν από τα ξερόχορτα τα χωράφια και τις αυλές τους.

Υποτίθεται όμως ότι η κυβέρνηση και το κράτος υπάρχουν για να προστατεύουν τους πολίτες από όλους τους κινδύνους, ακόμη και από τους κακούς εαυτούς τους. Αλλά είπαμε, η Ελλάδα είναι ιδέα, όχι κράτος και η σημερινή κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει τα πάντα επικοινωνιακά. Ε, δεν είναι έτσι!

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.