ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aλλο η ανακούφιση των πληγέντων, άλλο το μοίρασμα των χρημάτων χωρίς διαδικασία

19:53 - 29 Αυγ 2007 | Από θέσεως...
Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύεται αδιόρθωτη. Με τον ίδιο ασύνταχτο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις καταστροφικές πυρκαγιές, με τον ίδιο ασύναχτο τρόπο προσπαθεί να αποκαταστήσει τους πληγέντες. Στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρυτάνευσε η ανικανότητα, ενώ στην αποκατάσταση των πληγέντων πρυτανεύει η σκοπιμότητα, υπό την πίεση βέβαια της επερχόμενης ημερομηνίας των εκλογών, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της για την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του ολέθρου και στην υπεράσπιση της ασφάλειας των πολιτών, όπως είχε και έχει υποχρέωση, με μία πλειοδοσία στο μοίρασμα χρημάτων σε πραγματικούς, αλλά και σε φανταστικούς πληγέντες, χωρίς να υπολογίζει, δίχως σχέδιο και κυρίως χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Φαίνεται σαν να προσπαθεί να εξαγοράσει συνειδήσεις και ψήφουςκαι όπως είναι πασίγνωστο, αυτό γίνεται με εντολή του ίδιου του κ. Καραμανλή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πληγέντες από την θεομηνία πρέπει να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν το ταχύτερο δυνατό και στόχος είναι φυσικά να αναβιώσει όλη η κατεστραμμένη περιοχή κα να κρατήσει τους κατοίκους της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς λεφτά σε όποιον υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση που λέει ότι καταστράφηκαν περιουσιακά του στοιχεία – έτσι αόριστα - με την απλή υποχρέωση να προσκομίσει τις αποδείξεις μετά από τέσσερις μήνες, δηλαδή ποτέ. Στην ίδια δήλωση ζητούνται κατ’ επιλογή και πιο συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η καταστροφή της κατοικίας, αλλά είναι βέβαιο ότι σε πρώτη φάση οι περισσότεροι θα προτιμήσουν την αοριστία, αν μάλιστα η κατοικία τους ή το βιός τους δεν έχει καεί. Ολο αυτό δε, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, οι ζημιές δεν έχουν καταμετρηθεί και κανείς δεν γνωρίζει, ούτε το τεράστιο σύνολό τους, αλλά ούτε και το συνολικό τεράστιο ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακούφιση των θυμάτων και την οικονομική αιμοδοσία της περιοχής για να παραμείνει ζωντανός τόπος.

Στις κανονικές χώρες, οι κυβερνήσεις που σέβονται τον εαυτό τους και τους πολίτες - όλους τους πολίτες, γιατί τα κρατικά λεφτά ανήκουν σε όλους - αποκαθιστούν τα θύματα των θεομηνιών στη βάση ενός σχεδίου και με κάποιες διαδικασίες. Γρήγορα μεν, συντονισμένα δε, ώστε να υπάρχει έλεγχος, αλλά και σεβασμός τόσο προς αυτούς που τα παίρνουν γιατί είναι παθόντες, όσο και προς εκείνους που τα δίνουν στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε συντεταγμένη πολιτεία και κάθε κοινωνία με αρχές, νόμιμες διαδικασίες και διαφάνεια. Δεν είναι δυνατόν τα λεφτά της αποκατάστασης να μοιράζονται σαν να τα ρίχνει στο πλήθος ένας πολιτευτής από μπαλκόνι, ώστε να μπορούν να τα πάρουν πέρα από τους πληγέντες και οι καπάτσοι.Η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να το αποτρέψει αυτό, αλλά όπως και σε άλλες περιπτώσεις, προτίμησε την μέθοδο της οιονεί εξαγοράς ψήφων. Γιατί ουσιαστικά αυτό κάνει...

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.