ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάμε σε εκλογές χωρίς φωτισμένες ηγεσίες και με την κοινωνία βυθισμένη στο ... αλαλούμ

16:14 - 30 Αυγ 2007 | Από θέσεως...
Αν θέλουμε να το φιλοσοφήσουμε λίγο το πράγμα, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η χώρα της αποθέωσης του αλαλούμ και της αντιφατικότητας της σκέψης. Ενώ οι εκλογές απέχουν λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, από τη μία έχουμε μία κυβέρνηση που διακρίθηκε μόνο για την ανικανότητα και την φαυλότητά της –η φαυλότητα έχει πολλές μορφές- και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα κόμμα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που δεν συγκινεί, πείθει μόνο στον βαθμό που η κυβέρνηση αποτυγχάνει και πληρώνει για ένα ανεξήγητο εν πολλοίς λόγο την μακρόχρονη παρουσία του στην εξουσία στο παρελθόν, όταν μάλιστα οι τελευταίες του κυβερνήσεις δεν ήταν του .. πεταμού, κατά γενική ομολογία.

Παράλληλα, έχουμε μικρότερα κόμματα που αντικειμενικά αδυνατούν να δώσουν διέξοδο αν χρειαστεί, καθώς ψαρεύουν ανέξοδα στα θολά νερά και ταυτόχρονα έχουν αρχέςκαι απόψεις που με τίποτα δεν χωρούν στο σημερινό κόσμο. Το ΚΚΕπετροβολεί τους περαστικούς με απόψεις μπολσεβίκων των αρχών του 20ου αιώνα και ουσιαστικά στηρίζει την κυβέρνηση για να πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ ΚΚΕ, αναρχοαυτόνομων, σοσιαλδημοκρατίας και κοινωνικής διαμαρτυρίας, θέλει αδύνατες κυβερνήσεις και απορρίπτει ενδεχόμενα συνεργασίας και ο ΛΑ.Ο.Σ είναι ένα εθνικιστικό, χριστιανικό, ημιρατσιστικό κόμμα ενός ατόμου, του κ. Καρατζαφέρη και μερικών περίεργων από τους οποίους ο Θεός να μας φυλάει.

Αυτά ως προς τα κόμματα, γιατί στην κοινωνία επικρατεί ανάλογη κατάσταση. Αλλωστε, αν η κατάσταση δεν ήταν ανάλογη στην κοινωνία, ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα κόμματα, ούτε το ελληνικό κράτος θα ήταν αυτά που είναι. Αυτή η κοινωνία λοιπόν, έχει σαν μοναδικό μέλημά της να περνά καλά και κυρίως βολικά –όχι μόνο από την εργασία της, αλλά και από το βόλεμά της- , είναι κακομαθημένη, είναι πρώτη στα λόγια και εξαιρετικά αδύναμη στην πράξη, την οποία αποφεύγει συστηματικά, είναι πολύ δήθεν, καθώς εκφράζεται υπέρ του πολιτικά ορθού, για να κάνει τα αντίθετα, δεν έχει γνώσεις και λογική, είναι προσκολλημένη στο παρελθόν και αντιδρά σε κάθε απόπειρα αλλαγής, εκτός αν πρόκειται για μόδα, είναι αντιτεχνολογική και πιστεύει ακράδαντα στις συνομωσίες. Είτε στις συνομωσίες που εκείνη δημιουργεί, είτε στις συνομωσίες που τις σερβίρουν, ωμά ή τεχνιέντως, ακόμη και τις πιο βλακώδεις.

Στην παραπάνω την πραγματικότητα μπορούν να προστεθούν και άλλοι παράγοντες που την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη και ενισχύουν την εικόνα του απόλυτου αλαλούμ που επικρατεί. Εχουμε την καθοριστική παρουσία των μήντια, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών, ακόμη και του τύπου, που δεν αφήνουν τίποτα να ανθίσει. Εχουμε την ανεπάρκεια και τη διαφθορά των οργανισμών τοπικής διαχείρισης, έχουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι βασικά χώρα χωριατών που οι σχέσεις τους συνιστούν ένα απίστευτο και τεράστιο πλέγμα μικροσυμφερόντων. Επομένως, από όλα αυτά δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά, ούτε και μεγάλα βήματα προόδου. Εδώ που τα λέμε, όποια μεγάλα βήματα προόδου έχουν σημειωθεί σ΄ αυτή τη χώρα είτε επιβλήθηκαν από φωτισμένες ηγεσίες, είτε σημειώθηκαν με την βοήθεια μιας κοσμοπολίτικης διασποράς. Σήμερα, ούτε φωτισμένες ηγεσίες υπάρχουν, ούτε κοσμοπολίτικη ελληνική διασπορά.

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.