ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διάχυτη είναι πια η εντύπωση ότι γενικά... βουλιάζουμε

09:54 - 26 Φεβ 2008 | Από θέσεως...
Πολλοί θεωρούν ότι η άνετη εκλογή του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΚΛ κ. Δ. Χριστόφια ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργεί προσδοκίες κινητικότητας στο Κυπριακό. Μακάρι να είναι έτσι, αλλά πρώτα πρέπει να το δούμε και μετά να το πιστέψουμε.

Οπως θα πρέπει να δούμε και τι είδους κυβέρνηση θα σχηματίσει ο νέος πρόεδρος, μήπως και καταλάβουμε τι προθέσεις του αλλά και τις δεσμεύσεις του, όπως και τις συμφωνίες που έγιναν κάτω από το τραπέζι την εβδομάδα που προηγήθηκε του δεύτερου γύρου των εκλογών. Και πάντως, θα διαπιστώσουμε ποιο είναι το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη Λευκωσία και τις επιπτώσεις στις σχέσεις με την Αθήνα.

Στην Αθήνα στο μεταξύ, το σύστημα πονοκεφαλιάζει πολύ περισσότερο με το Μακεδονικό-Σκοπιανό, παρά με το Κυπριακό. Αλλωστε το Κυπριακό έχει πάψει προ πολλού να απασχολεί την πολιτική ηγεσία και την ελληνική κοινωνία, εκτός και αν κάποια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη βρίσκεται επί θύραις, ή αν προκληθεί εξαιτίας του ένταση με την Τουρκία. Κατά τα άλλα είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες περνάμε περίοδο ενασχόλησης -σε καφενειακό επίπεδο κυρίως- με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θέματα που είναι όντως καυτά, αλλά που δεν πρέπει να σταθούν αφορμή για να ξεχάσουμε τα εσωτερικά.

Όταν λέμε εσωτερικά θέματα, δεν εννοούμε τόσο τις εξελίξεις στα διάφορα κόμματα. Την μόδα Τσίπρα, τον αργό ή γρήγορο θάνατο του ΠΑΣΟΚ, τον ψιλοπανικό στο ΚΚΕ ή τα αδιέξοδα της κυβέρνησης που προσπαθεί μόνιμα να τα αντιμετωπίζει επικοινωνιακά. Εννοούμε την καθημερινότητα που συνεχώς χειροτερεύει, την οικονομία που δεν υπόσχεται ρόδινο μέλλον και τα βασικά προβλήματα της Παιδείας -μπράβο στον κ. Παπανδρέου που επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος –, του κρατικού μηχανισμού, της διαφθοράς, των σκουπιδιώνκαι τόσα άλλα που δεν βρίσκουν στοιχειώδεις λύσεις.

Δεν είναι γνωστό ποιοι και πόσοι αντιλαμβάνονται την κατάσταση της χώρας, αλλά όσους από αυτούς γνωρίζει ο υπογράφων δεν μπορούν να βρουν πια μία αχτίδα αισιοδοξίας. Ακόμη και εκείνη η πίστη στον περίφημο... καλό Θεό της Ελλάδος, έχει κλονιστεί, αφού υπάρχει η αίσθηση ότι βουλιάζουμε σταθερά και σαν κοινωνία και σαν χώρα. Βουλιάζουμε μέσα στην ακρίβεια, βουλιάζουμε μέσα στη διαφθορά -μόλις μάθαμε ότι στο Καστελόριζο προύχοντες και λαϊκοί πουλούσαν γη του δημοσίου εδώ και χρόνια, αφού πρώτα την καταπατούσαν με ψεύτικες μαρτυρίες και χαρτιά-, βουλιάζουμε καταστρέφοντας το περιβάλλον, βουλιάζουμε μέσα στα σκουπίδια, βουλιάζουμε στα ελλείμματα, βουλιάζουμε στα δάνεια και στα χρέη, βουλιάζει η Παιδεία, βουλιάζει ο κρατικός μηχανισμός, βουλιάζουμε μέσα στα τηλεοπτικά κανάλια.

Γενικά, βουλιάζουμε στον καναπέ μας!

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.