ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Το Ποντίκι'' του 80' και του 90' φιλοδοξούσε να μιμηθεί το site, αλλά...

09:57 - 27 Φεβ 2008 | Από θέσεως...
Μια χαρά της πάει της κυβέρνησης η νέα ιστορία που «συγκλονίζει» την ελληνική δημοσιογραφία. Η υπόθεση του www.press-gr.blogspot.com της δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν ακόμη αντιπερισπασμό από την καυτή καθημερινή πραγματικότητα και τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, να ενισχύσει την γενική αίσθηση περί αναξιοπιστίας των δημοσιογράφων και να προκαλέσει νέες τριβές μεταξύ τους, δίχως μάλιστα ορατή δική της παρέμβαση και να εκμεταλλευθεί την κατάσταση πολιτικά εμφανιζόμενη ως παθούσα, επιχειρώντας να συνδέσει την άσκηση ελέγχου από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με τα κείμενα που «δημοσίευε» το συγκεκριμένο site.

Η κατηγορία είναι ότι κάποιοι δημοσιογράφοι, καλυπτόμενοι από την ανωνυμία, ασκούσαν εκβιασμούς –μέχρι τώρα έχουμε μία τέτοια καταγγελία που ανάγεται στο 2006 και έχει ως θύμα επίσης δημοσιογράφο- ή δυσφημούσαν πολιτικούς και επιχειρηματίες. Εχουν υποβληθεί μηνύσεις και από την προσφυγή του θιγέντος δημοσιογράφου στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη,κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς και το Google στις ΗΠΑ και ανακαλύφθηκαν τα ίχνη που οδήγησαν στον εντοπισμό των δημοσιογράφων που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι του www.press-gr.blogspot.com. Φυσικά, οι συνάδελφοι που εργάζονται στα κατεστημένα μήντια έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να καταγγείλουν μετά βδελυγμίας τις άθλιες πρακτικές…

Ο υπογράφων δεν έχει καμία σχέση με το κατηγορούμενο site και είναι ζήτημα αν μπήκε μία φορά για να το διαβάσει. Υπήρξε όμως βασικό μέλος (συνιδιοκτήτης) της ομάδας που έβγαζε «Το Ποντίκι»στη δεκαετία του ΄80 και στις αρχές του ΄90, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην πιάτσα και έχει αρκετή εμπειρία για να καταλάβει ότι το www.press-gr.blogspot.com είναι μία απόπειρα μεταφοράς της ιδέας του «Π» στο ηλεκτρονικό πεδίο του internet. Βεβαίως, η σύγκριση σταματάει στο ότι και το «Π» και το site είχαν σαν στόχο την αποκάλυψη και το σχόλιο, γιατί από εκεί και πέρα δεν υπάρχει μέτρο και αντιστοιχία. Το «Π» πάντως δεν έπαιρνε ούτε κρατική διαφήμιση, ούτε διαφήμιση από μεγάλες εταιρίες εκείνη την εποχή, ενώ ο υπογράφων δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις των διαχειριστών του site.

Το «Π» είχε ιδιοκτήτες, εκδότη και επιτελείο, που ήταν υπεύθυνοι απέναντι στο νόμο, πλαισιωνόταν από σημαντικούς δημοσιογράφους της εποχής με «ψυχή» και ηγέτη τον Κώστα Παπαϊωάννου, απέφευγε όσο μπορούσε τον «κιτρινισμό» και έβγαζε ειδήσεις που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Γι΄ αυτό και το παρακολουθούσαν ανελλιπώς οι διάφορες πρεσβείες, οι διάφορες μυστικές υπηρεσίες και όλοι οι έλληνες δημοσιογράφοι! Φυσικά, τα σχόλια και οι αποκαλύψεις ενοχλούσαν ιδιαίτερα την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, που κάθε Πέμπτη –ημέρα κυκλοφορίας του «Π- έφθανε στα όρια του νευρικού κλονισμού. Σε ένα βαθμό, τα δημοσιεύματα ενοχλούσαν και άλλες πρωτεύουσες και ειδικότερα την Ουάσινγκτον.

Με δεδομένη λοιπόν την παραπάνω εμπειρία και τις διαφορές που υπάρχουν σχετικά με το καθεστώς ανωνυμίας, αλλά με γνωστή την έδρα και την ιδιοκτησία στην περίπτωση του «Π» και το γενικό καθεστώς ανωνυμίας του www.press-gr.blogspot.com, καθώς και στην ποιότητα των δημοσιογράφων, είναι απόλυτο σίγουρο ότι στο συγκεκριμένο site υπήρχε και υπάρχει έντονο το στοιχείο του κιτρινισμού. Για τα περί εκβιασμών δεν υπάρχει άποψη, αλλά είναι εξαιρετικά χοντροειδής η απόπειρα να εκβιαστεί δημοσιογράφοςόπως περιγράφεται και μόνον ανεγκέφαλος εκβιαστής θα την επιχειρούσε.

Από την άλλη πλευρά, είναι απολύτως σίγουρο ότι σε πολλά από τα δημοσιεύματα υπήρχαν και αλήθειες για πρόσωπα και πράγματα και αυτό ενοχλεί. Όπως είναι επίσης αναμφισβήτητο γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι παρακολουθούν το site και αρκετοί γράφουν σ΄ αυτό όλα εκείνα που δεν θα μπορούσαν να περάσουν στα κατεστημένα μήντια. Αλλά έτσι υπήρχε ο πραγματικός κίνδυνος να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας η αναγνωσιμότητα του www.press-gr.blogspot.com και ακριβώς αυτό φοβόταν τόσο οι κυβέρνηση, όσο και αρκετοί άλλοι παράγοντες του γενικότερου «κατεστημένου». Γι’ αυτό θέλουν να εκτεθούν οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν, να πέσουν ποινές και να δημιουργηθεί ένα αίσθημα φόβου και ίσως μεγαλύτερης υπευθυνότητας για το μέλλον. Ωστόσο, αν σκέπτονται ότι το συγκεκριμένο site θα κλείσει και δεν θα ανοίξει άλλο ανάλογο, πλανώνται πλάνη οικτρή.

Αγγελος Στάγκος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.