ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα Σκόπια κλιμακώνουν και ο συμβιβασμός στην ονομασία απομακρύνεται

09:52 - 16 Ιουλ 2008 | Από θέσεως...
Δεν γνωρίζω αν πραγματικά υπήρχαν κάποιοι που έτρεφαν βάσιμες ελπίδες ότι μετά τις εκλογές τους η κυβέρνηση των Σκοπίων θα επιζητούσε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, αλλά είναι φανερό ότι διαψεύστηκαν οικτρά. Όχι ότι οι άνθρωποι περπατούσαν στα σύννεφα γιατί η διπλωματική ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα «ακραίων» ηγετών ή κυβερνήσεων που την κατάλληλη στιγμή προσέγγισαν τους αντιπάλους τους, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ διαφορετική.

Η λεγόμενη «μακεδονική ταυτότητα» είναι εφεύρημα μιας ντουζίνας δεκαετιών περίπου, δεν έχει ιστορία πίσω της και προσπαθεί να δημιουργήσει, η γλώσσα έγινε γραπτή πριν από πενήντα χρόνια και η υπόσταση του νεοπαγούς κράτους βασίζεται στη συγκυριακή στήριξη των ΗΠΑ κυρίως.

Με αυτή την έννοια, αλλά και για αρκετούς άλλους λόγους είναι σαφές ότι η περίπτωση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι των Σκοπίων επιβεβαιώνει απόλυτα το λαϊκό γνωμικό «δώσε θάρρος στο χωριάτη, θ΄ ανεβεί και στο κρεβάτι». Και είναι επίσης σαφές ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αντλεί το θάρρος από τη στήριξη που του παρέχει για τους δικούς της «βαλκανικούς» λόγους η Ουάσινγκτον. Επιδίωξή του είναι το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία και σε άλλα θέματα, όπως η αναγνώριση ότι υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα –προσδοκά και συμπαράσταση της Αγκυρας- και η επιστροφή περιουσιών σε όσουςέφυγαν στον εμφύλιο από τα δίγλωσσα χωριά της Μακεδονίας και μετά δήλωσαν «μακεδόνες» ως εθνικότητα, οπότε δεν τους επετράπη ο επαναπατρισμός.

Ταυτόχρονα, η δεύτερη επιδίωξη του κ. Γκρούεφσκι είναι η δημιουργία διεθνούς κλίματος σε βάρος της Ελλάδας με τη βοήθεια των συμπατριωτών του της διασποράς, κυρίως στον Καναδά, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην Αυστραλία και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Η αλλαγή, βλέπετε,της ελληνικής θέσης, που τώρα δέχεται ονομασία η οποία να περιέχει τον όριο «Μακεδονία» η παράγωγά της, αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρήματα των Σκοπίων και συνετέλεσε αποφασιστικά στο να βρει κατανόηση από αρκετούς ευρωπαίους η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Αυτό το χαμένο έδαφος προσπαθούν να ανακτήσουν τώρα τα Σκόπια, αλλά δεν θα είναι εύκολο αν η ελληνική κυβέρνηση διατηρήσει την ψυχραιμία της και δεν παρασυρθεί από τις προβοκάτσιες, που θα πληθαίνουν στο προβλεπτό μέλλον.

Η τακτική αυτή της σκοπιανής κυβέρνησης ήταν ορατή πριν από τις εκλογές του Ινίου και μπήκε σε εφαρμογή μετά την ευρεία νίκη της σ' αυτές.Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι προκλήσεις των σκοπιανών σε κάθε διεθνή εκδήλωση, με κάθε ευκαιρίακαι σε κάθε «φόρουμ». Η προκλητική στάση του υπουργού Εξωτερικών τους τις προάλλες που προκάλεσε την οργή του κ. Πάγκαλου εντάσσεται σ' αυτό το σχέδιο και δεν ήταν προσωπική επιλογή. Αλλωστε, η επιστολή του κ. Γκρούεφσκι στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή επιβεβαιώνει την επιθυμία της σκοπιανής κυβέρνησης να κλιμακώσουν την ένταση, διευρύνοντας την ατζέντα των θεμάτων-διαφορών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Πιθανώς και με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν διαπραγματευτικά ατού για να τα ανταλλάξουν με την ονομασία.

Ωστόσο, η τακτική αυτή αποκαλύπτει και την αλυτρωτική πολιτική που συντηρεί η κυβέρνηση των Σκοπίων απέναντι στην Ελλάδα και θα δείτε ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτή θα γίνεται όλο και πιο εμφανής, όλο και πιο συγκεκριμένη. Προς το παρόν πάντως, η καλύτερη στάση για την Ελλάδα είναι αυτή που συνιστούσε ο δημοσιογράφος Γεώργιος Δρόσος σχολιάζοντας από την τηλεόραση της ΕΡΤ, την εποχή της μεγάλης έντασης στα ελληνοτουρκικά, όταν τα αεροπλάνα των γειτόνων έφταναν μέχρι το Σούνιο. «Δεν θα μας εκνευρίσουν» τόνιζε, προκαλώντας βέβαια τον θυμό αρκετών, αλλά η συνταγή ταιριάζει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των Σκοπίων γιατί είμαστε σε θέση ισχύος. Αρκεί να μην ξεφύγουν οι διαπραγματεύσεις από την ονομασία και απλωθεί ο τραχανάς...

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.