ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το λυκόφως των κλεφτών

02:31 - 21 Ιουλ 2008 | Από θέσεως...
Για κάποιον που έχει τη θεϊκή τύχη να βλέπει από μια βεράντα του Αιγαίου την ανατολή της πανσελήνου του Ιουλίου και στρίβοντας το κεφάλι να απολαμβάνει το κατακόκκινο ηλιοβασίλεμα, καμία απολύτως σημασία δεν έχουν το σκάνδαλο της Siemens, οι χρηματιστηριακές κομπίνες, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και όλα όσα (δεν) απασχολούν την κοινή γνώμη και επίμονα μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα και τις στήλες των εφημερίδων.

Η Ελλάδα είναι χώρα μαγική. Τα ηλιοβασιλέματα, οι ανατολές, οι θάλασσες, τα νησιά, τα βουνά, τα μελτέμια με μαγικό τρόπο σε αναγκάζουν να δεις τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση. Και η σωστή τους διάσταση τελικά είναι το «δεν βαριέσαι, αδερφέ μου, όλοι κλέφτες είναι». Και έτσι ξεχνάς και πας στις επόμενες εκλογές, για να ψηφίσεις ξανά κάποιους από αυτούς τους «όλους», ώσπου να ξανάρθει το επόμενο καλοκαίρι και να ξαναδείς τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, και πάει λέγοντας.

Τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού τη γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι έλληνες πολιτικοί. Και φροντίζουν να την εκμεταλλευθούν για να περάσουν όλα «ντούκου». Περιμένουν το καλοκαίρι, όχι για να ξεκουραστούν - δεν κουράζονται και ιδιαίτερα εξάλλου - αλλά για να «αποκαλύψουν» τα σκάνδαλα όταν κανένας δεν κοιτάζει. Τα «μπάνια του λαού» σώζουν εκτός από τον λαό και τους πολιτικούς, και από τον Σεπτέμβριο βλέπουμε τι κάνουμε.

Για όσους όμως - ελπίζω λίγους - ενδιαφέρονται για το αίσχος της καθημερινής ειδησεογραφίας, η κατάσταση έχει ως εξής:

Το σκάνδαλο Siemens κουκουλώνεται ταχύτατα παρ' όλο που στη Γερμανία όλοι ομολόγησαν ότι λάδωσαν έλληνες πολιτικούς και κόμματα. Εμείς εδώ δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο, διότι ασφαλώς κανένας δεν θέλει να το διαπιστώσει.

Το σκάνδαλο εξαγοράς της Γερμανός από τον ΟΤΕ είναι αυτό που λέμε στην εγκληματολογία «white collar crime», ένα «έγκλημα λευκού κολάρου» - και όταν λέμε λευκό κολάρο, διεθνώς εννοούμε ανώτατο στέλεχος. Ο κολλητός του Πρωθυπουργού, πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης αγόρασε την εταιρεία Γερμανός από τον ομώνυμο επιχειρηματία, σε ένα τίμημα που οι κακές γλώσσες θεωρούν ιδιαίτερα υψηλό. Ετσι ο πωλητής Γερμανός κατηγορείται για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής διότι - όπως κάνουν συνήθως οι πωλητές - φούσκωσε λιγάκι παραπάνω την τιμή της εταιρείας του. Ο αγοραστής Βουρλούμης, παρ' όλο που έχει σαράντα χρόνια πείρας στις αποτιμήσεις εταιρειών, παρ' όλο που είναι ο νούμερο 1 ειδικός στις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα, δεν πήρε χαμπάρι και τελικά η εταιρεία και το Δημόσιο έχασαν 80 εκατ. ευρώ, αλλά τρέχα να το αποδείξεις. Ετσι ο πρόεδρος κατηγορείται για απιστία.

Για όσους πιστεύουν ότι κάτι θα βγει από αυτή την υπόθεση, το μόνο που έχω να πω είναι ότι δεν υπάρχει αντικειμενικά ορθή μέθοδος αποτίμησης μιας εταιρείας. Η μόνη ορθή τιμή είναι αυτή στην οποία ο αγοραστής δέχεται να αγοράσει και ο πωλητής δέχεται να πουλήσει, και όλα τα άλλα είναι συζητήσεις περί διαγραμμάτων. Η δουλειά έγινε, όποιος κονόμησε κονόμησε και οι δικαστές θα ψάχνουν για χρόνια να βρουν το σκάνδαλο.

Στη διεθνή σκηνή τα χρηματιστήρια πέρασαν μία ημέρα ανάκαμψης μετά την πίεση πολλών μηνών, αλλά η κρίση δεν έχει περάσει, απ' ό,τι λένε οι ειδικοί. Το καλό είναι ότι κανένας σοβαρός Ελληνας δεν ασχολείται με το Χρηματιστήριο πλην των επαγγελματιών, και αυτοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, δεν χρειάζεται να διαβάσουν εφημερίδες για να καταλάβουν. Οσο για τους άλλους, η συνταγή είναι απλή: Ακούτε τη λέξη Χρηματιστήριο και στρίβετε από την άλλη - μέχρι νεωτέρας.

Σημαντικότερο για τους απανταχού παραθεριστές είναι το ζήτημα του πληθωρισμού και των τιμών. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 5% και θα συνεχίσει να ανεβαίνει αυξάνοντας το στρίμωγμα που όλοι λίγο-πολύ νιώθουμε, το ίδιο και τα επιτόκια των δανείων. Οποιος μπορεί να συγκρατήσει την κατανάλωσή του πρέπει να το κάνει αμέσως, αλλιώς θα έχει δυσάρεστες εκπλήξεις. Παρά την γκρίνια μας όμως, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, γιατί έχουμε την παραοικονομία που μας σώζει από τον εξευτελισμό και έχουμε και αυτή τη μαγική χώρα που απαλύνει το βάρος της οικονομικής ανέχειας.

Αυτά τα ολίγα - και πολλά είναι - περί οικονομίας και σκανδάλων, ας ασχοληθούμε με την απόλαυση της θερινής ραστώνης για να έχει και νόημα η λέξη διακοπές.

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.