ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Λευκος Οίκος «γειώνει» το Μέγαρο Μαξίμου για το χρέος

08:28 - 27 Οκτ 2016
Το ΣτΕ μπορεί να άδειασε την κυβέρνηση στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών την Τετάρτη, όμως λίγες ώρες νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είχε δεχθεί ένα εξίσου μεγαλο - αν όχι μεγαλύτερο - αδειασμα από τον Λευκό Οίκο, δεδομένων των προσδοκιών που καλλιεργεί εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου.

Αφότου η «Αυγή» πανηγύρισε για την επίσκεψη και το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ένα ακόμη υπερφίαλο σημείωμα, με βάση το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται στην Αθήνα να λύσει όλα τα προβλήματα του Τσιπρα, στην Ουάσιγκτον τα πράγματα μπηκαν στη θέση τους.

Με την ελληνικη κυβέρνηση να προεξοφλεί ούτε λίγο ούτε πολύ μία μαγική κίνηση του Ομπάμα για την ρύθμιση του ελληνικου χρέους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ «έβαλε πάγο».

 

Μία από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν ήταν: «Θα βρίσκεται στο τραπέζι ων συζητήσεων η απομείωση του χρέους; Και δεδομένης της ιστορικής σημασίας της επίσκεψης, τι θα σημάνει αυτό για τις μελλοντικες σχέσεις Ουάσιγκτον - Αθήνας;»

 

Η απάντηση ήταν περισσότερο από σαφής: «Μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπργαμτατευθεί κάποιο είδος νέας οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Αυτό που θα ανέμενα είναι πως ο Πρόεδρος θα αφιερώσει κάποιο χρόνο στο ταξίδι του, επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί να κάνει. Επιπλέον θα την ενθαρρύνει να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι καλές για την μακροχρόνια οικονομική και δημοσιονομικη κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι με βεβαιότητα ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο Πρόεδρος».

 

Με βάση αυτές τις απαντήσεις, οι πανηγυρισμοί της «Αυγής» και του Μεγάρου Μαξίμου εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα μοιάζουν να είναι εκτός θέματος.

 

Και από αυτήν την αποψη, η επισκεψη του αμερικανού Προέδρου μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για εντελώς διαφορετικους λόγους από αυτούς που νομίζει η κυβέρνηση και το επιτελείο του Πρωθυπουργού…

 

(Ακολουθεί το ακριβές απόσπασμα της συνομιλίας του κ. Ερνεστ από το μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου:

«Will debt relief be on the table between the President and Prime Minister Tsipras? And given the historic nature of the trip, what does it say in terms of future relations between Washington and Athens?

 

MR. EARNEST: Well, John, I can tell you the President is not traveling to Greece to go and negotiate some sort of new financial arrangement between Greece and the EU. I would anticipate that the President will spend some time on this trip complimenting the Greek government for the success that they have had in implementing the reforms that they committed to make. He will also encourage them to continue the path of reform that is good for the long-term economic and fiscal situation in Greece. And so that will certainly be an important part of that conversation the President will have there».)

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.